Haberler

    Fransız Albert Dorigny'nin Ayasofya'dan Çaldığı Çiniler İçin Üst Düzey Görüşme

    TÜRKİYE'nin önemli tarihi eserleri arasında sayılan 'Çingene Kızı' mozaiğinin eksik parçaları, 53 yıl sonra ülkeye geri getirildi.

    TÜRKİYE'nin önemli tarihi eserleri arasında sayılan 'Çingene Kızı' mozaiğinin eksik parçaları, 53 yıl sonra ülkeye geri getirildi. Ancak o parçalar gibi yurt dışına kaçırılan çok sayıda eser var. Bunlardan biri de restorasyon bahanesiyle 1890'lı yıllarda Fransız Albert Dorigny tarafından müzeden çalınarak yerine sahtesi asılan çiniler.

    ŞİMDİYE KADAR OLUMLU SONUÇ ALINAMADI

    Hükümet tarafından çiniler için Fransa Devleti Kültür Bakanlığına yapılan bütün iade taleplerine rağmen olumlu bir sonuç alınamamıştı. Konu geçtiğimiz günlerde tekrar Meclis gündemine geldi. Bu konudaki bir önergeyi cevaplayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, "Gerçek pano Paris Louvre Müzesi'nde. Fransız yetkililerle iade hususunda üst düzey görüşmeler sürüyor. 2004-2018 yılları arasında 10 ülkeden 4319 adet eserin iadesi sağlandı" dedi.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title