Haberler

Futbol Federasyonu'na Yeni Yasa

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye Futbol Federasyonunun (Tff) Yapısı ile Denetiminin, Uluslararası Federasyonların Kurallarına Uygun Olarak Yeniden Düzenlenmesini Öngören Kanun Tasarısı Kabul Edildi.

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) yapısı ile denetiminin, uluslararası federasyonların kurallarına uygun olarak yeniden düzenlenmesini öngören kanun tasarısı kabul edildi.

Tasarıda yer alan ''Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 30 gün sonra seçimli Genel Kurul toplantısı yapılır'' hükmü, verilen önergeyle değiştirilerek, ''seçimli'' ifadesi metinden çıkartıldı.

Federasyon Başkanı, Yönetim ve Denetim Kurulları seçimlerinin yenilenip yenilenmeyeceği, ad okunarak veya gizli oylamayla yapılacak. Genel Kurul, oylamanın nasıl olacağına karar verecek.

Federasyon Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu seçimlerin yapılmasına karar verilmesi halinde, bu karardan itibaren en geç 30 gün içinde seçimler yapılacak.

Seçimler sonucunda seçilecek Federasyon Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulunun görev süresi, olağanüstü toplantılarda seçim yapılması hariç olmak üzere, 2011'de futbol liglerinin tescili tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde yapılacak seçimli Genel Kurul toplantısına kadar devam edecek.

Genel Kurul veya kurullarda oy kullanacak delegelerin belirlenmesi, yapılacak itirazlar, itirazların karara bağlanması, Genel Kurul ilanı ve çağrı gibi hazırlıklarla ilgili süreler, 30 günlük süreyi aşmamak kaydıyla Yönetim Kurulunca kısaltılabilecek.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan Tahkim Kurulu ile Disiplin Kurulları, Genel Kurulca seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde yeni seçilecek federasyon başkanı ile yönetim kurulu tarafından, seçimlerin yenilenmesinin reddedilmesi halinde ise ret kararından itibaren 30 gün içinde federasyon başkanının teklifi ve yönetim kurulu kararıyla oluşturacak. Yeni kurullar oluşturuluncaya kadar mevcut kurullar görevlerine devam edecek.

Merkez Hakem Kurulu atanıncaya kadar mevcut kurul görevini yapmaya devam edecek.

Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik öngören kanuna göre, TFF'nin, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Avrupa Futbol Federasyonları Birliğinin (UEFA) üyesi olduğu kanun metninde yer alacak.

TFF, ''fair-play'' kurallarına uygun olarak bağlılık, dürüstlük ve sportmenlik prensiplerini gözetecek, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) ve FIFA'nın oyun kurallarına uyacak, FIFA ve UEFA statüsünde belirtilen tahkim kurulları ile Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesinin (CAS) yetkisini tanıyacak.

TFF'nin görevleri arasında ırkçılık ve her türlü ayırımcılıkla mücadele etmek de yer alacak. TFF, bünyesinde futbol branşı bulunan engelliler spor federasyonlarına, her türlü nakdi ve ayni yardımda bulunacak.

Kanunda, Federasyon Genel Kurulunun oluşumu ile toplanma esasları yeniden düzenleniyor.

Buna göre, Turkcell Süper Lig kulüpleri, Genel Kurulda biri başkanları olmak üzere 7'şer üyeyle temsil edilecek. Ancak Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor kulüpleri, daha önce şampiyon oldukları için fazladan 1'er oy hakkına sahip olacak ve böylece 8'er üyeyle Genel Kurulda bulunacak. Turkcell Süper Lig takımlarının toplam delege sayısı, 98'den 130'a çıkacak.

TFF Birinci Lig kulüpleri 2'şer üye olmak üzere 36, TFF İkinci Lig kulüpleri başkanları olmak üzere 50, TFF Üçüncü Lig kulüpleri her gruptan ilk 5 sıradakilerin başkanları olmak üzere 20 üyeyle temsil edilecek.

