Haberler

Gaziantep Sağlık Müdürü'nden Ramazan'da Beslenme Önerileri

Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Ramazan Boyunca İftarda ve Sahurda Mideyi Çok Fazla Doldurmanın Zararlı Olduğunu Bildirdi. Yıldırım, Sağlıklı Oruç Tutabilmek İçin Mutlaka Sahura Kalkılması Gerektiğini İfade Etti.

Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Ramazan boyunca iftarda ve sahurda mideyi çok fazla doldurmanın zararlı olduğunu bildirdi. Yıldırım, sağlıklı oruç tutabilmek için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini ifade etti.

Ramazan ayında beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunan Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, "İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gereklidir. Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar. Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenilmelidir. Çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen,

lifli ve sellüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir. Yetişkin bir insanın günde en az 1.5-2 litre su içmesi gerektiği için sıvı alımına çok dikkat edilmelidir. Ağır işlerde çalışan işçilerin oruç tutmaları halinde su kaybına bağlı olarak şok geçirdikleri belirlenmiş. Bu nedenle yeterli miktarda su içilmelidir. Kızartmalardan kaçınılmalıdır" dedi.

Oruç tutanların mutlaka sahura kalkması gerektiğini belirten Yıldırım, şunları ifade etti:

"Birçok kişi sahura kalkmamak için akşam yatmadan önce yemek yer ve sahurda sadece su içerek tekrar uyur. Bu da ortalama 18 saat gibi uzun bir süre aç kalınmasına ve metabolizma hızının yavaşlamasına sebep olur. Çok uzun açlıklarda kan şekeri ve tansiyon düşer, boş midede asit salgısı artar. Ertesi gün ise aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı görülür. İşte bu yüzden bütün geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalıdır."

Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, sahurda hafif besinler tüketilip sıvı ihtiyacını karşılamak için günde 2-2.5 litre su içilmesi gerektiğini belirterek, "İftarda, ilk önce hafif, az yağlı gıdalarla yemeğe başlanmalı. Yemekler yavaş yavaş ve az porsiyonlarda tüketilmeli, kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla kepekli ürünler tercih edilmeli. İftarda kızartma ve yağlı besinler yerine ızgara, haşlama, buğulama yöntemleri kullanılarak pişirilmiş hafif yemekler tercih

edilmeli. Tatlı tüketilmek isteniyorsa hamurlu, ağır tatlılar yerine sütlü hafif tatlılar tercih edilmeli, ara öğün olarak meyveye yer verilmeli, haftada 3 kez düzenli hafif egzersize devam edilmeli, iftar mönüsünü hazırlarken her grup besinden dengeli bir öğün hazırlamaya özen gösterilmelidir" açıklamasını yaptı.

(ST-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title