Haberler

Gediz'de 134 Öğrenciye Usta Öğretici, Ustalık ve Kalfalık Belgesi

Kütahya'nın Gediz İlçesinde, Mesleki Eğitim Merkezi Okulu Tarafından Düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamalarında, Çeşitli Dallarda Mesleki Eğitimini Tamamlayan 134 Öğrenciye Usta Öğretici, Ustalık ve Kalfalık Belgesi Verildi.

Kütahya'nın Gediz ilçesinde, Mesleki Eğitim Merkezi Okulu tarafından düzenlenen Ahilik Haftası kutlamalarında, çeşitli dallarda mesleki eğitimini tamamlayan 134 öğrenciye usta öğretici, ustalık ve kalfalık belgesi verildi.

Mesleki Eğitim Merkezi Okulu'nda gerçekleştirilen Ahilik Haftası kutlamalarına Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Arpacı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Bakırdemir, Mesleki Eğitim Merkezi Okulu Müdürü Mustafa Aslan, işadamları ve esnaf meslek kuruluşlarından yöneticiler ile mesleki eğitimini tamamlayan öğrenciler katıldı. Törende konuşan Mesleki Eğitim Merkezi Okulu Müdürü Mustafa Aslan, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu Türklerine sanat, ticaret ve ekonomi alanlarında yaklaşık 700 yıl yön verip ışık tutmuş olan ahiliğin, örgüt olarak kendi kurul ve kurallarıyla günümüze kadar devam ettiğini söyledi.

Türk devletlerinin büyüyüp gelişmesinde çok büyük katkıları bulunan ahilik kültürünün, günümüz temsilcilerini yetiştiren mesleki eğitim merkezlerince canlı şekilde devam ettirildiğini belirten Müdür Mustafa Aslan, "1989 yılında bir barakada eğitime başlayan okulumuz bir yıl önce modern yeni bir binaya kavuşarak zor günleri geride bıraktı. Bugüne kadar bin 19 kalfa, bin 255 usta ve 376 usta öğretici olmak üzere toplam 2 bin 650 öğrenci yetiştiren okulumuz sadece 2007 yılı içerisinde 28 meslek dalında 163 çırak ve 115 kalfa öğrenci olmak üzere toplam 278 öğrenciye mesleki eğitim vermektedir. Bu öğrencilerimizden mesleki eğitimini tamamlayan 14 öğrenci usta öğretici, 45 öğrenci ustalık, 75 öğrencide kalfalık belgesi almaya hak kazanmıştır. Bu çocuklarımızın artık tüketen değil, üreten haline gelmeleri bizleri çok sevindirmektedir" dedi.

Müdür Aslan, ilköğretimi bitiren her öğrencinin okula kayıt yaptırabildiğini ve 3 yıllık çıraklık dönemi ile 2 yıllık ustalık dönemini başarıyla tamamladıktan sonra belge almaya hak kazandığını, çıraklık döneminde haftada bir gün okulda teorik eğitim, dört gün işyerinde pratik eğitim gören öğrencilere çıraklık dönemi süresince okul tarafından sağlık ve iş kazası sigortaları yaptırıldığını ifade etti.

Daha sonra törenle belgelerini alan öğrenciler, Osmanlı dönemindeki ahilik geleneği çerçevesinde uygulanan "pabucu dama asma" ve "şed kuşandırma" adetleri üzerine tertip ettikleri oyunları canlandırdılar.

(MA-EFE-MŞ)

25.10.2007 18:17 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title