Haberler

Geleneksel Kıyafetler "Kitre Bebek" Yarışmasıyla Gün Yüzüne Çıkacak

Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü Tarafından Ülke Genelinde Düzenlenen €œfolklorik Kitre Bebek” Yarışmasına Uşak’tan Katılacak Eserler Belirlendi. Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün, ve Okul Müdürü Sebahat Zeybek, Kitre Bebekleri Tanıttı.

Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde düzenlenen “Folklorik Kitre Bebek” yarışmasına Uşak’tan katılacak eserler belirlendi. Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün, ve Okul Müdürü Sebahat Zeybek, kitre bebekleri tanıttı.

Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında 530 okulun yarışmaya katılacağını ifade eden Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün, Uşak’tan yarışmaya katılacak 4 kitre bebekleri yapan öğretmenlerle bir basın toplantısı düzenledi.

Uşak ve yöresindeki tarihi ve yöresel kıyafetlerini kitre bebek haline getirerek beğeniye sunduklarını belirten Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün, “21 Mayıs günü Ankara’da 81 ilin katılacağı bir yarışma yapılacak. Yarışmada dereceye giren kitre bebeklere ödül verilecek ve 81 ilden gelen kitre bebekler sergilenecek. Biz Uşak olarak 4 kitre bebek ile yarışmaya katılacağız. Öğretmenlerimiz bir aydır çalışıyorlar. Güzel eserler çıkardıklarını düşünüyoruz. Bu yarışmadaki amaç, geleneksel, kültürümüzü tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır. Günümüzde bu kıyafetler sadece törenlerde kullanılıyor. Biz Uşak olarak kıyafetleri Ulubey İlçesi Omurca Köyü giysilerinden esinlenerek yaptık. Giysilerin tümünü aslına uygun olarak yaptık. Yaptığımız kitre bebeklerde günlük kadın kıyafetleri, günlük genç erkek kıyafetleri, gelin kıyafetleri ve damat kıyafetleri yer alıyor. Yöresel giysilerin her birinde en az dokuz parçadan oluşuyor. Bu eserlerin ortaya çıkmasında emeği geçen öğretmenlerimize teşekkür ediyorum”dedi.

Okul Müdürü Sebahat Zeybek ise kitre bebekleri el sanatları, giyim, nakış ve vresim öğretmenlerinden oluşan grubun yaptığını belirterek, “ Kitre bebekler doğada yetişen dikenli bir bitkinin suyunda oluşan yapışkanla yapılıyor. Ebru sanatının yapılacağı suya kıvam ve yapışkanlık vermek içinde kullanılan Kitre, hava ile temas edince katı hale geliyor. Suda kendisini dağıtan Kitre'nin kıvamını alması için bir kaba boşaltılıp yoğrulması ve birkaç kez süzülmesi gerekiyor. Bu nedenle hayli zor bir çalışma oldu. Sabır ve özenle çalışan öğretmen arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Yarışma sonunda bu tür eserleri yapmaya devam edip ekonomik anlamda da okulumuza kazanç elde etmek istiyoruz”dedi.

Yarışmaya katılacak kitre bebekleri yapan öğretmenler Nurten Oturaklı, Gülsevim Özkalp, Dursef Çolakgil ve Ruhiye Yalgın, bebekleri bir ay çalışarak yaptıklarını ifade ederek, “ 10 öğretmen arkadaş bir ay 4’erli gruplar halinde yaptık. Toplam 10 kitre bebek yapıldı ve 4 tanesi yarışmaya katılacak. Yöresel kıyafetleri bire bir benzeterek hiçbir değişikliğe gitmeden yapmaya çalıştık. Günde 4 saat emek vererek ürettiğimiz bu eserlerin ilgi göreceğini düşünüyoruz. “diye konuştular.

(KY) 02.05.2008 16:26 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title