Haberler

G7 Liderleri Lahey'de Bir Araya Geldi

Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan G7 liderleri, zirve kapsamında bir araya gelerek yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan G7 liderleri, zirve kapsamında bir araya gelerek yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada'dan oluşan G7'nin liderleri, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun da katılımıyla Lahey'de görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede liderler, Ukrayna'nın Kırım'dan askerlerini çekeceğini duyurmasının ardından bölgeye tamamen el koyması sebebiyle Rusya üzerinde nasıl bir baskı kurulacağını tartıştı.

Görüşme sonrası liderler, 8 maddelik bir deklarasyon yayınladı. Deklarasyonda şu ifadeler yer aldı:

"1. Kanada, Fransa, İtalya, Japonya, İngiltere, ABD, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu liderleri olarak Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına verdiğimiz desteği tekrar teyit etmek üzere Lahey'de bir araya geldik.

2. Uluslararası hukuk, bir başka devletin topraklarının bir kısmını veya tamamını tehdit ve baskıyla elde edinilmesini yasaklamaktadır. Bunu yapmak, uluslararası sistemin üzerine kurulu olduğu prensipleri ihlal etmektedir. Kırım'da Ukrayna'nın anayasasını ihlal ederek gerçekleştirilen yasadışı referandumu kınamaktayız. Ayrıca Rusya'nın uluslararası hukuka ve bir takım uluslararası yükümlülüklere karşı gelerek yasadışı yollarla Kırım'ı ilhak etme girişimini de şiddetle kınıyoruz. Bunların her ikisini de tanımıyoruz.

3. Bugün, Rusya'nın eylemlerinin kayda değer sonuçları olacağını yeniden tasdik ediyoruz. Uluslararası hukukun bu derece açık bir şekilde ihlalini, dünya etrafındaki hukuk kurallarına karşı ciddi bir meydan okuma olarak görüyor ve bütün uluslar için bir endişe kaynağı olması gerektiğini düşünüyoruz. Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlaline cevap olarak ve bu yasadışı eylemlere karşı harekete geçme kararlılığımızı göstermek adına ayrı ayrı ve müşterek olmak üzere Rusya'yı ve söz konusu olaylardan sorumlu bireylerle kuruluşları bir dizi yaptırımlara bağladık. Rusya'nın mevcut krizin şiddetini arttırmaya devam etmesi durumunda da koordineli sektörel yaptırımlar da dahil olmak üzere Rus ekonomisinde giderek artan bir şekilde ciddi etkileri olacak eylemlerimizi yoğunlaştırmaya hazırız.

4. Rusya'ya, dünya ekonomisine karşı da olmak üzere uluslararası zorunlulukları ve sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Rusya'nın yapacağı açık bir tercih var. Durumun şiddetini azaltmak için diplomatik yollar halen açık ve Rus hükümetini bu yolları kullanması yönünde teşvik ediyoruz. Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duymalı, Ukrayna hükümetiyle müzakerelere başlamalı ve mevcut konuya ilişkin meşru endişelerin giderilmesi için kendisine sunulan uluslararası arabuluculuk ve gözlem önerilerinden yararlanmalıdır.

5. Rusya Federasyonu'nun, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı'nın Ukrayna'daki Özel Gözetim Misyonu'nu desteklemesi doğru yolda bir adımdır. Diyaloga olanak sağlanması, gerilimin azaltılması ve durumun normalleştirilmesinin teşvik edilmesi adına bu misyonun en çabuk şekilde başlamasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bütün taraflara da Özel Gözetim Misyonu'nun kendilerine verilen emirleri yerine getirebilmeleri için, misyon görevlilerinin Ukrayna geneline güvenli ve emin bir şekilde ulaşabilmelerini sağlama almaları çağrısında bulunuyoruz.

6. Bu grup, ortak inançlar ve ortak sorumluluklar sebebiyle bir araya gelmişti. Rusya'nın son haftalardaki eylemleri bunlarla tutarlı değildir. Bu koşullar altında yapılması planlanan Soçi Zirvesi'ne katılmayacağız. Rusya eylemlerinin yönün değiştirene ve ortam G-8'in anlamlı bir tartışma yapabileceği haline dönene kadar G-8'e katılımımızı askıya alacağız ve Haziran ayında Brüksel'de G-7 formatında tekrar toplanarak elimizdeki geniş gündemi tartışacağız. Ayrıca Dışişleri Bakanlarımıza Moskova'da Nisan ayında düzenlenecek toplantıya katılmamaları tavsiyesini verdik. Buna ek olarak, G-7 Enerji Bakanlarının müşterek enerji güvenliğini görüşmek üzere bir araya gelmeleri kararını aldık.

7. Aynı zamanda ülkelerinde birlik, demokrasi, siyasi istikrar ve ekonomik refah isteyen Ukrayna halkına verdiğimiz desteğimizden taviz vermiyoruz. Ukrayna hükümetinin iddialı reform ajandasını methediyor ve bu reformların uygulanmasını destekleyeceğimizi dile getiriyoruz.

8. Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna reformunun desteklenmesinde, Ukrayna'nın ekonomik açıdan zayıf noktalarının azaltılmasında ve ülkenin çok taraflı sistemde piyasa ekonomisine daha iyi bir şekilde entegre edilmesinde sürdürülen uluslararası çabada merkezi rol oynuyor. IMF'nin Ukraynalı yetkililerle olan çalışmalarını kuvvetle destekliyor ve hızlı bir sonuca ulaşmalarını arzu ediyoruz. IMF'nin desteği, Dünya Bankası, diğer uluslararası mali kuruluşlar, AB ve iki yönlü kaynaklardan yapılacak ek yardımların önünün açılmasında kritik öneme sahip olacaktır. Ukrayna'ya sağlam bir mali destek yapılmasına olan bağlılığımızda, teknik desteğimizin koordine edilmesinde ve ticaretin geliştirilmesi ve enerji güvenliğinin güçlendirilmesini sağlayacak tedbirleri de içeren diğer alanlarda destek sağlanmasında ortak tutumumuzu sürdürüyoruz." - LAHEY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Hollanda Ukrayna Lahey Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title