Haberler

Gaziantep: Bakan Çubukçu Gaziantep'te

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Aile veya Bir Yetişkinin Desteği Olmaksızın Korumadan Yoksun, Yaşamak ve Çalışmak Zorunda Kalan Çocukların Sayısının Her Geçen Gün Arttığını Belirterek, "Bu Yüzden Adımlarımızı Biraz Daha Hızlı Açarak Yürümek ve Daha Çok Çocuğa Ulaşmak, İnsanı Bir Sorumluluk Olarak Karşımızda Duruyor" Dedi.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, aile veya bir yetişkinin desteği olmaksızın korumadan yoksun, yaşamak ve çalışmak zorunda kalan çocukların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, "Bu yüzden adımlarımızı biraz daha hızlı açarak yürümek ve daha çok çocuğa ulaşmak, insanı bir sorumluluk olarak karşımızda duruyor'' dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ''5. Sokakta Çalışan ve Yaşayan Çocuklar Sempozyumu''na katılan Çubukçu, sanayi ve ticaret alanında cazibe merkezi olan Gaziantep'in yoğun göç aldığına, sokakta yaşayan ve çalışan çocukların da çözülmesi gereken en önemli sorunlardan birisi olduğuna işaret etti. Sokakta yaşayan ve her türlü riskle başa çıkmak zorunda kalan çocukları topluma kazandırmada üstün bir başarı elde edildiğini belirten Bakan Çubukçu, "Son 3-4 yıldır bu alanda yapılan çalışmalar çok olumlu gelişmelere yol açmıştır. Yerel yönetimlerin, devletin, sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle sokakta yaşayan ve her türlü riskle başa çıkmak zorunda kalan çocuklarımızı topluma kazandırmakta gerçekten üstün bir başarı elde edilmiştir. Özellikle bakanlığıma bağlı genel müdürlükçe, sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuklara yönelik olarak 1997 yılında bir çocuk ve gençlik merkeziyle başlatılan hizmetler, Ekim 2006 itibariyle 44 merkez ve 8 gözlem eviyle yayılmıştır. Bu merkezler aracılığıyla da yaklaşık 58 bin sokakta yaşayan, çalışan çocuk ve ailesine yönelik eğitim, psikolojik danışmanlık, sosyal yardım, maddi yardım, meslek edindirme ve rehabilitasyon gibi hizmetler sunulmuştur. Hedefimiz sokakta çalıştırılan, sokakta yaşayan, madde kullanan, ticari ve cinsel sömürüye maruz kalmış çocukların örgün eğitime ve mesleki eğitime yönlendirilmesi, iş sahibi gençler olarak rehabilitasyonlarının tamamlanmasıdır" dedi.

Ülkemizde kısa dönemde elde edilen başarıların diğer ülkelere örnek gösterildiğini ifade eden Çubukçu, Türkiye dışında da bu sorunların yaşandığını, İngiltere'de her yıl 77 bin çocuğun sokakta yaşamaya başladığını belirtti. Çocukları her türlü suçtan ve istismardan korumanın en önemli gündem maddelerinden olduğunu vurgulayan Çubukçu, ''Ülke olarak çocuklarımızın haklarına sahip çıkmak konusunda önemli adımlar atarken, hızlı kentleşme, göç, yoksulluk ve ailelerin çözülmesi gibi birçok yeni sorunla karşı karşıya kalıyoruz'' diye konuştu.

Bakan Çubukçu, aile odaklı hizmet anlayışının çoğu sorunun yerinde çözümüne ışık tutacağını söyledi. Aile Araştırma Kurumu olarak, Türkiye İstatistik Kurumu ile yaptıkları anlaşma gereği alan çalışmasını tamamladıkları ve yakında raporunu yayınlayacakları ''Türkiye Aile Yapısı Araştırması''nı hazırladıklarını bildiren Çubukçu, böylece bütün illerde nasıl bir hizmet modeli geliştireceklerini ortaya koyacaklarını anlattı. Ailenin bütünlüğüne yönelik hizmetleri 66 toplum merkeziyle Türkiye geneline yaydıklarını belirten Çubukçu, 300 binin üzerinde insanın bu merkezlerden yararlandığını ifade etti.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, sempozyumun yapıldığı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Salonu'nda ayrılırken, Kayseri Huzurevi'nde kaldığını belirten 72 yaşındaki İbrahim Şen, Çubukçu'dan bazı isteklerde bulundu. Şen'in ''Huzurevinde paralı-ücretli ayrımı yapıldığı'' iddiası üzerine Bakan Çubukçu, yoksulla zengin ayrımı olmadığını, devletin ekonomik olarak zor durumda olan yaşlılara da sahip çıktığını kaydetti. Bakan Çubukçu, daha sonra 0-6 ve 7-12 yaş grubu çocuk yuvalarıyla huzurevini ziyaret etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title