Haberler

Gelibolu-londra Arası Büyük Anzak Koşusu Başladı

Avustralya'nın Melbourne İtfaiyesi Hayır Amaçlı Koşu Kulübü'nden 24 İtfaiyecinin Anzak Ruhunu Yaşatmak ve Savaşta Ölenleri Onurlandırmak Amacıyla Gelibolu ile Londra Arasında Gerçekleştirdiği Büyük Anzak Koşusu, Çanakkale İtfaiyesinden de Bir Kişinin de Katılımıyla Başladı.

Avustralya'nın Melbourne İtfaiyesi Hayır Amaçlı Koşu Kulübü'nden 24 itfaiyecinin Anzak ruhunu yaşatmak ve savaşta ölenleri onurlandırmak amacıyla Gelibolu ile Londra arasında gerçekleştirdiği Büyük Anzak Koşusu, Çanakkale itfaiyesinden de bir kişinin de katılımıyla başladı.

Avustralya'dan gelen 24 kişilik itfaiye ekibinin katılacağı 4 bin 75 kilometrelik Gelibolu-Londra arasındaki koşusunun startı için Çanakkale İtfaiye Müdürlüğü önünde bir tören düzenlendi. Törende konuşma yapan Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Peter Rennert, Büyük Anzak koşusuna Avustralya'nın Melbourne itfaiyesinden 24 kişinin katıldığını belirterek, "Çanakkale'den start verilen koşunun resmi başlangıcı ise 26 Nisan sabahı Anzak koyundan verilecek. Çanakkale İtfaiye Müdürlüğü'nden Cüneyt Göncü'nün de iştirak edeceği koşu, 18 Mayıs tarihinde Londra'da Hyde Park'ta sona erecek. Koşuculara 1914 Fransız yapımı tarihi Hodchkiss itfaiye aracı da iştirak edecek" dedi.

Başkonsolos Peter Rennert, önceki gün Büyük Anafarta köyünde yaşamını sürdüren 98 yaşındaki Fatma Hızal'ı ziyaret ettiğini de belirterek, "Kendisine 'Yıllar sonra buraya gelen Avustralyalılar hakkında ne düşünüyorsun?' diye sordum. Onun verdiği cevap karşısında oldukça duygulandım. Ben 98 yaşına kadar yaşasaydım onun kadar duygusal sözler söyleyemezdim. Dedi ki, 'Ülkemle, ailemle köylümle gurur duyuyorum'. Buraya gelen Avustralyalılarla vatanını milletini savunan Türklerin hiçbirisinin günahı yoktu.

Bizim bu sebeple birbirimizi sevmeye ihtiyacımız var" diye konuştu.

Çanakkale Belediye Başkan Vekili İsmet Güneşhan ise savaşla doğan dostluk köprüsünün önemine değinerek, gerçekleştirilen koşu sebebiyle yetkililere teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından ise Melbourne İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri tarafından Çanakkale Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekibine çeşitli hediyeler verildi. Konuşmaların ardından ise birbirlerine sarılan iki ülkenin itfaiyecileri, ülkelerinin milli marşlarını söyledikten sonra koşuya başladı. 1914 Fransız yapımı tarihi Hodchkiss itfaiye aracı da iştirak ettiği koşuyu beğeniyle izleyen vatandaşlar özellikle araca büyük ilgi gösterdi.

Koşunun resmi başlangıcı ise 26 Nisan sabahı Anzak koyundan verilecek ve 4 bin 75 kilometrelik mesafe 18 Mayıs tarihinde Londra'daki Hyde Park'ta sona erecek. Çanakkale İtfaiye Müdürlüğü'nden Cüneyt Göncü ise koşuyu Atina'ya kadar sürdürecek.

(AÖ-OMR-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title