Haberler

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Almanya'da

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Bakan Kılıç'ın açıklamaları Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç Almanya'da Kılıç: "Bir çok farklı unsur bir araya gelerek milli takımın Fransa'daki Avrupa Şampiyonası'nda yer almasında vesile oldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Bakan Kılıç'ın açıklamaları Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç Almanya'da

Kılıç:

"Bir çok farklı unsur bir araya gelerek milli takımın Fransa'daki Avrupa Şampiyonası'nda yer almasında vesile oldu. İnşallah burada da bir çok farklı unsur bir araya gelir ve tur anlamında devam ederiz"

"Almanya önce NSU davasını bir sonlandırsın. Bizim talebimiz bu"

"Alman Parlamentosu 100 sene önceki işlerle ilgili konuları konuşmayı bıraksın da bu ülkede yaşayan ve şu anda çifte vatandaşlıktan mahrum olan göçmen kökenli kardeşlerimize artık bu hakkı versin"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bir çok farklı unsurun bir araya gelerek A Milli Futbol Takımı'nın Avrupa Şampiyonası'nda yer almasında vesile olduğunu belirterek, "Tabii ki kendi başarıları ama aynı zamanda bir araya gelen bir çok farklı unsur var. İnşallah burada da bir çok farklı unsur bir araya gelir ve tur anlamında devam ederiz." dedi.

Kılıç, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD), Almanya'nın Köln kentindeki genel merkezinde düzenlediği iftar programına katıldı.

Burada konuşan Bakan Kılıç, Avrupa'da ve gurbette ramazanın nasıl geçtiğini bildiğini ifade ederek, "Ama şunu düşünmek lazım, gerçekten burada bir ve beraber bir şekilde ve yaşadığınız bölgelerdeki toplumun içerisindeki tüm herkesle bir arada olarak kendi inancınızı ve kültürünüzü de göstermenin, bunu yaşatıyor olmanın, değerini ortaya koymanın en önemli fırsatlarından birisidir diye düşünüyorum." diye konuştu.

Almanya'ya Fransa'dan geldiğini dile getiren Kılıç, A Milli Futbol Takımı'nın performansına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Milli takımın istenilen performansı oynadığı 2 maçta gösteremediğini anımsatan Akif Çağatay Kılıç, "Hem Hırvatistan maçında, hem İspanya maçında beklediğimiz o sonucu alamadık. Ama inşallah bundan sonra gruptaki son maçımızda, tabii her zaman bir arada olarak çalışacağız. Ama işler biraz zorlaştı. Dolayısıyla dua edeceğiz. İnşallah futbolcu kardeşlerimiz de göğüslerinde taşıdıkları ay yıldızın hakkını vererek oynayacaklar. Ondan sonra bakacağız." ifadelerini kullandı.

Bir çok farklı unsurun bir araya gelerek millilerin Fransa'daki Avrupa Şampiyonası'nda yer almasında vesile olduğunu vurgulayan Kılıç, "Tabii ki kendi başarıları ama aynı zamanda bir araya gelen bir çok farklı unsur var. İnşallah burada da bir çok farklı unsur bir araya gelir ve tur anlamında devam ederiz." şeklinde konuştu.

Bakan Kılıç, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na katılma hakkı elde eden A Milli Kadın Basketbol Takımı'nı da başarılarından dolayı tebrik etti.

Almanya'da yaşayan, Almanya'da eğitim almış olan, bu toplumun içerisinde belli bir yere gelmiş olan her Türk vatandaşının Alman toplumunun bir parçası olduğunu söyleyen Akif Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

"Mesut Özil, bu anlamda en görünen yüzlerden birisidir. Onun için bu örneği veriyorum. Ama kendi kimliğinden de inancından da bir ödün vermeyen kardeşimiz. Bunu ne anlamda söylüyorum? Hatırlarsanız yakın zamanda inançları gereği bir umre ziyareti yaptı ve Almanya'da maalesef ırkçı tandanslarıyla tanınan bazı Alman siyasiler kendisini eleştirdiler. Bizi üzen onların eleştirmesi değil. Çünkü ırkçı tandansların içerisinde olan bir kişinin böyle bir olumsuzluğun içerisinde olması beklenir bir şey. Bizi üzen, bizim buradaki toplumumuzda önde gitmesi gerektiğini düşündüğümüz insanların, siyasette olduğunu bildiğimiz insanların buna neden yeterince tepki göstermedikleri."

NSU davası

Bakan Kılıç, aşırı sağcı "Nasyonal Sosyalist Yeraltı" (NSU) davasına ilişkin de değerlendirmeler de bulundu.

