Haberler

Frıed: "Türkiye PKK'ya Karşı Kürt Yönetimi ile İşbirliğini Yapmalı"

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried, "Sınır Ötesi" Operasyonuna Karşı Çıkarak "Türkiye'nin Amaçladığı Sonuçlar Vermeyebilir. Bu Nedenle Görüşümüz, Türkiye İçin Kürt Bölgesel Makamları, Merkezi Hükümet ve Bizimle İşbirliğini Yapması Daha İyi Olacağı Yönünde" Dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ağır toplarından Avrupa ve Avrusya'dan sorumlu Bakan Yardımcısı Daniel Fried, "sınır ötesi" operasyonuna karşı çıkarak "Türkiye'nin amaçladığı sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle görüşümüz, Türkiye için Kürt bölgesel makamları, merkezi hükümet ve bizimle işbirliğini yapması daha iyi olacağı yönünde" dedi. Fried, Dink cenazesi sırasında atılan "Hepimiz Ermeniz" sloganı katı milliyetçiliğin reddi olarak yorumladı.

Daniel Fried, ABD Büyükelçiliği Konutu'nda toplanan basın mensuplarının sorularını dijital video konferansı sistemi ile yanıtlarken Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Washington ziyaretinin "başarılı" olduğunu, Ermeni tasarısı ve PKK ile ilgili kaygıları güçlü bir biçimde dile getirdiğini belirtti. Fried, ikili ilişkilerin hem "derin", hem de "geniş kapsamlı" olduğunu kaydetti.

Ermeni tasarısından PKK'ya, çok sayıda konudaki soruları yanıtlayan Fried, bir tek Rumlarla Doğu Akdeniz'de yaşanan petrol arama krizine ilişkin soruyu yanıtsız bırakması dikkat çekti.

KİLİT KONGRE ÜYELERİ İLE TEMASLARIN ÖNEMİ

Fried, "Ermeni soykırımı" tasarısının Bush Yönetiminin desteğine sahip olmadığını belirterek "Yönetim bu tasarıya karşıdır" dedi. Tasarı konusunda Kongre'nin "kilit" üyeleriyle temasın kurulmasının önemine işaret eden Fried, "ABD-Türkiye ilişkisi, herhangi bir konudan daha önemlidir. Geçmişte de bazı konularda görüş ayrılıkları olmuştu ancak güçlü ortak çıkarlar bizi birbirini bağlıyor" şeklinde konuştu.

Bush Yönetiminde kendisinden daha üst düzey kişilerin Kongre üyeleri ile konuyu görüşeceklerini anlatan Fried, yapılacak görüşmeler sırasında "Tasarı, ikili ilişkilere zarar verecek, Türk-Ermeni diyaloğunu ilerletmeyecek ve Türkiye'nin geçmişini gözden geçirmesine katkıda bulunmayacak" mesajının verileceğini kaydetti.

TÜRKİYE'DEKİ MİLLİYETÇİ GÜÇLER

ABD'nin geçmişte de kölelik gibi "karanlık noktaları"nın bulunduğuna işaret eden Fried, Türkiye'nin "geçmişteki karanlık nokta ile dürüstçe yüzleşmesi gerektiği" mesajını verdi. Türkiye'nin geçmişi ile yüzleşme sürecinin dış baskıları ile Türklerin kendi isteği ile yapması gerektiğini de söylerken de Türkiye'deki devam eden sürecin acı verici olduğunu belirtirken şöyle devam etti:

"Milliyetçi güçler var ve Hrant Dink'i öldürdüğü sanılan aşırı bir milliyetçi var ve katı milliyetçilik mirasını reddeden milyonlarca Türk de var, İstanbul'da Dink cenazesi sırasında yürüyen ve benim milliyetçiliğin reddi olarak yorumladığım, 'Hepimiz Ermeniyiz', 'Hepimiz Hırant Dink'iz' sloganlarını söyleyen yüzbinlerce insan dahil."

Fried, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda Türkiye'ye ne yapacağını söylemenin ABD'ye düşmediğini belirtirken de "Belki, normalleşme için bir fırsat var. Toplum sanki milliyetçileri reddetti. Ermenistan'a eli uzatmak kolay değil. Doğrusunu yapmak zordur. Türkiye'nin fırsatı yakalayacağını umuyorum" dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Gül ile görüşmeyi kabul etmemesine ilişkin olarak da Fried "Başkan, her zaman Yönetim'in tavsiyelerini dinlemiyor. O başka bir partiden" ifadesini kullandı.

KÜRT YÖNETİMİ İLE İŞBİRLİĞİ GEREKLİ

Basın toplantısı sırasında PKK ile ilgili birçok soruyu yanıtlayan Fried, Fransa ve Belçika'daki operasyonların Gül'ün ABD ziyaretini desteklemeye yönelik olduğunu sanmadığını ifade ederek "zamanlama rastlantı" dedi. Buna karşın, PKK konusunda Türkiye ve ABD'nin Batı Avrupa'daki dostları ile çalışmalar yaptıklarını anlatan Fried, "Sorunun niteliğini anlıyorlar" diyerek daha fazla göz altıları olacağı beklentisini de dile getirdi.

Daniel Fried, "terör örgütü" olarak nitelendirdiği PKK ile mücadele konusunda da "Türkiye ile işbirliğini yapıyoruz. Sorunun çözümlenmesi için de hem Irak merkezi hükümeti ile, hem de Kürt bölgesel hükümeti ile işbirliği gerekecek" dedi.

PKK SORUNU ÇÖZÜMLENMELİ

Mahmur kampının kapatılması gibi konular üzerinde çalıştıklarını da belirten Fried, Türkiye'nin olası bir "sınır ötesi operasyonu" ile ilgili olarak da "Elbette ki Kuzey Irak'taki PKK varlığı sorunu var ve bu sorun çözümlenmeli" dedi. Türkiye'de "sınır ötesi operasyon" konusunda spekülasyon olduğunu da belirten Fried, Türkiye'nin hayal kırıklığı duymasını anlayışla karşıladıklarını kaydederek şöyle devam etti:

"Ancak böyle bir operasyon sonuçlarının sorumluluğu Türkiye'nin düşünmesi gereken bir konudur. Söz etmek kolay ancak Türkiye'nin amaçladığı sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle görüşümüz, Türkiye için Kürt bölgesel makamları, merkezi hükümet ve bizimle işbirliğini yapması daha iyi olacağı yönünde. Türkiye'nin işbirliğinin anlamlı, somut ve sonuçları vermesi gerektiği söylerken çok haklıdır." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title