Haberler

Fransa Islam Konseyi Başkanı Oğraş Macron'un Tutumu Olumlu

Fransa İslam Konseyi Başkanı Oğraş Macron'un tutumu olumluGülten Özbey, Paris, 4 Temmuz, (DHA)- Fransa İçişleri Bakanlığı'nın himayesinde kurulan Fransa'da tek ve en büyük Müslüman kuruluşunun Genel Başkanı geçtiğimiz günlerde Türk kökenli Fransız vatandaşı Ahmet Oğraş oldu.

Fransa İslam Konseyi Başkanı Oğraş Macron'un tutumu olumlu

Gülten Özbey, Paris, 4 Temmuz, (DHA)- Fransa İçişleri Bakanlığı'nın himayesinde kurulan Fransa'da tek ve en büyük Müslüman kuruluşunun Genel Başkanı geçtiğimiz günlerde Türk kökenli Fransız vatandaşı Ahmet Oğraş oldu.

DHA'ya ropörtaj veren Oğraş, Türk kökenli bir vatandaşın böyle bir görevi devralmış olmasının gerek siyasi çevrede gerekse Fransız basını tarafından büyük dikkat çektiğine değindi.

Oğraş, Fransızların bu konudaki tutumunun kendilerine özel bulmadıklarını ifade ederek, 'Bu tutumlarını normal buluyoruz. Fransa'da, İslam'la, göçmenlerle ve yabancılarla ilgili hemen her konu dikkat çeker ve gündem olur, aynı zamanda da Fransız halkının gerçek sıkıntılarını unutturur.' dedi.

Yurtdışında Türkiye'ye karşı bilinçli bir kampanya yürütüldüğüne vurgu yapan Oğraş 'Bugün biliyorsunuz dünya çapında Türkiye'ye ve halkın seçmiş olduğu Cumhurbaşkanı'na karşı bir kampanya yürütülüyor ve herkes bu kampanyadan kendi çıkarları uğruna bir şekilde yararlanma çabası içinde. Fransa'da da bu tutum gayet de başarılı bir şekilde kendini gösteriyor. Biz bu konuda ne yapmamız gerektiğini biliyoruz ve görevimizi yapacağız. 'dedi.

Oğraş, Fransa cumhurbaşkanı Macron'un katıldığı iftar yemeğinde Fransa İslam Konseyi yeni dönem başkanlığını kendisine devrederek noktayı koyduğunu ve özellikle üç konuda önerilerini sunduğunu, Fransa İslam Konseyi'nin Müslüman halk ve dernekler tarafından yeteri kadar tanınmamasından dolayı bu konuda daha çok çalışma yapmaları gerektiği, radikalizm konusunda gerekenin yapılması durumunda kendilerine destek olacaklarını, son olarak da imam hatiplerin ve dernek başkanlarının yeterli eğitimi almalarını sağlamaları gerektiğini önerdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Macron'un yeni dönemde verdiği tavsiyelerin bir şans olduğunu belirterek 'Daha önceki Cumhurbaşkanı dini konulara karışmıyordu, İçişleri Bakan'ının daha fazla yaptırımları vardı ve o dönemde maalesef Fransa'daki şaibeli olaylardan dolayı gündem de çok kötüydü. Zor bir dönem geçirdik ve bu zor dönem sadece Fransa'ya mahsus değildi, Avrupa çapında süregelen sıkıntılı bir süreçteyiz'

Oğraş ayrıca Türkiye ve Erdoğan eleştirilerini, Moliere ve çağdaşı yazarların Osmanlı dönemi eleştirilerine benzetti, Fransız edebiyatında özellikle Moliere gibi yazarlar dikkatle incelendiğinde Osmanlı'daki sorunları eleştirirken aslında Fransa'daki sorunları, kralı ve sistemi eleştirdiklerini, bunu direk olarak ifade edemedikleri için Osmanlı'yı örnek olarak kullandıklarını gördüklerini dile getiren Oğraş 'içinde bulunduğumuz dönem Türkiye ve Erdoğan eleştirilerinin de bu şekilde olduğuna inanıyoruz' dedi.

Oğraş, özellikle Fransa'daki durum göze alındığında 'İslamofobi' kelimesinin kullanımını doğru bulmadıklarını, söz konusu olayın İslamofobiden ziyade Müslüman karşıtlığı olduğunu belirterek 'Kadın, erkek gözetmeksizin Müslümanlara karşı bir tavır alınmış durumda, ve bu ırkçılıktır.' Oğraş, Bu alanda mücadele edeceklerini ve farklı kesimlerden daha büyük destek göreceklerine inandıklarını, İslamofobi kelimesinin sık kullanıldığı taktirde destek kaybedebileceğinin de altını çizdi.

Fransa'da her vatandaşın istediği dine inanma ya da inanmama özgürlüğü var.

Oğraş 'Fransa'da her vatandaşın istediği dine inanma ya da inanmama özgürlüğü var. ve bu özgürlük anayasa tarafından garantiye alınmış durumda. Biz de bu alandaki mücadelemizi bu özgürlüğümüze dayanarak yapacağız. Arkadaşlarımız gerekli gözlemleri ve incelemeleri yaparak, gerekli adımları atacaklar' dedi.

Fransa'daki ırkçılığın gittikçe normalleştiğini geçtiğimiz günlerde Creteil'deki camiye yapılan saldırıyı örnek vererek, Ermeni kökenli Fransız saldırganın tıbbi raporla akli dengesi yetersiz olduğu gerekçesiyle serbest kaldığını oysa buna benzer bir olay Müslüman ismi taşıyan bir vatandaş tarafından gerçekleştirilseydi 'evi talan edilip, adı ve kişisel bilgileri deşifre edilir ve hemen terörist ilan edilirdi.' diye konuşan Oğraş, Fransız halkının, Türk ve Müslümanlara karşı sahip olduğu tutumunun değişmesi için gerek siyasilerle gerekse basınla görüşerek çalışmalar yapmaları gerektiğini bu konuda bir imtihan verdiklerini de belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İçişleri Bakanlığı Fransa Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title