Haberler

Fuzuli'nin Vasiyeti Yerine Getirilecek

Güncelleme:

Fuzuli'nin "Hazreti Muhammed'in kabrine, kendi mezarından alınacak topraktan yapılacak testiyle su dökülmesi" dileği yerine gelecek.

Şarkışla Lisesi, ünlü şair Fuzuli'nin Su Kasidesi'nde yer alan "Hazreti Muhammed'in kabrine, kendi mezarından alınacak topraktan yapılacak testiyle su dökülmesi" dileğini yerine getirmek için çalışma başlattı. Bu dileğin, yarı yıl tatilinde umreye gidecek bir öğretmen aracılığıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Türk Divan Edebiyatı'nın ünlü şairlerinden Fuzuli'nin "Su Kasidesi"nde yer alan "Dest busi arzusıyla ger ölsem dostlar. Kuze eylen toprağım sunun anunla yara su (Dostlarım, şayet onun elini öpme arzusuyla ölürsem, öldükten sonra toprağımı testi yapın ve onunla sevgiliye su sunun)" dizeleriyle ifade ettiği dileği üzerine, Şarkışla Lisesi çalışma başlattı.

Yetkililerle görüşerek Fuzuli'nin kabrinden toprak getirten okul, bu toprakla Nevşehir Avanos'ta testi yaptırdı. Yaptırılan bu testiyle kutsal topraklara Şarkışla'dan su götürmeyi amaçlayan lise, Fuzuli'nin vasiyet niteliğindeki bu dileğini, yarı yıl tatilinde umreye gidecek olan ve başka bir okulda görev yapan öğretmen Mesut Yıldırım aracılığıyla gerçekleştirmeyi planlıyor.

Okul müdürü Yaşar Erdem ve lisenin öğrencisi Zeynep Erden, testiyi 29 Ocak'ta umreye gidecek olan öğretmen Yıldırım'a teslim etti.

-Suyun Mescid-i Nebevi bahçesine dökülmesi planlanıyor-

Hz. Muhammed'in kabrine giriş için özel izin gerektiğini belirten okul yetkilileri, testiyle götürülecek suyu Hz. Muhammed'in Ravza-i Mutahharası'nın bulunduğu Mescid-i Nebevi'nin bahçesine dökmeyi planladıklarını kaydetti.

Çalışmaya öncülük eden edebiyat öğretmeni Cihangir Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin geçen yıl ikinci dönem öğrencilerle Su Kasidesi konusunu işlerken ortaya çıktığını söyledi.

Fuzuli'nin Su Kasidesi'ndeki dizelerini okuyan Özcan, Fuzuli'nin "Dest busi arzusıyla ger ölsem dostlar. Kuze eylen toprağım sunun anunla yara su" dizeleriyle "Sevgiliye kavuşamadan ölürsem eğer, mezarımdan aldığınız toprakla sevgiliye, Hz. Muhammed Mustafa'ya (S.A.V) su götürün" dileğinde bulunduğunu belirterek, "Biz bunu vasiyet addettik. Ardından bu vasiyeti projeye dönüştürebilir miyiz düşüncesiyle çalışmalara başladık. Öğrencilerimizin bu konuda çok ciddi bir çalışmaları oldu. 3 aylık bir aşamanın sonunda Kerbela'dan Fuzuli'nin kabrinden toprak getirmeyi başardık. Toprağı öğrencilerimizle birlikte aldık, Nevşehir ili Avanos ilçesine götürdük. Fuzuli'nin kabrinden getirdiğimiz toprağı testi yaptırdık. Bu aşamada amacımız, Fuzuli'nin beytinde olduğu gibi bu testiye su koyup sevgiliye götürmek. Testiyi, umre yolculuğuna çıkacak olan bir arkadaşımıza vereceğiz ve akabinde Fuzuli'nin vasiyeti gerçekleşmiş olacak" diye konuştu.

Gemerek ilçesine bağlı Eğerci beldesindeki ilkokulda görev yapan öğretmen Mesut Yıldırım ise 29 Ocak'ta umre yolculuğuna çıkacağını ifade ederek, "Bu projenin bir parçası olmak gerçekten de gurur verici, inşallah bu projeyi gerçekleştireceğiz" dedi.

Şarkışla Lisesi 11. sınıf öğrencisi Zeynep Erden de "10. sınıfta edebiyat dersinde Fuzuli'nin Su Kasidesi'ni işlerken, Fuzuli'nin 13. dizedeki sözlerini biz kendimize vasiyet olarak aldık, bunu okul olarak gerçekleştirmeye karar verdik. Önce Kerbela'dan toprak getirtildi, sonra biz Cihangir hocamız eşliğinde Nevşehir Avanos'a gittik, testimizi yaptırdık ve Mesut hocamız eşliğinde inşallah gönderilecek" ifadelerini kullandı.

Okul müdürü Yaşar Erdem de bu çalışmanın liseleri adına gurur verici olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Muhabir: Kemal Erdoğmuş

Yayıncı: Ahmet Ekici - SİVAS

Kaynak: AA / Yerel

Nevşehir Şarkışla Avanos Fuzuli Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title