Haberler

Gebelikte Antibiyotik Kullanımının Riski

Gebelikte Antibiyotik Kullanımı Üzerine Çalışma Yapan Araştırmacılar, İdrar Yolları Enfeksiyonlarının Tedavisinde Kullanılan Yaygın Antibiyotiklerle Bebeğin Kusurlu Doğması Arasında Bağlantı Bulduklarını Bildirdi.

Gebelikte antibiyotik kullanımı üzerine çalışma yapan araştırmacılar, idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan yaygın antibiyotiklerle bebeğin kusurlu doğması arasında bağlantı bulduklarını bildirdi.

Gebelikte antibiyotik kullanımı üzerine yapılan bu ilk büyük analizde, doğuştan kusurlu bebeklerin annelerinin, sağlıklı bebek dünyaya getiren kadınlara göre, gebeliklerinde antibiyotik kullanma oranlarının daha fazla olduğu belirlendi.

Bu antibiyotiklerin, sülfa ilaçları (sülfamidler) ile nitrofurantoinler olarak adlandırılan üriner mikrop öldürücüler oldukları belirtildi.

Araştırmayı finanse eden Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi genetik uzmanı ve araştırmanın yazarı Dr. Krista Crider, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisiyle doğuştan kusurlu bebekler arasında ilk kez böyle bir bağlantı bulunduğunu belirterek, bulguları teyit için bu konuda yeni çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

Sülfa ilaçları, en eski antibiyotikler ve hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar bunların gebelikte zararlı olduğunu göstermişti. Nitrofurantoinler ise doktorlarca gebelerde idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisinde güvenli olarak görülüyordu.

"Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine" dergisinde yayınlanan araştırmanın, doktorların hamile hastalara verecekleri ilaçları değiştirmelerine yol açabileceği belirtiliyor.

Dr. Michael Katz, bu araştırmanın önemli olduğunu, gebe kadınlarda zararlı olup olmadığına dair geniş kapsamlı çalışmalar yapılmadan onyıllardır kullanılan ilaçları kapsadığını söyledi.

Araştırma çerçevesinde, bebekleri kusurlu doğmuş 13 bin kadınla, sağlıklı bebekleri olan 5 bin kadın üzerinde yapıldı. Kadınlara gebeliklerinde antibiyotik kullanıp kullanmadıkları soruldu.

Gebe kalmadan önceki ay ve gebeliğin ilk 3 ayında antibiyotik kullandığını söyleyen kadınlar, antibiyotiklere maruz kalmış olarak değerlendirildi.

Araştırmayı yapanlar, hafızalarının bazı kadınları antibiyotik kullanımlarıyla ilgili yanıltmış olabileceğini belirterek, bunun araştırmanın zayıf tarafını oluşturduğunu belirtti.

Dr. Crider, doğumdan gelen kusurların tedavi edilen enfeksiyondan da kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Sülfa ilaçlarıyla ilgili doğuştan gelen kusurların beyin ve kalp sorunları ve kısa uzuvlar, nitrofurantoinlere bağlı doğum kusurlarının ise kalp hastalıkları ve yarık damaklılık olduğu kaydedildi.

Crider, gebelerde soğuk algınlığı ve grip gibi viral hastalıkların antibiyotiklerle tedavi edilmemesi gerektiğini söyledi. Bununla birlikte tedavi edilmemiş bakteriyel enfeksiyonlar da cenine zarar verebiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title