Haberler

Gazze Narenciye Bahçelerine Veda Ediyor

Bir zamanlar dünya ülkelerine narenciye ihraç eden Gazze, yıllardır devam eden İsrail ablukası ve yaşanan su sıkıntısı gibi nedenlerle renkli narenciye bahçelerine veda etme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

MUMİN GARAB - Bir zamanlar dünya ülkelerine narenciye ihraç eden Gazze, yıllardır devam eden İsrail ablukası ve yaşanan su sıkıntısı gibi nedenlerle renkli narenciye bahçelerine veda etme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Yeşilin turuncuyla buluştuğu Gazze'nin meşhur narenciye bahçeleri, sınır bölgelerindeki tarım arazilerine zarar veren İsrail'in ihlalleri nedeniyle gün geçtikçe azalarak yok olmaya doğru gidiyor.

Eskiden dünyaya narenciye ihraç eder konumda bulunan Gazze, halihazırda iç piyasadaki ihtiyacı dahi karşılayamıyor.

AA muhabirine konuşan Filistinliler, İsrail ablukası, sınırdaki tarım arazilerine düzenlenen saldırılar ve artan su sıkıntısının turunçgil ihracatçısı Gazze'yi ithalatçı duruma düşürdüğünü belirtti.

Temel neden "İsrail ablukası"

Ramazan Eştivi isimli Filistinli çiftçi, turunçgilleri ile ünlü Gazze'nin geldiği durumun kendisini çok üzdüğünü söyledi.

Gazze'nin ihracatçı iken çeşitli nedenlerle ithalatçı durumuna düştüğünü belirten Eştivi, "Bunun temel nedeni İsrail ablukası. İsrail ablukası altında ihracat durdu. Ayrıca İsrail güçlerinin buldozerlerle sık sık sınırdaki tarım arazilerine ve bahçelere girmesi, askeri operasyonlar yapması, tarım ve narenciye bahçeleri için ayrılan arazilerin sınırlanması üretimi etkiledi." dedi.

Bölgede ayrıca ciddi anlamda su sıkıntısı yaşandığını aktaran Eştivi, sulardaki tuzluluk ve kirlilik oranının gün geçtikçe arttığını ve dolayısıyla saf yağmur sularını bahçedeki bir kuyuda toplayarak ihtiyacı gidermeye çalıştıklarını anlattı.

Dolayısıyla üretimin düştüğünü ve iç piyasadaki ihtiyacı dahi karşılayamayacak duruma geldiklerini kaydeden Eştivi, artık Gazze'nin narenciye ithal eder bir noktaya geldiğini dile getirdi.

Narenciye arazileri 77 dönümden 15 dönüme geriledi

Öte yandan Gazze'deki Tarım Bakanlığı Toprak ve Sulama İdaresi Müdürü Nizar Vahidi de turunçgil yetiştiriciliğinin Filistin'de çok eskilere dayandığını, geçen yüzyılın başlarında işsizlikle mücadele için narenciye ekimine başlandığını anlattı.

Gazze'de 1948-1967 yıllarında 77 dönüm narenciye arazisi bulunduğunu aktaran Vahidi, şu an bunun 20 dönüme kadar düştüğünü ve bu arazinin de ancak 15 dönümünden ürün alındığını ifade etti.

Vahidi, şunları kaydetti:

"Eskiden Gazze, narenciyeleriyle piyasada yarışıyordu. Filistin'de yetişen turunçgiller, Doğu Avrupa, Asya ve Arap ülkelerine ihraç ediliyordu. Ancak ne yazık ki şu an durum çok farklı. Başta İsrail'in ablukası ve ihlalleri olmak üzere çeşitli nedenlerle üretim giderek geriledi. Abluka ve tarım arazilerinin talan edilmesi nedeniyle şu an herhangi bir ihracat yapamıyoruz."

Tüm bunlara bir de yaşanan su sıkıntısının eklendiğini kaydeden Vahidi, suların tuzlu ve yetersiz olduğunu belirtti.

Turunçgil üretiminde iç piyasanın dahi ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalındığını kaydeden Vahidi, yılda yaklaşık 50 bin ton turunçgil ithal edildiği bilgisini verdi.

Vahidi ayrıca Gazze'de narenciye üretiminin yeniden canlanması ve ithalata gerek kalmaması amacıyla bakanlığın çalışmalar yaptığını belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin İsrail Gazze Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title