Haberler

Gazeteci-yazar Prof. Dr. Mümtazer Türköne Açıklaması

Gazeteci-yazar Prof.Dr."Türkiye mecburen anayasa yapacak."

Gazeteci-yazar Prof. Dr. Mümtazer Türköne,

"Türkiye mecburen anayasa yapacak. Şu anda tartışılıyor, olgunlaştırılıyor ve gerçekleştirilecek" dedi.

Adıyaman Sanayici ve Genç İşadamları Derneğinin (ASGİAD) davetlisi olarak kente gelen Türköne, Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç konferans salonunda "Yeni Anayasa" konulu konferans verdi.

Yeni bir anayasa yapılmasının zorunlu olduğunu belirten Türköne, "Temel özgürlükleri ve hakları güvence altına alabilecek kısa bir anayasa yapılacak. Bu anayasa bizim verdiğimiz yetki kadar konuşacak ve kimse bu anayasanın içine mayın koyamayacaktır" ifadesini kullandı.

Türköne, Türkiye'de demokrasi açısından anlamlı gelişmeler yaşandığını vurguladı.

Darbecilerin silahlı müdahaleyi gerekli kılmak için insanları birbirlerine düşman ettiğini belirten Türköne, "Bu ülkede askeri vesayet hep bir birimizden korkmamız gerektiğini söyledi. Aslında korkulacak hiçbir şey yok. Korkularla iktidar olanlar, bu korkuları yayarak bizlere de benimsetmeye kalktı. Türkiye askeri vesayetten kurtulmak için son virajı geçmeye çalışıyor" diye konuştu.

Mümtazer Türköne, bugün Türkiye'de yeni anayasanın konuşulduğunu vurgulayarak, "Türkiye mecburen anayasa yapacak. Şu anda tartışılıyor, olgunlaştırılıyor ve gerçekleştirilecek. Bu kurulacak olan anayasal düzen en az 200-250 yıllık bir geleceği belirleyecek" dedi.

Anayasayı siyasi partilerin değil halkın yapması gerektiğine değinen Türköne, önemli olan ikinci bir noktanın da mevcut anayasadaki ideolojilerin temizlenmesi olduğunu ifade etti. Türköne, "Yeni anayasada 72 milyonun basireti ve iradesinin, 5 generalin yaptığı anayasadan fersah fersah iyi olacağını" kaydetti.

ASGİAD Başkanı Mehmet Fatih Bilgiç de gelişen Türkiye'ye 1982 Anayasası'nın yakışmadığını, bir utanç olarak durduğunu dile getirerek, "Bizler öyle bir anayasa istiyoruz ki herkesin içerisinde kendisini bulması gerekiyor. Yoruma açık ifadeleri barındırmayacak bir anayasa istiyoruz. Hükümet seçimde yeni anayasa sözü vererek iktidara geldi. Biz de buradan Başbakanımıza seslenerek, ustalık döneminde usta bir anayasa istiyoruz" dedi.

- ADIYAMAN

Kaynak: AA / Yerel

Adıyaman Üniversitesi Mümtazer Türköne Vehbi Koç Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title