Haberler

Gazeteciye 301 Davası

Bir Taraftan, Hükümetin 301'inci Maddeyi Değiştireceği ve Sivil Toplum Örgütlerinden Katkı Beklediğini Açıklamalarıyla İlgili Tartışmalar Sürerken Diğer Taraftan Gazetecilere Bu Maddeden Yeni Davalar Açılıyor.

Kamuoyunda, TCK'nın 301'inci maddesinin değiştirilmesi yönünde tartışmalar sürerken, gazetecilere aynı maddeden yeni davalar davaları açılıyor.

Gazeteci İrfan Uçar, Ülkede Özgür Gündem gazetesinde yazdığı "301 numara" başlıklı yazısında "TBMM, hükümet, adliye, polis ve devletin askeri kuvvetlerini aşağılamak"tan yargılanacak. Davanın ilk duruşması Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 14 Mart 2007 günü saat 9.30'da görülecek.

Hükümetin, 301'inci madde değişikliğini mutlaka yapacaklarını ancak buna sivil toplum örgütlerinden katkı beklediklerini açıklamasının yankıları sürerken, değişiklik teklifleri arasında yer alan "301'inci madde ile ilgili davaların Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi olması" öne çıkmaya başladı. İrfan Uçar'a açılan dava, Adalet Bakanlığı'nın Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu ile başladı.

İddianameye konu olan "301 numara" başlıklı yazıda şu ifadeler yer alıyor:

"Türkiye Cumhuriyeti'nde bir gazeteci kayboluyor. Aradan 11 yıl geçiyor. Kendisinden bir haber alınamıyor. Kaybolan gazeteci Nazım Babaoğlu'nu anlatan 'Kayıpsın Diyorlar' kitabını yayımlayan Aram Yayınları sahibi Fatih Taş'a bu maddeden (301) ceza veriliyor. Bu ülkenin askerleri, polisleri Nazım Babaoğlu'ndan kendilerini sorumlu hissetmiyorlar. Ne Meclis'in umurunda Nazım, ne de Hükümetin... Bu ülkenin mahkemeleri de Nazım'ı kaybedenleri değil, kitabını yayımlayanları bu maddeden yargılayıp ceza veriyor. Ne hikmetse kayıp gazetecinin olduğu ülkenin hükümeti, meclisi, askeri, polisi, mahkemeleri kendilerini aşağılamış hissetmiyorlar.." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title