Haberler

Gazze'de Filistinli Tutuklu Gazetecilere Destek Gösterisi

Filistinli gazeteciler, İsrail hapishanelerindeki tutuklu meslektaşlarına destek için Gazze'de gösteri düzenledi.

Filistinli Gazeteciler Forumunun "Esirler Günü"nün 44. yılı dolayısıyla Gazze'de düzenlediği gösteriye katılanlar, üzerinde "26 özgür ses işgalcilerin parmaklıkları arkasında" ve İşgalcilerin gazetecileri tutuklaması suçtur" yazan dövizler taşıdı.

Forum adına konuşan gazeteci Hiba Sekik, İsrail hapishanelerinde bazıları idari tutuklu 26 gazetecinin bulunduğunu belirtti.

Gösteriyi, Filistin halkıyla dayanışma içinde olduklarını vurgulamak için Esirler Günü'yle eş zamanlı düzenlediklerini ifade eden Sekik, gazeteciler başta olmak üzere İsrail hapishanelerindeki tüm tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

İsrail'in 2018 yılının başından itibaren gazetecilere yönelik 92'den fazla ihlalini tespit ettiklerini dile getiren Sekik, gazetecilerin Gazze sınırındaki Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde mesleklerini icra ettikleri sırada 49 kez gerçek mermiyle hedef alındığını belgelediklerini aktardı.

Sekik, uluslararası topluma, "gerçeği görsel, işitsel ve yazılı olarak aktarmak için mücadele veren gazetecilere koruma sağlamaları" çağrısında bulundu.

El-Mizan İnsan Hakları Merkezi Saha Araştırmaları Birimi Müdürü Semir Zekut da "Uluslararası toplum görevini yerine getirseydi İsrail'in sivillere yönelik ihlalleri durmuş olurdu ve biz de bu gösteriyi düzenlemek zorunda kalmazdık." dedi.

Büyük Dönüş Yürüyüşü'ne katılanların maruz kaldıkları her şeyin insan hakları ihlali olduğunu vurgulayan Zekut, "Biz burada, uluslararası toplumun savunduğunu iddia ettiği gerçeği, özgürlük ve adalet değerlerini müdafaa ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Toprak Günü

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42. yılı kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında barışçıl gösteriler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor. Gösterilerin başladığı ilk günden beri 35 Filistinli şehit oldu, 3 binden fazla Filistinli yaralandı.

Filistinliler, "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında başlattıkları barışçıl gösterilerine mayıs ayı ortasına kadar devam etmeyi planlıyor.

Esirler Günü

Filistinlilerin 1974 yılından bu yana "Esirler Günü" olarak kabul ettiği 17 Nisan, bu yıl da idari tutuklamaların olduğu, çocukların İsrail hapishanelerinde tutulduğu ve binlerce Filistinlinin çeşitli iddialarla gözaltına alınmaya devam ettiği bir tarih olarak kayıtlara geçiyor.

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor. Filistinliler İsrail'in bu uygulamasını "keyfi tutukluluk" olarak isimlendiriyor.

İsrail hapishanelerinde 350'si çocuk, 62'si kadın, 6'sı milletvekili, 500'ü idari tutuklu olmak üzere 6 bin 500 Filistinli tutuklu bulunuyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Filistin Ulusal Konseyi'nin 17 Nisan'ı İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara destek için "Filistin Esirler Günü" ilan ettiği 1974'ten bu yana her yıl çeşitli etkinliklerle tutuklular meselesi dünya kamuoyunun gündemine getirilmeye çalışılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin İsrail Politika Güncel Haberler

title