Haberler

Gaziantep'te "Türkiye Sanayisinin Sorunları" Konuşuldu

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Kütahya Milletvekili Dr. Soner Aksoy, Piyasalarda Durgunluk Yaşandığını İfade Eden Sanayicilere, "Biz Sırtımızdan Hançerlendik Ama Bu Sizleri Üzmesin ve Yavaşlatmasın, Sizler Yeni Bir Hamle ile Yeni Bir Çalışma Hayatına Başlayın" Dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Kütahya Milletvekili Dr. Soner Aksoy, piyasalarda durgunluk yaşandığını ifade eden sanayicilere, "Biz sırtımızdan hançerlendik ama bu sizleri üzmesin ve yavaşlatmasın, sizler yeni bir hamle ile yeni bir çalışma hayatına başlayın" dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilim ve Teknoloji Komisyonu tarafından Gaziantep'e düzenlenen gezi kapsamında Gaziantep sanayisinin yakından tanınması ve sorunlarının dile getirilmesi amacıyla Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda konuşan Dr. Soner Aksoy, son 5 yıl içinde çok önemli çalışmaları olduğunu belirterek, "Halkımız da bu çalışmalarımızı son 6 ay hariç memnuniyetle izledi. Yarın ne olacak diye bir endişesi yoktu. Her gittiğimiz platformda hükümetimizden herkes memnuniyetini dile getirip, çalışmalarımızın başarılı oyduğunu söylüyordu. Bugün de aynı şeyleri söylemekle beraber, piyasa durgunluğu olduğu belirtiliyor" şeklinde konuştu. Bir gece giderken arkadan hançerlendiklerini ifade eden Aksoy, sözlerine şöyle devam etti:

"Ama dikkat ederseniz biz ne hançerin acısını, ne de hançerin ciğerimizde ne kadar yara açtığını sizlere belli etmiyoruz. Hiç bir şey olmamış gibi hepimiz işimizin başındayız. Dış politikamızı da iç politikamızı da aynı şekilde devam ettiriyoruz. Çünkü bizim milletimizin ayağına bir çöp bile batsın istemiyoruz." Aksoy, hükümete ve politikaya batan hançerin, milletin de her birinin ayağına birer iğne gibi battığını ve herkesi topallattığını kaydederek, "Yarın bir gün başbakanın renginin karardığını, suratının asıldığını görseler 70 milyon topallamaya başlıyor. Böyle bir siyasi endeksin, böyle bir başa bağımlılığın içersinde yaşıyoruz. Biz hepimiz aynı geminin içindeyiz. Siz bizim gece hançerlendiğimizi bildiğiniz için şu anda hepiniz ağınıza bir çöp batmış gibi hissediyorsunuz ve topallıyorsunuz. Sizin topallamanızla birlikte ekonomide bir durgunluk oluyor" diye konuştu.

Sanayicilere seslenen Dr. Soner Aksoy, "Sizler bizim hançerimizi görmeyiniz. Bizim sırtımızdaki ızdırabı biz çekeriz. Siz çekmeyiniz. Siz hiç bir şey olmamış gibi gemi içerisinde fren yapmış elemanlar olarak değil, kompartımanlarınızı yeniden düzenlemek, yeniden şekil vermek için yeni bir hamleye ve yeni bir çalışma hayatına başlayınız. Bir duraklama sarsıntı geçirdik ama moralimizi bozmak yok her şeye rağmen bütün bunları aşacağımızdan yüzde yüz emin olunuz. Hepimiz aynı gemideyiz, hepimiz birden yas tutarsak gemi batar" diye konuştu.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ise, konuşmasında, GAP ile ilgili düşüncelerini dile getirerek, "Gaziantep, GAP'ta üretilen her türlü ürünün dağıtım ve işleyiş merkezi konumundadır. Dolayısıyla Gaziantep, GAP'taki her türlü gelişmeden kendisine en fazla pay çıkaracak ildir. Bu proje ciddi uygulanırsa bölgenin ve Türkiye'nin kaderi değişir. Bu proje ile ilgili olarak bölgesel ve sektörel teşvik uygulanacağı söyleminden öte bir şey bilmiyoruz. Tıpkı geçen teşvik yasasında 'bölgesel ve sektörel bir teşvik uygulansın dememize karşın dinlenilmediğimiz' gibi eğer bu projenin uygulanmasında da biz mutfakta olmazsak korkarız yine yanlışlıklar yapılır" dedi.