Genel Kurulda futbol kulüpleri dışında, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığını asaleten 2 yıldan fazla yapanlar, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinden 2 kişi, FIFA ve UEFA'nın icra kurullarında fiilen en az 5 yıl görev yapan ve yapmakta olanlar, Milli Takım teknik direktörlüğünü en az 2 yıl yapanlar, en az 75 defa (A) Milli olan ve Genel Kurul tarihinden en az 6 ay önce faal sporculuğu bırakanlar, Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonundan 5 kişi, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Başkanı, büyükler kategorisinde olimpiyat, dünya, kıta futbol federasyonları şampiyonaları finalleri ile Avrupa şampiyonalarının en az yarı finallerinde maç yönetmiş, faal olmayan hakemler, bünyesinde futbol dalı bulunan engelliler spor federasyonlarının başkanları ile Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Genel Başkanı da temsil edilecek.

Genel Kurulun böylece üye sayısı 223'ten 267'ye yükseltilecek. 267 üyenin 236'sı futbol kulüplerinin temsilcilerinden oluşacak.

Türkiye Futbol Vakfı Genel Başkanı, Türkiye Futbol Adamları Derneği Başkanı ve 1 temsilcisinin ile bünyesinde futbol dalı bulunan federasyonların başkanlarının oy hakkı ise kaldırılacak.

TFF Genel Kurul toplantısı, federasyon başkanı veya görevlendireceği bir başkanvekili veya yönetim kurulu üyesinin konuşmasıyla açılacak. Daha sonra Genel Kurul Divanı oluşturulacak. Genel Kurul Divanı, bir başkan, bir başkanvekili ve 2 sekreterden oluşacak. Tek adayın bulunması halinde seçim açık oyla, birden fazla adayın bulunması halinde ise seçim, ad okuma veya gizli oyla yapılacak. Bu durumda oylamanın nasıl yapılacağına Genel Kurul karar verecek.

Genel Kurul her yıl haziran ayında, seçimli Genel Kurulu ise 4 yılda bir, futbol liglerinin bitiminin tescili tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde, yönetim kurulunun belirleyeceği tarihte olağan olarak toplanacak. Genel Kurul, gerektiğinde, toplam üye sayısının yüzde 40'ının noter onaylı yazılı müracaatı veya yönetim kurulunun kararı üzerine en geç 30 gün içinde olağanüstü toplantıya çağrılabilecek.

Spordan sorumlu Bakan, Genel Kurulun olağanüstü toplanması için çağrıda bulunamayacak. TFF'nin faaliyet ve işlemlerinin, spordan sorumlu Devlet Bakanlığının gözetim ve denetimine tabi olacağına ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılacak. Federasyonun hesapları ve mali durumu, uluslararası spor sektöründe denetim tecrübesi bulunan bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenecek.

Kulüpler, futbolcular, teknik direktörler ile antrenörler arasında her türlü sözleşmeden doğan veya futbolla ilgili olan uyuşmazlıkları incelemek ve karara bağlamak için ''Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'' oluşturulacak.

Yapısı yeniden düzenlenen Tahkim Kurulu, Federasyon Başkanının teklifi ve yönetim kurulunun kararıyla en az 5 yıllık mesleki tecrübeye sahip hukukçular arasından 1 başkan, 6 asil ve 6 yedek üyeden oluşacak.

Sporcu, teknik direktör ve antrenörler, Tahkim Kurulu kararlarına karşı, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesine başvurabilecek.

Faal hakemlikleri sona erenler, belirli bir süre geçmeden Merkez Hakem Kuruluna atanamayacak.

Merkez Hakem Kurulu, Başkanın teklifi ve yönetim kurulunun onayıyla, ''faal hakemliği genel kurul tarihinden 1 yıl ve daha öncesinde bırakmış'' olanlar arasından, biri başkan olmak üzere 9 asil ve 9 yedek üyeden oluşacak.

Amatör Disiplin Kurulu ile Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu; Federasyon Başkanının teklifi ve Yönetim Kurulunun kararıyla, il disiplin kurulları ise; Amatör İşler Kurulunun teklifi ve federasyon başkanının onayı ile atanacak.

Amatör ve Profesyonel Disiplin Kurulları, 1 başkan ve 6'şar üyeden, İl Disiplin Kurulu ise 1 başkan ve illerin sportif faaliyetlerine göre en az 2, en fazla 4 üyeden oluşacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Sakla Beni 25. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title