Haberler

GDO'lu Ürüne Helal Vizesi Çıktı

Güncelleme:

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) üyesi ülkelerin helal gıdada standartları belirlemek için oluşturduğu kurul, genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) da helal olabileceğine karar verdi. Buradaki iki şart, değişiklikte kullanılan organizmanın da helal olması ve ürünlerin üzerinde ‘Genetiği değiştirilmiştir’ yazılması.

İSTANBUL’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açılış konuşmasıyla başlayan İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 25’inci Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısında; İKT üyesi 53 üye ülke ve 4 gözlemci ülke; ekonomik büyümeden emtia fiyatlarındaki düşüşe, yabancı sermayeden ikili ilişkilere kadar pekçok konuyu ele alıyor. Toplantıda bir gündem maddesi de ‘helal gıda’ oldu. İKT üyesi ülkelerin oluşturduğu kurul, genetiği değiştirilmiş organizmaların da helal olabileceğine karar verdi. Bunun iki şartı ise ‘değişiklikte kullanılan organizmanın da helal olması’ ve ürünlerin üzerinde ‘Genetiği değiştirilmiştir’ yazılması olarak belirlendi.

3 ayrı tüzük hazırlandı standartlar belirlendi

İKT üyesi ülkelerin Standardizasyon Uzmanları Grubu tarafından hazırlanan ‘helal gıda’, ‘helal gıda sertifikası verecek organlar’ ve ‘helal gıda sertifikası verecek organların akredite edilmesi’ konularında 3 ayrı tüzük, bu toplantılarda görüşülüp karara bağlanacak. Bu tüzüklerde hayvanlardan sebzelere, meyvelerden suya, katkı maddelerinden restoranlara kadar ‘helal’ damgasının vurulabilmesi için standartlar belirlendi.

Katkı ürünlerinde haram madde olmayacak

Her türlü gıdaya katılanlar, hayvanlara verilen yemlerdekiler, bitkilere verilenlere kadar katkı maddelerinde ‘haram’ bir madde bulunmaması gerekiyor. İçinde alkol bulunan yemekler, çikolatalar da haram. Genetiği değiştirilmiş organizmalar veya içerikler veya GDO içeren ürünler haram olan genetik maddeden yapılamıyor. Genetik geliştirme teknolojisiyle genin, başka yaşayan bitki, hayvan, mikrobiyolojik kaynağa aktarılması ve DNA’da yapılacak geliştirmelerle elde edilecek genetiği geliştirilmiş gıdalar da helal gıda üretiminde kullanılabilir. Eğer bir ürün genetiği değiştirilmiş gıda içeriyorsa, bu durum mutlaka etiketinde açıkça belirtilmeli.

Paketlerde de helal maddeden yapılacak

Paketlemede kullanılacak maddeler haram maddelerden yapılamayacak. Paketlemede kullanılacak maddeler, haram maddelerle teması olan ekipmanla da yapılamıyor. Hazırlama, paketleme, taşımada helal olmayan ürünlerle karışmaması için ayrılması gerekiyor. Helal olmayan üretim yapan bir tesis helal üretime geçmek istiyorsa tamamen bir temizlik sürecine girmeli ve tekrar helal olmayan üretime geçemiyor. Restoranlarda ve satışta kullanılan makine, araç-gereç, çatal-bıçak da sadece helal gıdalar için kullanılmalı. İçki servis edilmemeli. Marketlerdeyse helal gıdanın ayrı rafta bulundurulması gerekiyor.

Ülkelerin rızasına bağlı

İSLAM Konferansı Teşkilatı üyesi ülkelerin Standardizasyon Uzmanları Grubu tarafından hazırlanan standartları ülkelerin kabul etmesi, kendi rızalarına bağlı. Uygulamaya katılacak ülkeler

yine uzmanlar tarafından belirlenen kuruluşlar aracılığıyla helal ürün sertifikası dağıtacaklar. Ürünlerine helal gıda damgası basacak firmalar da çeşitli aşamalarda hem ulusal hem uluslararası kuruluşlarca denetlenecek.

Banttan ‘Bismillah’ olmayacak

TÜZÜKTE bitkisel ürünlerin yanı sıra hayvansal gıdalara ilişkin kurallara da yer veriliyor. Buna göre banttan ‘Bismillah’ kaydı dinletilerek kesim yapılması, eti helal kılmaya yetmiyor. Aynı zamanda tavuğun kafası makine tarafından vücudundan tamamen ayrılırsa o tavuk da haram kabul ediliyor. Kesilen tavuğun

en az 180 saniye kanının akması gerekiyor.

Küresel kriz 100 milyon kişiyi daha aç bıraktı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Genel Müdür Yardımcısı Hafız Ganim, dünyada yetersiz beslenen ve açlık çeken insan sayısının mevcut küresel krizle 100 milyon artış göstererek bir milyarı aştığını bildirdi.

İslam ülkeleri ticareti artırılmalı

İSLAM Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Ahmed Muhammed Ali, ticaretin finansmanının İKB tarafından yapılan boyutunun 2.6 milyar dolar civarında oyduğunu belirtti. Ali, “Bu, 2008 yılının rakamı. 2008 yılında yüzde 83’lük bir artış sağladı.  2015 yılında 34 üye ülkede İKT içi ticareti yüzde 20’ye artırılmalı” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title