GAP'ın belli bir takvime bağlanmasının Gaziantep için son derece önemli gelişme olduğunu belirten Aslan, "Eğer ciddiyetle takip edilirse 30 yıllık GAP macerası 5 yıl içinde Güneydoğu Anadolu'nun çehresini değiştirir. GAP'ta ilk defa çok entegre bir bakış açısı sergileniyor. GAP geçmişte bir sulama ve enerji üretme projesi olmadan öteye somut adım atılamadı. GAP'la birlikte sadece sulama değil. Bölgenin eğitim, ulaşım, sosyal, kültürel iletişimi noktalarında da gelişmeler olacağı kaydediliyor. Bir kalkınma sadece ekonomik anlamda düşünülemez kültürel ve sosyal anlamda da bir kalkınma sağlarsa GAP projesi Türkiye'nin ve dünyanın en büyük projesi olur" diye konuştu.

Türkiye'de siyasi belirsizlik ortamının olmasını üzüntü ile karşıladıklarını kaydeden Aslan, "Ama siyaset devam ettiği sürece GAP'ın çok ciddiyetle uygulanması çok önemli. Biz Gaziantep olarak bu projenin içinde olmaktan ziyade bu projeye ülkemiz açısından bakıyoruz. Zaten GAP'la birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan sosyal, kültürel, ekonomik gelişme Gaziantep'i rahatlatacaktır. Çünkü biz ne çekiyorsak göçlerden çektik. Türkiye ortalamasının 3 katı bir nüfus artışımız var. kapılarımızı bu insanlara kapatamayacağımıza göre beraberinde getirdikleri eğitim, altyapı, sağlık gibi her konudaki eksikliği gidermek durumundayız. Bu nedenle GAP bölgesindeki gelişim insanların göç etmemesi, kendi bölgesinde yaşamaya başlaması bile Gaziantep için bir teşviktir" şeklinde konuştu.

Sanayi komisyonundan özellikle bu konuda talepleri olduğunu belirten Aslan, şunları söyledi:

"Bölgesel ve sektörel teşvik uygulamasında mutlaka bu insanları temsil eden kuruluşların mutfakta olması gerektiğini, çünkü mutfakta bulunmalarının yanlışlıkları önlemekte en büyük sigorta olacağını dile getirdi. GAP'ta yer almamız önemli. Çünkü kendi çabasıyla sanayileşen bu şehir son teşvik uygulamasıyla birlikte ciddi bir şekilde sıkıntıya sokuldu. Gaziantep uygulanan teşvik yasası ile teşvik sağlanan illerde oluşturulan istihdamdan çok istihdam kaybetti." Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ise, sanayinin her geçen gün değişen, her geçen gün daha da kötüye giden bir durumla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Sanayi kan kaybediyor, Türkiye'nin genelinde üretim ve kapasite düşmesi yaşanıyor. Tabii bu durumu bir an önce çözmek ve daha iyi bir duruma taşımak zorundayız. 2007 yılı başından buyana üretimi Türkiye'nin ana gündemi yapmak, sanayideki sorunları, istihdamı Türkiye'nin ana gündemi yapmak isteği içindeyiz. Türkiye'deki tüm sanayiciler acil tedbirler alınmasını bekliyor. Sadece parası tedbirler değil ama sadece moral ve motivasyona bile ihtiyacımız olduğu günler oluyor" dedi.

Programa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıpoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyon Üyesi Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, Kütahya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Dr. Sonar Aksoy, Gaziantep Milletvekilleri Fatma Şahin, Özlem Müftüoğlu ile TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilim ve Teknoloji Komisyonu üyeleri ile çok sayıda iş adamı katıldı.

Konuşmaların ardından ise soru cevap kısmına geçildi.

(SMR-OÇ-OK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title