Haberler

Gazeteci Faruk Çakır 301. Maddeden Beraat Etti

Danıştay Saldırısı Sonrasında Kaleme Aldığı "Oyun Geri Tepti" Başlıklı Haberle İlgili Olarak Hakkında Tck'nın 301 ve 288/1. Maddesi Uyarınca Dava Açılan Yeni Asya Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Faruk Çakır'ın Yargılanmasına Devam Edildi.

Danıştay saldırısı sonrasında kaleme aldığı "Oyun geri tepti" başlıklı haberle ilgili olarak hakkında TCK'nın 301 ve 288/1. maddesi uyarınca dava açılan Yeni Asya Gazetesi sorumlu Yazı İşleri Müdürü Faruk Çakır'ın yargılanmasına devam edildi. Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada çakır TCK'nın 301. maddesinden beraat ederken, 288/1 maddesinden 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Çakır'ın cezası 3 bin 600 YTL para cezasına çevrildi.

Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya Faruk Çakır Avukatları Kadir Akbaş ve Turgut İnal ile birlikte katıldı. Duruşmada yapılan kimlik tespitlerinden sonra Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütaalasını okudu. Savcı Mehmet Şahin mütaalada, Faruk Çakır'ın yazdığı yazının devletin askeri organlarını basın yoluyla aşağılama suçundan değerlendirildiğinde, haberde TSK'nnın kurum olarak zikredilmediği, TSK ile ilişkisi kesilmiş bazı kişilerden bahsedildiğini, bu nedenle beraatine karar verilmesini talep etti.

Sanık Avukatları Kadir Akbaş ve Turgut İnal'ın savunmalarını yapmasından sonra duruşma karara bağlandı. Mahkeme heyeti, Faruk Çakır'ın TCK 301. maddeden yargılandığı devletin askeri organlarını basın yoluyla aşağılama suçundan beraatine karar verdi. Çakır'ın TCK'nın 288/1 maddesi uyarınca yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçundan 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar veren Mahkeme heyeti, cezayı 3 bin 600 YTL adli para cezasına çevirdi.

Faruk Çelik'in avukatlarından Turgut İnal, yargıyı yönlendirmenin kolay olmadığını ifade ederek,"O zaman yargıyı küçümsemiş olursunuz. Bu maddelerle biz AB kapısından çok geri döneriz. Bu maddeyle tüm basın organlarını susturmuş oluruz. Demokrasi, hukuk ve adalet bu değil. Bu konuyu AİHM'e götüreceğiz" dedi.

Avukat Kadir Akbaş ise, Türkiye'nin uzunca bir dönem faili meçhul cinayetlerle anıldığını belirterek,

"2006 yılında Danıştay'la başlayan cinayetler serisinin, sadece zanlının kişiliği ile anlamlandırılamayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu bu ve benzeri cinayetlerin üstünün örtülmesine hizmet eder bir yapıdadır. Hrant Dink cinayetinde de olay sadece 17 yaşındaki bir çocuk olarak değerlendirilemez. 288.maddenin Türk halkının bilgi edinme hakkının önünde ciddi bir engel olduğunu düşünüyoruz"dedi.

TCK'nın 301. maddesinden beraat edip, 288. maddeden cezaya çarptırılan gazeteci Faruk Çakır ise,"301den beraat ettik, diğer davadan mahkum olduk. 301,288 ve numarasını bilmediğimiz kanun maddelerinin, mayın tarlası gibi basın özgürlüğünün önünde durduğu kanaatindeyiz. Bunların tartışılarak değiştirilmesini istiyoruz"dedi

Yeni Asya Gazetesi sorumlu Yazı İşleri Müdürü Faruk Çakır hakkında 23 Mayıs 2006 tarihinde kaleme aldığı "Oyun geri tepti" başlıklı haberde, devletin askeri organlarını basın yoluyla aşağılama iddiasıyla 301. maddeden ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs iddiasıyla 288/1 maddesinden dava açılmıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla kimdir? Peki, Survivor Damla kaç yaşında, nereli? Bein Sports 1-2-3 CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Trabzonspor Karagümrük maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! TS Karagümrük maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title