Haberler

Geleneksel Çanakkale Seramikleri Camla Şekilleniyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Seramik Bölümü Öğretim Görevlisi ve seramik sanatçısı Ergün Arda, kentin isminin oluşmasında önemli bir faktör olan Çanakkale seramiklerini cama aktarıyor.

MEHMET BAYER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Seramik Bölümü Öğretim Görevlisi ve seramik sanatçısı Ergün Arda, kentin isminin oluşmasında önemli bir faktör olan Çanakkale seramiklerini cama aktarıyor.

Arda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki seramik faaliyetlerinin geçmişinin 1700'lü yıllara kadar gittiğini, o tarihlerde Çanakkale'de seramikle uğraşan pek çok usta bulunduğunu söyledi.

Ustaların 1970'li yıllara kadar geleneksel Çanakkale seramiği imal ettiğini aktaran Arda, "Çanakkale'deki seramik faaliyetleri bir halk sanatı. İznik ve Kütahya biraz daha saray sanatı diye geçiyor. Saraya hizmet veren bir sanat olarak biliyoruz bunları. Aralarında işçilik farkı var" dedi.

Arda, geleneksel Çanakkale seramiklerini cam üzerine aktarmaya karar verdiğini ve bu konuda pek çalışma yapılmamış olmasının kendisini daha da heyecanlandırdığını belirterek, "Seramik ve cam eğitimi almış birisi olarak bunu yapmaya karar verdim. Bu konuda tecrübe kazanıp bilgi sahibi olduktan sonra geleneksel Çanakkale seramiklerini cam torna ve füzyon tekniğiyle şekillendirmeye başladım. Bunun sonucunda ortaya güzel işler çıkmaya başladı. Yetenek geliştirilebilir bir şey. Zor olduğunu söyleyebilirim. Çömlek çarkını bilen biriyim. Çömlek çarkını bildiğim için cam tornayı da rahatlıkla yapabilirim diye düşünmüştüm" ifadelerini kullandı.

Çanakkale seramiğinin temalarının çok zengin ve heyecan verici olduğuna dikkati çeken Arda, şöyle devam etti:

"Soyut, figüratif çalışmalar var. Hayvan betimlemeleri, kalyonlar, balıklar, develer, aslanlar, Atatürk'ün tasvirleri var. Mesela o dönem Osmanlı'ya bir zürafa götürülüyor. Zürafa deniz yoluyla götürülürken gemi Çanakkale'de mola veriyor. Çömlekçiler, Çanakkale halkı bu zürafayı görmek için iskeleye gidiyor. Çömlek ustası da hayvanı görüyor ve tabağında resmediyor. Yani çupra balığı yediyse ondan etkilenmiş, onu resmetmiş."

Geleneksel yöntemleri kullanıyor

Ergün Arda, Çakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin, geleneksel Çanakkale seramiklerine sahip çıktığını, kurulan Çanakkale Seramikleri Araştırma Merkezi'nde çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

Türkiye'de ve dünyada geleneksel Çanakkale seramiğine meraklı birçok insan ve koleksiyonerler bulunduğunu vurgulayan Arda, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hem orijinallerine sahip hem de yenilerini alıp saklayan koleksiyonerler var. Buna değer veriyoruz ve sahip çıkmaya çalışıyoruz. Benim de arzum; geleneksel Çanakkale seramiğini camla buluşturup yeni yorumlamalar yapmak. Orijinallerini elbette yeniden yorumluyorum, aynısını yapmaya çalışıyorum. Tabii ki aynısı olmuyor. En azından serigrafi yapmıyorum, el işi, geleneksel yöntemlerle imal ediyorum. Geleneği ve geleneksel Çanakkale çömlek ustasının yaptığı gibi yaparak, örneğin 1700'lü yıllarda Çanakkale Boğazı'ndan kalyon geçiyorsa, bugün kuru yük, konteyner, yolcu ve savaş gemileri geçiyor. Onları geleneksel Çanakkale seramikleri üzerinde çalışıyorum."

Kaynak: AA / Yerel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütahya İznik Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title