Haberler

Gautam, İstanbul Valisi Güler'i Ziyaret Etti - Bm Genel Sekreter Yardımcısı Ve Unıcef Başkan Yardımcısı Gautam: - ''türkiye'de Gelişmesi Gereken İki Alan Var. Biri, Kız Çocuklarının Daha Fazla Eğitime Katılması, Diğeri 5 Yaş Altındaki Çocuk Ölüm Oranlarının

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve UNICEF Başkan Yardımcısı Kul Chandra Gautam, Türkiye'de gelişmesi gereken iki alan bulunduğunu belirterek, ''Biri, kız çocuklarının daha fazla eğitime katılması, diğeri 5 yaş altındaki çocuk ölüm oranlarının azaltılması'' dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve UNICEF Başkan Yardımcısı Kul Chandra Gautam, Türkiye'de gelişmesi gereken iki alan bulunduğunu belirterek, ''Biri, kız çocuklarının daha fazla eğitime katılması, diğeri 5 yaş altındaki çocuk ölüm oranlarının azaltılması'' dedi.

Gautam, UNICEF Türkiye Temsilcisi Edmond McLoughney ile birlikte İstanbul Valisi Muammer Güler'i makamında ziyaret ederek, bir süre görüştü.

Türkiye ile UNICEF arasındaki işbirliğinin geçmişinin 55 yıla dayandığını ve bu süre içinde çocukların gelişimine yönelik başarılı projeler ortaya koyduklarını dile getiren Gautam, şimdi AB'ye üyelik sürecinde Türkiye ile işbirliğini nasıl şekillendireceklerini ve Türk Hükümeti'ne nasıl yardımcı olacaklarını belirlemeye çalıştıklarını kaydetti.

Gautam, Türkiye'de çocuk konusunda olumlu gelişmeler olmasına karşın gelişmesi gereken iki alan bulunduğunu belirterek, ''Birisi, kız çocuklarının daha fazla eğitime katılması, diğeri 5 yaş altındaki çocuk ölüm oranlarının azaltılması. Her iki alanda da daha fazla gelişme katedilebileceğine inanıyoruz'' dedi.

Kul Chandra Gautam, 3 yıl önce Türkiye'de kız çocuklarının eğitime katılması ve okullaşma oranının artırılması için başlatılan proje ile çeyrek milyon kız çocuğunun okula başladığını ve bunun çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

-ÇOCUK DOSTU OKULLAR-

Okulların daha fazla ''çocuk dostu'' haline getirilmesi durumunda çok daha büyük başarılar elde edileceğine işaret eden Gautam, ''Çocukların okul başarısını artırmak için okul öncesi eğitim çok önemli. İstanbul'da daha fazla çocuk okul öncesi eğitim imkanlarından yararlanabilir'' dedi.

Gautam, bebek ve çocuk ölümlerinin önüne geçmek için en etkin önlemlerden birinin, bebeklerin anne sütüyle beslenmesi olduğunu, bu konunun da ''bebek dostu hastane'' ve personelle aşılabileceğini, annelerin bu konuda daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sokak çocukları konusunu da önemli bir sorun olarak gördüklerini vurgulayan Gautam, bu konuyu tek başına valiliğin çözemeyeceğini, özel sektörün de destek olması gerektiğini söyledi.

Gautam, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''kadın ve çocuklara karşı şiddetin azaltılması ve namus cinayetlerinin sonlandırılması'' konusundaki açıklamalarını da desteklediğini sözlerine ekledi.

-VALİ GÜLER-

İstanbul Valisi Muammer Güler de eğitim ve sağlığın, Türkiye'nin önem verdiği sorunların başında yer aldığını, İl Özel İdaresi'nin bütçesinin yüzde 70'inin eğitime ayrıldığını kaydetti.

2003-2006 yılları arasında İstanbul'da eğitime 1 milyar YTL yatırım yapıldığını, bunun, 11 bin derslikli 500 yeni okul anlamına geldiğini ifade eden Güler, ''Bu, Cumhuriyet tarihinde yapılan çok önemli bir atılımdır. Bu atılımı sürdüreceğiz. Bu atılım öncesinde okul öncesi eğitime de ağırlık veriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni yaptığı tüm okullar okul öncesi eğitimin fiziki mekanlarına uygun olarak yapılıyor. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde okul öncesi eğitimin, normal okul eğitimi seviyesine çıkacağına inanıyoruz'' diye konuştu.

Güler, okullaşma oranında da seferberlik başlatıldığını, temel eğitimin zorunlu olduğunu, kız çocuklarının okula gönderilmesi için kampanyalar başlatıldığını, ayrıca okur-yazar olmayan büyükler için de okul dışı okuma-yazma kursları düzenlendiğini anlattı.

Ulusal aşı kampanyaları ve alınan diğer önlemlerle bebek ölümlerinin belli bir seviyeye indirildiğini, ancak tüm bu çalışmaların sadece kamu imkanlarıyla gerçekleştirilemeyeceğini, sivil toplum örgütleri ve halkın katılımının da sağlanması gerektiğini anlatan Güler, İstanbul'da sokak çocuklarıyla ilgili yürütülen projelerin UNICEF tarafından incelenmesini istedi.

-''ÇOCUK DOSTU VALİ''-

Vali Güler'in verdiği bilgiler üzerine tekrar söz alan Gautam da ''bebek dostu hastaneler'' ve ''çocuk dostu okulların'' yanı sıra ''çocuk dostu valiler'' de istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Buna en iyi örnek sizsiniz. Okul öncesi eğitim konusunda yaptığınız ciddi yatırımlar, çocuklara ve bu ülkenin geleceğine önem verdiğinizi gösteriyor. Medeniyetin beşiği olan İstanbul'da birçok zafer yazılmış. Gelecekte yeni zaferlerin yazılması için burada yaşayan çocukların potansiyellerinin ortaya çıkması lazım. Bu çalışmalarda UNICEF olarak ne tür katkı istiyorsanız sağlamaya hazırız.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title