NSU davasının ilk duruşmasına katıldığını aktaran Kılıç, şunları söyledi:

"Bugün devam eden, bugün yaşandığını bildiğimiz olayların mahkemesi görülüyor. ya biz önce şunu bir sonlandıralım. Almanya önce bunu bir sonlandırsın. Bizim talebimiz bu. Biz bunu Almanya'dan kendimiz için talep etmiyoruz. Kendi vatandaşları için talep ediyoruz. Çünkü unutmasınlar ki o davanın görüldüğü ve bu işin içerisinde zarar görmüş olan ailelerini, yani eşini, dostunu, çocuğunu, karısını kaybetmiş olanların içerisinde Alman vatandaşı olanlar var. Almanya'da doğmuş, büyümüş olanlar ve bugünkü Almanya toplumunun parçası olanlar var ve onlar acı çekiyor. Dolayısıyla Alman devletinin onlara karşı adaleti yerine getirme sorumluluğu var. Biz bunun için bunu bekliyoruz, bunun için bunu istiyoruz."

Almanya Parlamentosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili kararı

Almanya'dan bu yönde bir adım beklerken, Almanya Parlamentosu'nun farklı şeylerle meşgul olduğunu dile getiren Akif Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:

"Alman Parlamentosu 100 sene önceki tartışmalı bazı olaylarla ilgili olarak tarihte bir tarafın sözde bir soykırım olarak iddia ettiği bir konuyu gündeme alıp görüştü ve bir karar verdi. Bu kararın hukuki anlamda hiçbir anlamı yoktur. Bizim açımızdan tanımadığımız bir karardır. Bizim için 'yok' hükmündedir. Ama bizim için 'yok' hükmündedir derken, tanımadığımız bir karar derken, hukuki anlamda bir bağlayıcılığı yok derken, 600 küsur milletvekilinin olduğu bir parlamentoda 200 küsur milletvekiliyle alınmış bir karar olduğunu haykırmamıza rağmen biz şunu söylüyoruz. Biz Almanya ile olan ilişkilerimizi farklı bir noktada görmek istediğimizden dolayı bu konuda alınan hiçbir temeli olmayan karara tepkiliyiz."

Terörle mücadele konusu

Bakan Kılıç, Türkiye'nin ayrım gözetmeksizin her türlü terör örgütüyle mücadelesinin sürdüğünü söyledi.

"Biz DAEŞ, El Kaide, DHKP-C, PKK diye ayrım yapmıyoruz." diyen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii ki şu an bizim en büyük mücadelemiz PKK terör örgütü ile. Ama DAEŞ ile de mücadele ediyoruz, DHKP-C ile de mücadele ediyoruz, YPG'si ile de mücadele ediyoruz ve mücadele etmeye de devam edeceğiz. Kimsenin de bu noktada yardımına ihtiyacımız yok ama şunu söylüyoruz; Uluslararası anlaşmalardan doğan ve uluslararası ilişkiler gereği olan, Birleşmiş Milletler'de kabul edilmiş olan anlaşmaların gereği olan, Avrupa insan hakları anlaşmaları, Avrupa güvenlik anlaşmaları gereği olan yükümlülükler, görevler müttefikler tarafından yerine getirilmelidir. Yani ne diyoruz? PKK'nın çadırını Brüksel'in ortasında görmeyeceğiz, bu kadar basit. Almanya'da isimleri belli olan PKK'lıların Türkiye'ye iadesini bekliyoruz. Başlatın hukuki süreci yürüsün. Çıkarın bunları."

Almanya'da yaşayan gurbetçilerin artık Alman toplumunun bir parçası haline geldiğini anlatan Kılıç, Türk vatandaşlarının Alman ekonomisine de büyük katkı sağladığını dile getirdi.

Çifte vatandaşlık konusu

Akif Çağatay Kılıç, Almanya'daki çifte vatandaşlık konusuna ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

"Alman Parlamentosu 100 sene önceki işlerle ilgili konuları konuşmayı bıraksın da bu ülkede yaşayan ve şu anda çifte vatandaşlıktan mahrum olan göçmen kökenli kardeşlerimize artık bu hakkı versin. Bırakın 100 yıl öncesini bugüne bakalım. Biz bunu söylüyoruz."

Öte yandan, iftar programına Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya, UETD MKYK ve Disiplin Kurulu üyeleri ve bölge başkanları da katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Akif Çağatay Kılıç Almanya Fransa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title