Haberler

Geleceğin Aziz Sancar'ları Urfalı Çocuklar Olabilir

Güncelleme:

Şanlıurfa'da bu yıl ilki düzenlenen 1. Mesleki ve Teknik Fuarı'nda adeta birbiriyle yarışan projeler görücüye çıktı.

Şanlıurfa Valiliği ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin katkısıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Rabia Meydanı'nda Mesleki ve Teknik Fuarı açıldı. İlk olma özelliği taşıyan fuarda binlerce ürün ve eser sergileniyor.
Mesleki ve teknik eğitim kurumları ile halk eğitim merkezlerinin katıldığı fuarda öğrenci ve eğitmenlerin geliştirdiği projeler görülmeye değer. İçerisinde ödüllü projeler de var, katkı sağlanmayı bekleyen ve hayatı kolaylaştıracak projeler de. Ayrıca satın almak isteyeceğiniz el işi ürünleri de fuarda beğeniye sunuldu.
Fuar için her şey düşünülmüş. Girişte palyonçolar karşılıyor sizleri, ve dışarı taşan bir müzik. Projelerini gururla sunan öğrenciler karşılıyor sizleri ve onlarla övünen eğitmenler... Urfa'da geleceğin mucitlerini bu fuarda görmeniz mümkün. Projeler ise birbirinden başarılı. İşte Şanlıurfa'da ilki düzenlenen fuardan sizler için derlediklerimiz
1. Yenilebilir Enerji Teknolojileri Alanı / Güneş Enerjisi ile hayatınız kolaylaşsın
Karaköprü Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri hayatını kolaylaştıracak projeler geliştirdi. Güneş enerjisi panelleriyle evdeki bütün cihazlarınızı çalıştırabilirsiniz. Eğer sıcak havalarda dışarıda dolaşmak veya çalışmak zorundaysanız okulda üretilen şapka da tam size göre. Güneş enerjisi ile çalışan şapkada küçük bir vantilatör var. Bu vantilatör sayesinde gün boyu serinlemek mümkün.
2. Akıllı Ev, Cep Telefonu ile Uzaktan Cihaz Kontrolü / Ocak açık kaldı, ışıkları söndürmedim derdine son
Karaköprü Çok Programlı Anadolu Lisesi'nden yine dikkat çeken bir başka proje. Dünyanın neresinde olursanız olun cep telefonunuz ile evinizdeki cihazları tek tuşla kontrol etmeniz mümkün. Projenin yazılım programı okula ait.
3. Kumhavuzu / Coğrafya derslerinde topografik yapıyı öğrenmek çok daha kolay
Türkiye'de sadece bir iki bilim müzesinde yer alan kum havuzu artık Şanlıurfa'da da var. Direkli Ayhan Şahenk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden İbrahim Halil Mızraklı ve Ferdi Tiyesti kent sürümü ile Kaliforniya Üniversitesi desteğiyle bir yazılım geliştirdi ve kum havuzu projesini görücüye çıkardı. Kum havuzu sayesinde coğrafya derslerinde eğitimi kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen cihaz sayesinde dağ, ova, akarsu, cıcaklık değerlerini interaktif bir şekilde öğrenmek mümkün.
4. Atık maddelerden lavabo / Atık maddeler geri dönüşümde kullanılıyor
Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri atık maddeleri değerlendirerek lavabo yaptı. Tekerlekle yapılan lavabo fuarda ilgi gören icatlar arasında.
5. Robo Çöp / Çöp kutusu ayağınıza gelsin
Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri yürüyen çöp icat ettiler. Adına da 'Robo Çöp' dediler. Bu çöp özellikle elinde çöple çöp kutusu arayanlar için ideal. Okul kantinleri veya sokaklarda kullanılması düşünülen çöp kutusu hareketlere karşı duyarlı. Siz yürüdüğünüzde yanınıza gelip, duruyor, kapağını açıyor ve çöpünüzü yorulmadan atmanızı sağlıyor.
6. Robotino / Urfa'ya birincilik getiren ödüllü bir yazılıma sahip cihaz
Yine Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından yazılımı geliştirilen bir cihaz yer alıyor fuarda. Alman bir firma tarafından temin edilen robot için öğrenciler farklı farklı yazılımlar geliştirdi. Robotino, oluşturulan bir labirentte komutlara uyarak hareket ediyor. Engelleri aşıp, herhangi bir yere çarpmadan komutları yerine getiren robotino, yolun sonunda kendisini bekleyen diski ise yine komutlar doğrultusunda karşısında duan 2 küçük kaleden birine atıyor.
Bu robot yazılımı Şanlıurfa'ya ödüller kazandırdı. Gaziantep'te 11,12,13 Mayıs tarihlerinde düzenlenen 10. Uluslararası Robot Yarışmasında birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve altıncı Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri oldu. Birincilik ödülünü alanlar; Furkan Atmanoğlu ve Bedir Değiş, İkincilik ödülünü alanlar Mehmet Ali Ercan ve Yasin Yaşar ile üçüncülük ödülü Mesut Şeker ve Mehmet Şeker'e verildi.
Yarında açık olacak olan bu fuarı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Üstelik fuarda sadece icatlar değil, yapılan el işi eserler de sizin beğeninize sunuluyor. (Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Anne Çocuk Eğitim Yerel Teknoloji Yaşam Kültür Sanat Kültür Sanat Ekonomi Güncel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title