Haberler

Gaziantep: Saddam Hüseyin'in İdamının Ardından

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Gaziantep Milletvekili Nurettin Aktaş, Saddam Hüseyin'in Iraklılar tarafından adilce yargılanmadığını belirterek, idamın ardından Ortadoğu'nun içinden çıkılmaz bir hale gireceğini söyledi.

AK Parti Milletvekili Nurrettin Aktaş yaptığı açıklamada, Irak'ın hak etmediği bir şekilde ABD ve müttefikleri tarafından maalesef işgal edildiğini belirterek, "Savaş başladığından buyana Irak halkı ölmektedir. Bu olaylar Ortadoğu'yu ve Dünya'yı derinden üzmektedir. Bu olaylar Irak'ın gelecek istikrarı için olumsuz etkiler bırakmıştır. Bu olumsuzluklar içerisinde Irak halkının birlik ve beraberlik içinde, etnik ve mezhep çatışmalarına girmeden Irak'ın toprak bütünlüğüne saygılı bir şekilde, demokrasiyi geliştirerek bu hükümet muvaffak olabilirdi. Maalesef bu çalışmalar yapıldığı bir dönemde savaş esiri olmasına rağmen hak etmediği bir şekildeki İnsan Hakları Mahkemesi ve bilim adamları Saddam'ın Cenevre hukukuna göre savaş suçlusu olarak yargılanmasını istiyordu. Bir devlet başkanı bir başkomutan olarak yargılanması gerekiyordu. Ancak Iraklılar tarafından adil olmayan bir şekilde yargılanmış ve idam edilmiştir" dedi.

Aktaş, bu idamla ABD Irak'ın toprak bütünlüğünü geleceğini istikrarını ve güvenini sağlamak için maalesef katkı sağlamadığını ifade ederek, "Bu olay Ortadoğu'yu içinden çıkılmaz bir hale sokacaktır ve Irak'ta da sükun ve istikrarın sağlanmasının mümkün olmayacağını da belirterek istiyorum. Bu olay daha çok çatışma ortamı yaratacaktır" diye konuştu.

İslam ülkelerine terör örgütü gibi bakıldığını söyleyen Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün herkes şapkasını önüne koyarak, İslamı hedef seçerek mantalizim veya terörizm adı altında savaş ilan edeceğine oturup insan hakları, hukuk çerçevesi ve meşruiyet zemininde tartışması lazım. Ama oldu bittiye getirerek bütün Ortadoğu halklarını terör olarak algılarsanız ben Ortadoğu'nun geleceğinden son derece kaygılıyım".

ABD'nin bölgede muvaffak olduğunu da sözlerine ekleyen Aktaş, "Bizim akademisyenlerimiz ve aydınlarımız veyahut devlet adamlarımız ABD'nin bölgede muvaffak olamadığını söylüyor. Ben bunun tam tersini iddia ediyorum. ABD Irak bölgesinde muvaffak olmuştur bence. Sebebine gelence, ABD Irak'a girip Saddamı devirip Irak halkının demokrasiyle idare edilip enerji kaynaklarını, petrol kaynaklarını geleceğini inşa ederek İsrail karşısında güçlü bir devlet olmasını istemez. Bunun için bölgeye gelmemiştir. Bu mezhepsel dediğimiz etkin kökenli çatışmaları yaparak Irak devletini içinden bilerek Ortadoğu haritasını çizecektir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title