Haberler

Gazprom, Ukrayna'yı Tekrar Uyardı

Rusya'nın Doğalgaz Devi Gazprom, Ukrayna'nın Daha Önce Üzerinde Mutabakata Varılan Sözleşmeleri İmzalamaması Durumunda Bu Ülkeye Doğalgaz İhracatını Kısıtlayacağını Açıkladı.

Rusya'nın doğalgaz devi Gazprom, Ukrayna'nın daha önce üzerinde mutabakata varılan sözleşmeleri imzalamaması durumunda bu ülkeye doğalgaz ihracatını kısıtlayacağını açıkladı.

Gazprom'un resmi sözcüsü Sergey Kupriyanov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Tartışmalı konuların çözüme kavuşamaması durumunda 3 Mart 2008 yılı tarihinde sabah 10.00'da Ukrayna'ya doğalgaz sevkıyatını dörtte bir oranında kısıtlayacağız" dedi. Moskova ile Kiev arasında yapılan görüşmeler sonucunda 12 Şubat'ta üzerinde mutabakata varılan sözleşme metinlerinin Ukrayna tarafına çoktan teslim edilmiş olmasına rağmen halen imzalanmadığını kaydeden Kupriyanov, "Sözleşmelerin imzalanmamasına rağmen Ukrayna'ya 1.9 milyar metreküp doğalgaz ihraç ettik. Ama bu durumun aynı şekilde sürmesine Gazprom'un çıkarları açısından müsaade edemeyiz. Eski borçların ödenmemesi ve üzerinde mutabakata varılan sözleşmelerin imzalanmaması halinde, 3 Mart tarihinde Ukrayna'ya doğalgaz ihracatını yüzde 25 oranında azaltacağız" diye konuştu.

Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'nun Başbakan Yuliya Timoşenko'yu doğalgaz borçlarını acilen kapatarak, 27 Şubat sabahı kendisine bu konuda rapor sunmakla görevlendirdiği bildirildi.

Gazprom'un 12 Şubat 2008'de Ukrayna'nın 1.5 milyar dolarlık borcunu ödememesi durumunda vanaları kapatacağı tehdidiyle Ukrayna ile Rusya arasında baş gösteren kriz, Moskova'yı ziyaret eden Ukrayna Cumhurbaşkanı Yuşçenko'nun borcu kapatacakları garantisi vermesi üzerine aşılmıştı.

(AK-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title