Haberler

Genel Kurul'da Gezmiş ve Menderes'in İdamı Tartışıldı

TBMM Genel Kurul'da, CHP'nin 1 Mayıs Olayları ile İlgili Gensoru Önergesinin Öngörüşmeleri Sırasında AKP ve CHP Arasında, Adnan Menderes ve Deniz Gezmiş'in İdamı Tartışıldı.

TBMM Genel Kurul'da, CHP'nin 1 Mayıs olayları ile ilgili gensoru önergesinin öngörüşmeleri sırasında AKP ve CHP arasında, Adnan Menderes ve Deniz Gezmiş'in idamı tartışıldı. AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün'ün kürsüde, CHP sıralarına dönerek "Adnan Menderes'in idamını coşkuyla kutlayanlar Deniz Gezmiş'i milli kahraman yaptılar" sözlerini AKP'liler alkışlarken CHP'liler ise sıralara vurarak tepki gösterdi.

CHP'nin 1 Mayıs'la ilgili gensoru önergesinin ön görüşmeleri sırasında, AKP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Nihat Ergün'ün, Adnan Menderes ve Deniz Gezmiş ile ilgili sözleri iktidar ve muhalefet partileri arasında sert tartışmalara yolaçtı.

Ergün'ün, CHP sıralarına dönerek, Adanan Menderes'in idamı ve İsmet İnönü dönemini hatırlatarak, "Adanan Menderes'in idamını coşkuyla karşılayanlar, Deniz Gezmiş'i burada kahraman yaptılar. Menderes'in idamına oy kullananı sizler cumhurbaşkanı seçmediniz mi?, Deniz Gezmiş çok da masum değildi. Ama siz bu kürsüde onu milli kahraman yaptınız" sözleri CHP'lilerin sert tepki göstermesine neden oldu.

Ergün'ün sözlerini AKP'liler uzun süre alkışlarken, CHP ve DSP'li milletvekilleri ise oturdukları yerden sıralara vurarak tepki gösterdi.

Genel Kurul'da gerilime neden olan tartışmalar şöyle gelişti:

-CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu: Sayın Başkan grubumuza saldırı var. Tarihi yanlış aksettiriyor.

-AKP'li Ergün: Deniz Gezmiş'i milli kahraman yaptınız. Hasan Cemal'i okuyun. O gençlere de yazık ettiniz. İdama parmak kaldıranı siz cumhurbaşkanı seçtiniz.

-Ergün'ün sözlerine CHP'liler sıralara vurarak tepki gösterdi. Meclis Başkanı Köksal Toptan, Genel Kurul'a müdahale etmesine rağmen bir süre iktidar ve muhalefet arasındaki tartışmalara engel olamadı.

-CHP sıralarından Ergün'e "Kendine gel, belediye başkanı iken yaptıklarının hesabını ver.

-AKP sıralarından CHP'lilere "otur yerine."

-CHP'li Anadol: Tarihin derinliklerine giderek, yalan yanlış bilgiler verildi. Ne yazık. Ne büyük cehalet. Sayın Nihat Ergün, doğum tarihine baktım. 1962 doğumlusunuz. Menderes idam edildiğinde siz daha bir yaşındaydınız. Tarih bilir ki, Adanan Menderes'in oğlu Aydın Menedres bilir ki, Menderesin idamını önlemek için İsmet İnönü kapı kapı dolaştı. Cahilsiniz. Ne yazık, ne büyük cehalet, böyle bir cehalet grubuna hitap etmekten hicap duyuyorum.

-AKP sıralarından tepkiler "Yalan yalan. Sen de bize tarih dersi mi vereceksin?"

-AKP'li Metin Kaşıkoğlu: "Önce sen bir tarihi öğren sonra bize öğret."

-Anadol, CHP ne Menderes ne de Gezmiş'in idamının yanında olmuştur. 60 yılın hesabını soruyor bize. Biz hesap sorduğumuzda "gömlek değiştirdik' diye kıvırtıyorsunuz.

-DTP Şırnak Milletvekili Hasip kaplan'da söz almadan oturduğu yerden kalkarak: "Deniz Gezmiş bir milli kahraman değil, bir devrimcidir" dedi.

Bu arada Başbakan Erdoğan, konuşma sırası MHP Grubuna geldiği sırada Genel Kurul salonuna gelerek görüşmelere katıldı. (ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title