Haberler

Ft: "Türkiye-abd İlişkileri Kötüleşecek"

Financial Times Gazetesi, Dışişleri Bakanı Gül'ün Washington'da Ankara'nın Başlıca Hedeflerinde Kayda Değer İlerleme Sağlayamadığını Öne Sürerek, "Türkiye-abd İlişkilerinin Kötüleşmesi Beklenebileceği"ni Savundu.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin kötüleşeceği öne sürüldü. Financial Times gazetesi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün ABD ziyaretini değerlendirirken "Türkiye'nin Bush Yönetimi ile gerilimli ilişki, Dışişleri Bakanı Gül'ün bu hafta Washington'da Ankara'nın başlıca hedeflerinde kayda değer ilerleme sağlayamamasının ardından kötüleşmesi beklenebilir" yorumunu yaptı.

Financial Times gazetesi, Türkiye ile ABD arasındaki görüş ayrılıklarının Irak ve Ermeni tasarısına odaklandığını belirterek iki ülke arasındaki "Anlaşmazlıkların, Türkiye'de Amerika karşıtı hissiyatını yoğunlaştırmakla tehdit ederken ABD'de Türkiye'nin Kuzey Irak'taki olası bir askeri müdahalesine ilişkin kaygıları yarattığını" yazdı.

Analistlerin, anlaşmazlıkların ABD'nin İran'ı izole etmek için Türkiye'nin desteğini sağlama çabalarını olumsuz etkileyebileceğini öne süren gazete, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in de bu konuyu açtığının sanıldığını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Gül'ün Washington ziyaretinin üç amacı olduğunu belirten gazete, bu amaçların ABD'nin PKK'ya karşı harekete geçmesini, Kerkük referandumunun ertelenmesini ve Ermeni tasarısına karşı lobi yapmasını sağlamak olduğunu yazdı.

"GÜL WASHİNGTON'DAN MUTLU BİR ADAM AYRIMAYACAK"

ABD'deki düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi'den Bülent Ali Rıza'nın "Gül Washington'dan mutlu bir adam olarak ayrılmayacak. İlişkiler yara alacak" değerlendirmesine yer veren gazete, Gül'ün Ermeni tasarısına ilişkin "Türk-ABD ilişkilerine gerçek bir tehdit", "Gerçekten bizim için ve sizin için bir kabustur" ifadelerine dikkat çekti.

Financial Times, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ise, yaklaşımının ne olacağı konusundaki sinyali, Gül ile görüşmeyerek verdiğini kaydederken "Beyaz Saray da, tasarı konusunda mutsuz ancak Başkan George W. Bush'un ona karşı lobi yapmak için nereye kadar gideceği belirsiz olmaya devam ediyor" diye yazdı.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title