Haberler

GAİB'den İhracatçılara Ödül Yağmuru

Güncelleme:

Güneydoğulu İhracatçı Birlikleri üyesi firmalara İhracatın Rekortmenleri Ödül Töreninde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve GAİB Birlik Başkanları tarafından tarafından ödülleri verildi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin katılımıyla gerçekleştirilen ödül törenine, Zeybekçi'nin yanı sıra Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan, Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, GSO Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Eyüp Bartık, GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sami Konukoğlu, OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu ve çok sayıda sanayici katıldı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin (GAİB) ev sahipliğinde düzenlenen 2014 İhracat Rekortmenleri Ödül Töreni'nde, Güneydoğu'daki sanayici ve işadamlarına övgüler yağdıran Ekonomi Bakanı Zeybekçi ''Durmak Yok, İhracata devam. Gaziantep'in 25 milyar dolar hedefine ulaşacağından eminim. Türkiye olarak hedefimiz, 500 milyar dolar" dedi. Bakan Zeybekçi, konuşmasında ileri teknoloji yatırımları yapanlara özel destek sunduklarının da altını çizdi. Yapılan konuşmalarda Habur'a açılması düşünülen ikinci sınır kapısı ve yaşanan sorunlar da dile getirildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gaziantep'in ve Güneydoğu'nun ihracat rakamları açısından 10 kat büyüme gösterdiğini belirterek ''2002 yılında 620 milyon TL olan ihracat rakamı bugün 6,7 Milyar dolara yükseldi. Güneydoğu'nun tamamında ise bu rakam 11 Milyar dolar. 25 Milyar dolar bu artışlar göz önüne alındığında bölge için büyük bir hedef değil. Ben Gaziantep'in ve Güneydoğu'nun 25 Milyar Doların üzerinde bir ihracat yapacağını biliyorum'' dedi.

Herkesin Gözü Güneydoğu'da

Enerji ve hammadde kaynağının olduğu coğrafyaların gelecekte büyük gelişim göstereceğini belirten Bakan Zeybekçi, bu coğrafyaların karıştırılmak istendiğini ifade ederek dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de yaşanan dalgalanmaların geçici olduğunu belirtti.

Sanayici ve İş adamlarına Afrika'ya yatırım yapılması gerektiği çağrısında bulunan Zeybekçi, ''Afrika'da ihracat 4 milyar dolardan 30 milyar dolara çıktı. Hedefimiz ise 100 milyar dolar. Ülkemizdeki 500 milyar ihracat hedefi için her bölgedeki ihracat rakamlarını daha yukarılara taşımamız gerekiyor. Gaziantep bu açıdan son derece önemli bir kentimiz. Gaziantep 25 milyar dolar hedefine ulaşınca ülke ihracatının yüzde 5'lik bölümünü gerçekleştirmiş olacak. Sanayi bölgelerine yapılan teknik liseler ve ARGE çalışmalarıyla bu hedefe ulaşılacağından şüphem yoktur'' diye konuştu.

Yüksek Teknolojiye Ayrıcalık

İhracat rakamlarının yukarılara taşınması için yüksek teknolojilere yatırım yapılması gerektiğine de sözlerine ekleyen Zeybekçi ''İhracatın artması için eğitim, bilim, ARGE ve teknoloji alanında gelişim göstermeliyiz ve yenilikleri takip etmeliyiz. Bu nedenle ileri teknoloji alanında yatırım yapan firmalarımıza özel destekler sunuyoruz. Bu konuda bakanlığımızın ilgili birimlerinden gerekli detaylar öğrenilebilir." dedi.

"Marifet İltifata Tabidir"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise törende yaptığı konuşmada Gaziantep'te gerçekleştirilen İnovasyon etkinliklerine dikkat çekerek Gaziantep'in bu toplantıya 9 bin kişilik bir katılım gösterdiğini söyledi.

Gaziantep'in Güneydoğu'nun ihracatta yıldız şehri olduğunu belirten Büyükekşi, ''Gaziantep Irak sorunu öncesinde hep birinci oluyordu. Gaziantep'te hep birlik ve beraberlik vardır. Bu başarının altında yatan gerçekte budur. Güneydoğu Türkiye'de üçüncü oldu. 82 firmadan 64'ü Gaziantep'ten listeye girdi. Türkiye'nin 500 milyar dolar hedefinin 25 milyarını Gaziantep'ten bekliyoruz. Bunun için açılan mesleki teknik liselerin ve yapılacak ARGE çalışmalarının önemi büyük. Firmaların bu hedef doğrultusunda planlamalarını yapması gerekiyor. Bir Gaziantepli olarak bu bölgedeki başarı beni gururlandırıyor. Bu nedenle bölge ihracatına katkı sunan herkesi yürekten kutluyorum'' dedi.

Vali Yerlikaya "İkinci kapı şart"

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya Habur'a yapılması düşünülen ikinci kapının yerinde bir karar olduğunu ve ikinci kapının şart olduğunu, Gaziantep'in ihracatta geldiği noktanın tam belgesellik bir konu olduğunu ifade ederek ''Artık 1 kapı yetmez. Habur'a ikinci kapı açılması gerek. Yerini de tespit ettik. Gaziantep'in giderek büyüyen ihracat potansiyeli nitelikli iş gücüyle daha da hızlanacaktır. Bu nedenle açılan mesleki teknik liselerinin tamamının OSB'nin uhdesine verilmesi gerek. Bu alanda yapılan çalışmalarda bölge ihracatını daha ileriye götürecektir. Bugün Türkiye'de ilk beşe girecek Organize Sanayi Bölgesi'ne sahibiz. Gaziantepli sanayici ve iş adamlarımız gerçekten büyük başarılara imza atıyorlar. Hepsini yürekten kutluyorum'' dedi.

Başkan Çıkmaz, "Habur'daki sorun ihracatı etkiliyor"

GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise bundan sonraki süreçte yatırımların teknolojik alanda yapılarak, ihracat rakamlarının daha da yükseltilebileceğini ifade ederek, GAİB'in kurulduğundan bu yana ihracat rakamlarındaki yükselişini rakamlarla anlattı. Çıkmaz, Habur sınır kapısındaki sıkıntılara da dikkat çekerek Milletvekilleri ve bakanların öncülüğünde sorunları çözülmeye çalışıldığını belirterek ''Özellikle Habur sınır kapısındaki sıkıntılarımız devam ediyor. Habur 2-3 ayda bir tıkanıyor. Korunaklı araçlar aldık. Irak, İran ve Suriye ile sorunlar yaşanıyor. 170 ülkeye ihracat yapan bir kentiz. Bu sorunlarda çözüme kavuşursa 25 milyar dolar hedefimize rahatlıkla ulaşırız. Gaziantep ve Güneydoğu her dönem kendine düşeni yapmıştır. Bundan sonraki süreçte de ülkemizin 500 milyar dolar hedefi için çalışacağız'' dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Büyükekşi Gaziantep Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title