Haberler

"Gelişim İçin Hepimizin Göle, Maya Çalması Lazım"

Güncelleme:

Bakan Cevdet Yılmaz, temsili Nasreddin Hoca ve beraberindeki heyet, Akşehir Gölü kıyısında temsili olarak göle maya çaldıktan sonra Akşehir Kültür Merkezi'ne geçti.

Göle maya çalmaktan ne anladığını anlatan Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Büyük insanların, derin insanların, bilge insanların söylediği sözlerin çeşitli anlamları olur. Değişik anlam düzeyleri olur. Biz nereye kadar anlayabildiysek o kadarını ifade etmek durumundayız. Göle maya çalmaya gittik. Maya çalmak, bir umudu canlı tutalım demek. Bir taraftan da imkansız gibi görünse de, denemekten vazgeçmeyelim demek. Toplumun, size hazır verdiği kalıpların dışına çıkın demek. Zihninizi alışılagelmiş şeylerle bağlı tutmayın, onun ötesine geçin demek. Ama denemezseniz, uğraşmazsanız, çaba sarf etmezseniz, küçük bir ihtimal dahi olsa uğraşmazsanız, ileriye gidemezsiniz. Aslında bu kalkınma ile de bire bir hadise. Buna yenilikçilik diyoruz. Yeni fikirler, yeni teknolojiler ve bilgi diyoruz buna. Böyle bir zihniyet ve yaklaşımı olmadan gelişim olamaz. İyi ki Nasreddin Hoca gibi değerlerimiz var. Ben hepimizin göle maya çalması gerektiğine inanıyorum. Nasreddin Hoca'nın göle çaldığı mayanın da tuttuğuna inanıyorum."

NASREDDİN HOCA, ANADOLU'NUN ORTAK KÜLTÜRÜ

Anadolu'nun ortak değer ve kültürlerinden birinin Nasreddin Hoca olduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, "Anadolu kültürünün oluşumunda Mevlana gibi, Yunus Emre gibi Anadolu'yu Anadolu yapmış bir değerdir. Bunları yeniden keşfetmemiz lazım. 21'inci yüzyıl şartlarında yeniden keşfetmemiz lazım. Aslında geleceğe sağlam bir şekilde gitmek geçmişe daha derinlemesine dönmekle mümkün. Geçmişinize derinlemesine bakmadan, geçmişinizi anlamlandırmadan, sağlam ve evrensel bir gelecek kurmanız da mümkün değildir. Dünyada gelişmiş dediğimiz ülkelere baktığımızda, en köklü tarih bilincine sahip ülkeler oralar."diye konuştu.

Tören, '53'üncü Uluslararası Nasrettin Hoca'yı Anma ve Mizah Günleri' kapsamında düzenlenen karikatür, fotoğraf ve afiş yarışmalarında dereceye girenlere ödül verilmesiyle sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nasreddin Hoca Cevdet Yılmaz Akşehir Göle Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title