Haberler

Geçmişten Günümüze Kırım Türkleri" Paneli

Gazi Üniversitesi Ortadoğu ve Orta Asya Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Varis Çakan, Kırım, Kaşgar ve Kerkük'ün davasının Türkiye'nin davası olduğunu belirterek, "Kerkük, Kaşgar, Kırım kan ağlıyor. Dünya tüm bu dramları görmezlikten geliyor. Kaşgar, Kerkük, Kırım ve Kıbrıs'ta Türkiye tam anlamıyla hakimiyet kurarsa yeni dünya düzeninde yerini alabilecektir." dedi.

Gazi Üniversitesi Ortadoğu ve Orta Asya Araştırmaları Merkezince, 18 Mayıs 1944 Kırım Türklerinin sürgününün 73'üncü yılı dolayısıyla "Geçmişten Günümüze Kırım Türkleri" paneli, üniversitenin Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlendi.

Kırım Türklerinin yaşadığı sürgünü anlatan belgesel gösteriminin ardından konuşma yapan Merkez Başkanı Çakan, Kırım Türklerinin acısının tüm Türklerin acısı olduğunu dile getirdi.

Çakan, "İnsan hakları ve demokrasiyle mazlumları kandıran, zulüm yapan milletlerin, insan haklarını ihlal ettiklerini görüyoruz. Ağır işkence ve zulüm yapanlar dünyada gereken dersi almadılar." dedi.

Kırım'ın, Karadeniz'in kuzeyindeki eski Türk yurtlarından biri olduğuna işaret eden Çakan, jeostratejik konumundan dolayı geçmişten beri büyük güçlerin iştahını kabartan bir ülke olduğunu dile getirdi.

Kırım'ın tarihine ilişkin bilgi veren Çakan, 1700'lü yıllarda Rusya'nın güçlenmesi ile Kırım Türklerine zulüm uygulamaya başladığını anlattı. Çakan 1920'den 1940'lı yıllara kadar Kırım Türklerinin zorla göç ettirilmesine yönelik politikaların uygulandığını belirterek, Kırım'daki Türk varlığının tamamen yok edilmesi için 18 Mayıs 1944'de büyük sürgünün yapıldığını aktardı.

"Kırım, Kaşgar ve Kerkük'ün davası Türkiye'nin davasıdır. Kerkük, Kaşgar, Kırım kan ağlıyor. Dünya tüm bu dramları görmezlikten geliyor. Kaşgar, Kerkük, Kırım ve Kıbrıs'ta Türkiye tam anlamıyla hakimiyet kurarsa yeni dünya düzeninde yerini alabilecektir." değerlendirmesinde bulunan Çakan, Kırım'ın bir gün bağımsız olacağını ve bunun için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmet Çetin, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hakan Kırımlı, Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Sezai Özçelik ve Kırım Derneği Genel Başkan Vekili Avukat Namık Kemal Bayar da panelde birer konuşma yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

Gazi Üniversitesi Türkiye Kerkük Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title