Haberler

Fransa'nın Yeni Başbakanı Belli Oldu: Edouard Philippe

Güncelleme:

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yeni başbakanın Edouard Philippe olduğunu açıkladı. Yıllar sonra ilk kez Cumhurbaşkanı, kendi partisinden olmayan birini Başbakanlık için görevlendirdi.

Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni başbakanın Edouard Philippe olduğunu açıkladı. Cumhuriyetçi Parti'den milletvekili olan Philippe, Le Havre kentinin belediye başkanlığını da yapmıştı.

FRANSA İÇİN BİR İLK

Bu seçimle birlikte Fransa'da yıllar sonra ilk kez Cumhurbaşkanı, kendi partisinden olmayan birini Başbakanlık görevi için görevlendirdi.
ÇARŞAMBA GÜNÜ İLK TOPLANTI YAPILACAK

Daha önce Sosyalist Parti üyeliği bulunan, halen merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisinden Ulusal Mecliste milletvekilliği yapan 46 yaşındaki Rouen doğumlu avukat Philippe'in kabinesini yarın Macron'a sunması, kabinenin ise Macron başkanlığında çarşamba günü ilk toplantısını yapması bekleniyor.

BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPIYORDU

Fransa'nın eski başbakanlarından merkez sağ politikacı Alain Juppe'nin ekibinden Philippe'in bu göreve atanmasının 11 ve 18 Haziran'da düzenlenecek milletvekili genel seçimlerinde çoğunluğu elde etmeyi amaçlayan Macron'un merkez sağa yaklaşma çabası olarak değerlendiriliyor.

Philippe, Fransa'nın kuzeyindeki liman kenti Le Havre'ın da belediye başkanlığını yürütüyor.
11 HAZİRAN'DA SEÇİME GİDİLECEK

Fransızlar 11 Haziran'da milletvekili genel seçimi için sandık başına gidecek. İlk turda en az yüzde 50 oy alan milletvekili adaylarının doğrudan Ulusal Meclise gireceği yarışta, herhangi bir adayın yüzde 50'yi yakalayamadığı sandalyeler için ikinci tur seçimler yapılacak. 18 Haziran'daki ikinci tura, ilk turda yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek ve burada en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title