Haberler

Gaziantep'te Firik Sezonu Başladı

Gaziantep'in Araban İlçesinde Buğdaydan Yapılan, Lezzetli Pilavı Olan ve Diyabet Hastalığına da İyi Geldiği İleri Sürülen Firik Sezonu Başladı.

Gaziantep'in Araban ilçesinde buğdaydan yapılan, lezzetli pilavı olan ve diyabet hastalığına da iyi geldiği ileri sürülen firik sezonu başladı.

Araban ilçesinde her yıl bu mevsimde buğdaydan yapılan tamamen işçilik ve bin bir zahmet gerektiren firik üretimine başlandı. Buğday başağının olgunlaşma zamanında oraklarla biçilerek tarlaya kuruması için serilen buğdaylar, erkek tarım işçileri tarafından yakılmak üzere oluşturulan küçük harmanlarda firik kıvamına gelene kadar yakılarak ütülenir. Buğday başaklarındaki taneler firik elde edildikten sonra saman patozundan çekilerek torbalanıp satışa sunuluyor.

Arap ülkelerinden gelen tüccarların, Araban ovasında yapılan çok lezzetli, diyabet hastalığına da faydalı olduğu belirtilen ve uzun süreli tokluk veren firikleri Gaziantep'teki firik komisyoncularından alarak kendi ülkelerine götürdükleri belirtildi. Arap ülkelerinde çok önemli yemek olan ve önemli ailelerin etli pilavı olarak yapıp yedikleri yılın taze ürünü olan firik üretimine başlayan Arabanlı çiftçiler, önümüzdeki firik sezonunda firik festivali düzenlenerek tüm Türkiye'ye tanıtılmasını istedi.

Firik üreticiliği yapan Eskialtıntaş köyünden Cuma Yavuzkurt, Araban ovasında yetişen buğdayların ateşte yakılarak elde edilen firik için şunları söyledi:

''Ben 20 yıldan beri atalarımdan gördüğüm ve firik yapımının tiryakisi olduğum için her yıl bu zamanlar ilçemizin mevsim ve ikliminin firik yapımına uygun olduğu için sadece ilçemizde yapılan firik'i yapıyorum. Uzun yıllardır Araban ovasında yapılan firik insan sağlığına faydalı olduğunu biliyoruz, şeker hastalığına iyi geldiğini atalarımızdan duyardık ayrıca firik et suyu ile yapılan pilavının çok lezzetli olduğu için etli firik pilavını bir yiyen bir daha başka pilav yemez. Pirinç'in adı çıkmış zamanında bol reklam ve tanıtımı olan pirinç Türkiye'nin tüm il, ilçe ve köylerindeki her evin mutfağına girmiş. Firik pilavının yanında pirinç pilavı hiçbir şeydir. Torbalanan firikler, Gaziantep'teki komisyonculara götürülerek orada hazır bekleyen Arap ülkelerinden gelen alıcı müşterilere komisyoncular aracılığı ile satılır. Arap ülkelerindeki zengin evlerinin vazgeçilmez yemekleri olan etli firik pilavı, seçkin misafirlere başyemek olarak sunulur." Yavuzkurt, Kültür Bakanı'ndan, ilçelerinde firik festivali yapılmasını istediklerini belirterek, "Araban ilçesine has çok ve şeker hastalığına da iyi gelen çok lezzetli etli pilavı olan firiğin tanıtımı için Araban'da önümüzdeki firik sezonunda bir firik festivali düzenlemelerini istiyorum. Araban ovasındaki iklim müsaitliği nedeniyle uzun yıllardır yapılan firiğin tüm Türkiye ve dünyada reklamı ve tanıtımı için Araban'da firik festivali yapılmalıdır" dedi.

(AI-TB-HE-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title