Haberler

"Gaz Krizi Nabucco'yu Öne Çıkardı"

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin AB İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Aleksandır Vondra, Rusya ve Ukrayna Arasındaki Anlaşmazlıktan Kaynaklanan ve Birçok Avrupa Ülkesine Gaz Akışının Kesilmesine Neden Olan Son Doğal Gaz Krizinin Nabucco Projesi'nin Önemini Artırdığını Belirtti.

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin AB işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Aleksandır Vondra, Rusya ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanan ve birçok Avrupa ülkesine gaz akışının kesilmesine neden olan son doğal gaz krizinin Nabucco Projesi'nin önemini artırdığını belirtti.

Vondra, Amerikan düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu'nda yaptığı konuşmada, 2009 yılı başında doğal gaz krizi beklediklerini fakat bu şiddette yaşanacağını öngöremediklerini belirtti. Bundan ders alarak yeni krizlere hazırlıksız yakalanmayacaklarını ifade eden Vondra, kısa vadede doğal gaz altyapısına yatırım yapacaklarını, stokları kolayca kullanacak şekilde yenileyeceklerini ve üye ülkelerin boru hatlarını birbirlerine bağlayacaklarını kaydetti.

Son krizde Rusya ve Ukrayna'nın arz ve transit ülke konumlarının büyük darbe aldığını dile getiren Vondra, her iki ülkenin gelecekte de AB için önemli olmayı sürdürse de alternatif arayışlarını hızlandıracaklarını vurguladı.

Bu kapsamda yeni arz kaynakları olarak Orta Asya ülkelerine yöneleceklerini belirten Vondra, AB açısından Türkiye üzerinden Avusturya'ya ulaşacak Nabucco hattının "öne çıktığını" ifade etti.

Vondra, Rus gazının, Avrupa'ya taşınmasında Ukrayna'yı devre dışı bırakan Kuzey Akım ve Güney Akım projelerinin hayata geçirilme ihtimallerinin de arttığını bildirdi.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title