Haberler

Genel Kurul'da AKP ile MHP Kavgası

Meclis Genel Kurulu'nda Mayın Tasarısıyla İlgili MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal'ın AKP Milletvekillerine "Bastırılmış, Örtülmüş, Karartılmış Vicdanlarınızın Sesini Duymak İçin Bizi Dinlemelisiniz" Diye Seslenmesi Kavgaya Neden Oldu.

Meclis Genel Kurulu'nda mayın tasarısıyla ilgili MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal'ın AKP milletvekillerine "bastırılmış, örtülmüş, karartılmış vicdanlarınızın sesini duymak için bizi dinlemelisiniz" diye seslenmesi kavgaya neden oldu. Genel Kurul'da AKP ve MHP milletvekilleri arasında yaşanan gerginlik üzerine birleşimi yöneten Meclis Başkanı Köksal Toptan ara verirken, gerginlik arada kavgaya dönüştü. Bazı AKP milletvekilleri MHP'li Şenol Bal'ın üzerine yürüdü.

Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin tasarının görüşmeleri gergin bir ortamda devam ediyor. Tasarıyla ilgili verdiği önerge üzerinde konuşan MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, AKP'li milletvekillerine "bastırılmış, örtülmüş, karartılmış vicdanlarınızın sesini duymak için bizi dinlemelisiniz" deyince, Genel Kurul bir anda karıştı. AKP milletvekilleri Bal'ın sözlerine tepki gösterirken, birleşimi yöneten Meclis Başkanı Köksal Toptan, birleşime ara verdi.

-KAVGA VERİLEN ARADA DA DEVAM ETTİ-

AKP'li Necat Birinci ve bazı AKP milletvekillerinin MHP'li Bal'ın üzerine yürüdükleri görüldü. AKP'li milletvekillerine Devlet eski Bakanı Kürşat Tüzmen ile MHP milletvekilleri engel oldu. Bal'a AKP'li Fatma Şahin ve Öznur Çalık'ın da oturdukları sıralarından tepki gösterdikleri dikkat çekti. AKP'li Ayşenur Bahçekapılı ise MHP'liler için, "Onlar önce ellerindeki kanı temizlesinler" diye tepki gösterdi. Verilen arada MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, AKP sıralarına, "Odalarımıza gelip biz onlardan değiliz deyip burada el kaldırıyorlar. İsim de veririz" diye bağırdı.

-"BİR BAYAN MİLLETVEKİLİNİN ÜZERİNE YÜRÜMÜŞ OLMANIZI KINIYORUZ"-

Verilen aranın ardından yeniden toplanan Genel Kurul'da, Meclis Başkanı Köksal Toptan, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'a söz verdi. Şandır, "Tansiyonu yüksek bir görüşme yapıyoruz. Biz muhalefet yapacağımızı söyledik, muhalefet imkanlarını kullanıyoruz. Hiçbir milletvekilimizin hakaret kastı yok. Bir bayan konuşmacının üzerine yürümüş olmanızı kınıyoruz. MHP'nin hiç kimseye hakaret kastı yok. Bir milletvekilinin bu muameleye muhatap olmasını üzüntüyle karşılıyorum ve bu tavrın engellenmesini talep ediyorum" diye konuştu.

-"ALENİ TEHDİT EDİYOR" TEPKİSİ-

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın Meclis kürsüsünde, "İnsanların bir sabrı var, sabrı taşırdığınızda sağlıklı çalışma ortamı bulamayız" şeklindeki sözleri de gerginliğe neden oldu. MHP milletvekilleri Bozdağ'ın sözlerine, "Aleni tehdit ediyor" şeklinde tepki gösterirken MHP'li Osman Durmuş, Meclis Başkanı Toptan'a, "Ben sakinim, cevap vereceğim" dedi.

-TOPTAN BAL'DAN SÖZLERİNİ DÜZELTMESİNİ İSTEDİ-

Meclis Başkanı Toptan yaşanan tartışmaların ardından MHP'li Bal'a yeniden söz verdi. Toptan, Bal'ı sözlerinin İçtüzüğün 67'nci maddesinde yer alan "temiz bir dille konuşulması" ilkesine aykırı olduğunu ve düzeltmesi gerektiği yönünde uyardı. Bal ise yaptığı konuşmada, kabalık yapmadığını ve Genel Kurul'a hakaret etmediğini belirterek şunları söyledi:

"Ancak sözümün arkasındayım. Burada baskılanmış, örtülmüş, karartılmış vicdanlarınız derken bu şekilde olan arkadaşlar varsa vicdanlarının sesine kulak versin dedim. Hakaret kastım yok. Başbakan Meclis'te bu tasarının uzaması nedeniyle muhalefete, "zihinlerindeki mayınlar' dedi. Bu kontrolünü kaybetmiş bir ruh halini yansıtıyor. Bizim zihniyetimizdeki mayınlar zararsız. Ancak Başbakan ve şurekasının kafasındaki mayınlardan ziyadesiyle endişeliyiz. Bu milletin, bu devletin tahribatına neden olmasından endişeliyiz. Başbakan geçmişle yüzleşmeyi çok seviyor. Önce kendi siyasi geçmişiyle yüzleşsin."

-"TÜCCARLIĞINA VATAN TOPRAKLARI DAHİL Mİ?"-

Bal'ın bu sözlerine AKP milletvekilleri tepki gösterirken Bal, konuşmasını "Başbakanın kafasındaki mayınların sınırdaki mayınlardan çok daha tehlikeli olduğunu bildiğimiz için endişeliyiz. Başbakan tüccar, tüccarlıktan geliyor. Tüccarlık anlayışına vatan toprakları ve sınırlar dahil mi" sözleriyle sürdürdü. Genel Kurul'da tasarı üzerindeki görüşmeler 5'nci maddesi üzerinde devam ediyor. (ANKA)

(EG/BK/BÜN)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title