Haberler

TÜİK-Ar-Ge harcamalarının GSYH'da payı yüzde 1.06'ya çıktı

Güncelleme:

Türkiye genelinde araştırma-geliştirme (Ar-Ge) harcaması 2019 yılında 7 milyar 420 milyon lira artarak 45 milyar 954 milyon liraya yükseldi ve gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı 2018 yılındaki yüzde 1.03'den, yüzde 1.06'ya yükseldi.

Türkiye genelinde araştırma-geliştirme (Ar-Ge) harcaması 2019 yılında 7 milyar 420 milyon lira artarak 45 milyar 954 milyon liraya yükseldi ve gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı 2018 yılındaki yüzde 1.03'den, yüzde 1.06'ya yükseldi.

Ar-Ge harcamalarında mali ve mali olmayan şirketler yüzde 64.2 ile en büyük paya sahipken, bunu yüzde 29.2 ile yükseköğretim izledi.

Kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından yapılan Ar-Ge harcamalarının da dahil olduğu genel devlet Ar-Ge harcamalarının toplam Ar-Ge harcamaları içindeki payı ise yüzde 6.6 oldu.

Ar-Ge harcamaları içerisinde personel harcamaları yüzde 51.6 ile en büyük harcama kalemini oluşturdu.

Ar-Ge harcamalarının 2019 yılında yüzde 56.3'ü mali ve mali olmayan şirketler tarafından finanse edilirken bunu yüzde 29.4 ile genel devlet, yüzde 12.8 ile yükseköğretim, yüzde 1.5 ile yurt dışı kaynaklar ve yüzde 0.02 ile yurt içi diğer kaynaklar izledi.

Tam zaman eşdeğeri (TZE) cinsinden 2019 yılında toplam 182 bin 847 kişi Ar-Ge personeli olarak çalıştı. Bir önceki yıla göre TZE cinsinden Ar-Ge personeli sayısındaki artış yüzde 6.2 oldu. Sektörler itibari ile dağılımına bakıldığında ise TZE cinsinden toplam Ar-Ge personelinin 2019 yılında yüzde 62.9'u mali ve mali olmayan şirketlerde, yüzde 32.3'ü yükseköğretimde ve yüzde 4.9'u kar amacı olmayan kuruluşların da dahil edildiği genel devlet sektöründe yer aldı.

TZE cinsinden kadın Ar-Ge personel sayısı, 2019 yılında 58 bin 224 kişi ile toplam Ar-Ge personel sayısının yüzde 31.8'ini oluşturdu. Sektörler itibari ile TZE cinsinden kadın Ar-Ge personel oranı mali ve mali olmayan şirketlerde yüzde 25.7. kar amacı olmayan kuruluşların da dahil edildiği genel devlette yüzde 28.5. yükseköğretimde ise yüzde 44.4 oldu.

Öğrenim durumuna göre Ar-Ge personelinin yüzde 32.8'inin doktora ve üstü eğitim düzeyine sahip olduğu görüldü. Bunu sırasıyla yüzde 32.5 ile lisans, yüzde 24.6 ile yüksek lisans, yüzde 5.1 ile meslek yüksekokulu ve yüzde 5 ile lise ve altı kategorileri izledi.

TZE cinsinden Ar-Ge personelinin eğitim durumuna göre dağılımı ise sırasıyla; yüzde 44.5 ile lisans, yüzde 21.6 ile yüksek lisans, yüzde 19.8 ile doktora ve üstü, yüzde 7.2 ile meslek yüksekokulu ve yüzde 6.7 ile lise ve altı izledi.

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2.Düzey'e göre 2019 yılında Ar-Ge harcamalarının en yüksek olduğu bölge toplam Ar-Ge harcamasının yüzde 31.6 ile TR51 (Ankara) iken, bunu yüzde 26.4 ile TR10 (İstanbul)  bölgesi ve yüzde 9.5 ile TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) bölgesi izledi.

Ar-Ge personel sayısına göre ise toplam Ar-Ge personel sayısının yüzde 28.5 ile TR10 (İstanbul) bölgesi ilk sırada yer alırken, bu bölgeyi yüzde 18.7 ile TR51 (Ankara) ve yüzde 7.3 ile TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) bölgesi izledi.

Ar-Ge faaliyeti yürüten imalat sektöründeki girişimler 2019 yılında imalat sektörü tarafından yapılan toplam ihracatın  yüzde 50.5'ini gerçekleştirirken, imalat sektörü toplam üretim değerinin de yüzde 36.6'sını üretti. Bir önceki yıl bu oranlar sırasıyla yüzde 46.1 ve yüzde 36.5 idi. (Grafik)


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title