Haberler

G8 Enerji ve Çevre Bakanları Toplantısı Sona Erdi

Almanya Çevre Bakanı Sigmar Gabriel, Ev Sahipliği Yaptıkları G8 Enerji ve Çevre Bakanları Toplantısı'nın Sonuçlarını Basına Aktardı.

Almanya Çevre Bakanı Sigmar Gabriel, ev sahipliği yaptıkları G8 Enerji ve Çevre Bakanları Toplantısı'nın sonuçlarını basına aktardı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de 2 gün süren ve bugün sona eren G8 Enerji ve Çevre Bakanları Toplantısı'nda alınan kararlarla ilgili basın mensuplarını bilgilendiren Almanya Çevre Bakanı Gabriel, "Toplantıya dünyanın en fazla enerji harcayan 20 ülkesinden temsilciler katıldı. Toplantının amacı, iklimin korunması alanında ilerleme kaydetmekti. Enerji politikası, yeni teknoloji ve yatırımlarla küresel ısınmayla mücadele sürdürülecektir. İklime zarar vermeyen yeni teknolojiler gündemimizde yer aldı.

Karbondioksit emisyonunda tasarruf, enerji politikası ve sera etkisi yapan gazları azaltıcı önlemlerde de başarılı adımlar atıldı. İklimi koruma amaçlı hedefler de belirlendi. Gelişmekte olan ülkeler ve Çin'in çevreyi koruma konusunda destek vermesi ve ortak hareket etme sinyali vermeleri önemli gelişmeler. Bu ülkeler Bali'de konuya ilişkin görüş belirtmeye açık olduklarını ifade etti. Bunun için ise sorumlu bir birim oluşturacaklarını aktardılar. Ayrıca küresel ısınma konusunda sadece diyalogda

kalmayacaklarını, sorumluluk üstleneceklerini ve müzakere masasına da birlikte oturacaklarını belirttiler" dedi.

Alman kamuoyunun takip etmediği ancak Avustralya, Japonya ve özellikle de Çin ve Hindistan'da bu alanda yapılan çalışmalar olduğunu belirten Gabriel, "Kısaca son 1 yıl içerisinde, küresel ısınmanın doğurduğu sonuçla birlikte çevre korumada çok büyük adımlar attık ve önemli ülkelerin katkısını elde etmiş olduk. Berlin'deki G8 Ülkeleri Konferansı'ndan bu sonucu çıkarmak da mümkündür. Önümüzdeki yıl G8 Başkanlığı'nı yürütecek olan Japonya'da, Berlin'de elde edilen sonuçlar yeniden ele alınarak nihai bir

sonuca ulaşılacaktır. Washington'da başlatılan ve 2008'de devam ettirilecek olan durum umut vericidir" diye konuştu.

Çevre bilincinin gelişmekte olan ülkelerde de aşama kaydettiğine işaret eden Gabriel, "Bilinmesi gereken önemli bir nokta ise; çevre kirliliği ve kontrolsüz gaz salınımı, gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelere daha fazla zarar vermektedir. Küresel ısınmaktan korunma çabası, doğa felaketlerinden en fazla zarar görecek geri kalmış ülkeleri de koruma çabasıdır. Öte yandan, ziraat alanında ilaçlama konusunda da çevreye zarar verecek maddelerden kaçınmak yine geri kalmış ülkelerin ziraatına destektir. Bunun

uzun vadeli yararını görecekleri kesindir. Elbette, öncelikle gelişmiş ülke düzeyine gelmeleri gerektiği yaklaşımı da savunulabilir. Ancak hem gelişmiş ülkelerin, hem de gelişmekte olanların havaya salınan gazlardaki emisyon hacmini düşürmeleri kaçınılmaz hale gelmiştir" dedi.

(SE-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title