Haberler

Garaj ve Otoyol Şebekesine 'Korku Tüneli' Operasyonu

BODRUM-İzmir hattında otobüs şirketleri ve yolcuların iki yıldır kabusu olan garaj ve otoyol şebekesi, jandarmanın 'Korku Tüneli' operasyonuyla çökertildi. Tünel geçişlerinde otobüslerin üzerine kaya yuvarlayıp taş atan, rakip firmaların otobüs şoförlerini ve yazıhane görevlilerini dövüp tehdit eden şebekenin elemanları, üç ilde eş zamanlı baskınlarla yakalandı. Şebekenin, Türkiye'nin önde gelen otobüs şirketlerini garajlara sokmayarak 600 bin YTL'ye yakın zarara uğrattığı, otobüslerinde 500 bin YTL'ye yakın hasara yol açtığı ortaya çıktı.

Aydın'ın Söke İlçesi'nde 2004 yılında kurdukları Söke Seyahat ve Taşımacılık Kooperatifi çatısı altında faaliyet gösteren şebekenin, Bodrum-İzmir, Didim-İzmir ve Söke-İzmir hattında taşımacılık yapan rakip otobüs firmalarını, Söke garajına sokmadıkları belirtildi. Kendilerine Sasonlular adını veren şebekenin, Aydın-İzmir Karayolu üzerindeki 75'inci Yıl Selatin Tüneli ile Milas-Söke Karayolu'ndaki Karacabel Tüneli'nin üzerine gece yarısı yerleştirdiği elemanları aracılığıyla otobüslerin üzerine kaya yuvarladıkları, taş yağmuruna tuttukları ve ateş ettikleri iddia edildi. Pamukkale Turizm, Karadeveci Turizm ve Didim Seyahat şirketlerine ait 65 otobüsün bu saldırılarda ağır hasar gördüğü, olaylarda bazı yolcu ve şoförlerin yaralandığı ve bu olayların jandarma ve polis tutanaklarına yansıdığı belirlendi.

Söke Otobüs Garajı'nda on yazıhanenin yetkililerini sık sık döverek, ölümle tehdit edip kendi otobüslerinden başka firmaların yolcu almalarını engelleyen şebekenin, otobüs şoförleri ve muavinlerine de saldırdıkları, son iki yılda 45 şoförün bu nedenle işi bırakmak zorunda kaldığı ortaya çıktı. Üç otobüs firması yöneticilerinin, Söke Seyahat ve Taşımacılık Kooperatifi Başkanı 'Hacı' lakaplı K.Ç. ile yönetim kurulu üyeleri oğlu E.Ç., S.A., M.A., N.Ö., S.T.A. ve R.T. hakkında savcılığa, kaymakamlığa ve emniyet müdürlüklerine suç duyurusunda bulundukları ve haklarında arama emri çıkarıldığı öğrenildi.

Söke garajından yolcu alamadıkları için yaklaşık 600 bin YTL, hasara uğrayan otobüsler nedeniyle yaklaşık 500 bin YTL'ye yakın zarara uğradıklarını öne süren seyahat şirketi yöneticileri, Muğla Jandarmasına başvurdu. Şirket yöneticileri 250 kilometrelik turizm yolunda kabus yaratan şebekenin ölümle ve otobüslerini yakmakla tehdit ettiğini belirtti. 54 mağdurun başvuruları üzerine Muğla Jandarma Komutanlığı dört aydır hazırlığını yaptığı operasyonu, bugün sabaha karşı gerçekleştirdi. İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan izinle Muğla, Aydın ve İzmir ile ilçelerinde 35 noktada eş zamanlı operasyon yapıldı. 200 askerin katıldığı operasyonlar özellikle Söke ilçe merkezinde yoğunlaştı.

Operasyonun düzenleneceği gece yarısı Söke Otobüs garajındaki üç otobüs firmasının yazıhanesini arayan K.Ç.'nin adamı rakip firmalara ait araçların garaja girmelerini ve yolcu almasını istemediklerini, aksi takdirde otobüsleri yakacaklarını söyledi. Tehdit, jandarmanın dinlemeye aldığı telefona takıldı.

Sabah 07.00'de Söke Otobüs Garajı'ndaki Söke Seyahat firmasının yazıhanesine baskın düzenleyen jandarmalar burada görevli S.T. ile R.T.'yi gözaltına aldı, yazıhanedeki bilgisayar ve evraklara el koydu. Söke Seyahat firmasına ait otobüsler didik didik arandı. Bazı muavinler göz altına alınarak jandarma karakoluna götürüldü. Operasyonda N.Ö. ve ortaklarına ait Öğmen Oto Galerisi'nde yapılan aramalarda olaylarda kullanılan araçlara takılan 10 çift sahte plaka ele geçirildi. Galeri sahiplerinden Z.T. ve 13 yaşındaki oğlu, oto galerisindeki baskını görüntülemek isteyen gazetecileri jandarma ve polisin önünde tehdit etti. Z.T. polislere de hakaret edip karşı koymaya çalıştı.

Şebekenin elebaşı olduğu öne sürülen K.Ç. ve bazı adamları kayıplara karıştı. K.Ç.'nin oğlu E.Ç., yönetim kurulundan M.A., S.U., S.T.A. ve R.T.'nin de aralarında bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı. Zanlılar Milas'ın Kıyıkışlacık Jandarma Karakolu'na götürüldü. Beş saat süren operasyonda 4 ruhsatsız tabanca bulundu.

K.Ç. ve adamlarının iki yıldır Bodrum-İzmir karayolunda terör estirdiğini, Söke garajında yolcu taşımacılığını felç ettiğini belirten Söke Ticaret Odası Başkan Vekili ve Karadeveci Turizm Söke Temsilcisi Abdullah Uzunbeycan iki yıldır yaşadıklarını DHA muhabirine anlattı. Uzunbeycan K.Ç. ve adamlarının uzlaşma için toplantı düzenleyen Söke Kaymakamı ve Emniyet Müdürü'nün önünde dahi diğer otobüs firmalarının yöneticilerini, ''Bu garajdan sadece biz yolcu alırız, siz ise sadece yolcu indirebilirsiniz. Söke'den binecek yolcuyu biz alırız, bunu da hiçbir güç engelleyemez'' diyerek tehdit ettiğini belirtti. Uzunbeycan, ''Bodrum- İzmir Karayolu'nun iki tünel ve uçurumların bulunduğu bölgelerle Torbalı kavşağında sık sık otobüslerin üzerine kaya yuvarlamak, ateş etmek, taş atmak yoluyla hem şoförlerin hem de yolcuların hayatını tehlikeye atıyor, şoför, muavin yazıhane görevlilerini ve bizleri ölümle tehdit ediyorlar. Birçok görevlimizin müşterilerin önünde tartaklanması nedeniyle yolcular Söke garajına girmeye korkuyor. Otobüslerin üzerine atılan bir kaya nedeniyle otobüs şoförümüz yaralandı, 45 yolcu muavinin becerisiyle uçuruma yuvarlanmaktan son anda kurtuldu. Yaşanan tüm olayları, saldırıları ve tehditleri yetkili makamlara ilettik. Maddi ve manevi zararımız çok büyük. Sabredecek gücümüz kalmadı. Tedbir için ille birilerinin öldürülmesi ve otobüslerin yakılması mı gerekiyordu. Çareyi Muğla jandarmasına başvurmakta bulduk. Onlar bize sahip çıktı, askerimize teşekkür ediyoruz'' dedi.

Yaşar ANTER/ SÖKE (Aydın)(DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title