Haberler

Futbolda Fanatizm ve Şiddet Araştırması

Ege Üniversitesi (Eü) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Akademisyenlerinin, İzmir'de Karşıyaka ve Göztepe Taraftarları Üzerinde Yaptığı Bir Araştırmaya Göre, Taraftarların Yüzde 68'i 'Hakemlerin Maçların Kaderini Bilinçli Olarak Etkilediğini' Düşünüyor.

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü akademisyenlerinin, İzmir'de Karşıyaka ve Göztepe taraftarları üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre, taraftarların yüzde 68'i ''Hakemlerin maçların kaderini bilinçli olarak etkilediğini'' düşünüyor.

Yrd. Doç. Dr. Engin Önen, öğretim görevlisi Dr. Ahmet Talimciler ve Araştırma Görevlisi Hasan Şen'in ''Fanatizm ve Şiddet Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma, Karşıyaka ve Göztepe Örneği'' başlıklı çalışması basına tanıtıldı.

Fakülte Dekanı Prof. Dr. Kasım Eğit'in açılışını yaptığı toplantıda, çalışmaya ilişkin bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Engin Önen, 446 denekle yapılan araştırmada, taraftarların yüzde 50'sinin 15-25 yaş arasında, yüzde 51'nin de lise mezunu olduğunu belirtti.

Yapılan çalışmanın ''taraftarların genellikle işsiz güçsüz ve eğitimsiz'' olduğu yönündeki görüşün aksini ortaya koyduğunu anlatan Önen, yüzde 41 oranında taraftarların maçlarda hakeme küfrettiğini söylediğini, yüzde 22 oranında da bunun normal sayıldığını anlattı.

Önen, ''Futbol Federasyonu'nun kulüplere eşit mesafede olduğunu düşünüyor musunuz'' biçimindeki soruya yüzde 88,1 oranında ''Hayır zannetmiyorum'' cevabı verildiğini kaydetti.

Araştırmaya katılan taraftarların yüzde 68 oranında ''Hakemlerin maçların kaderini bilinçli olarak etkilediklerine'' inandığını anlatan Önen, taraftarları en çok öfkelendiren tutum ve davranışların başında da yüzde 42 ile hakem hataları, yüzde 23 ile küfürün geldiğini vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title