Haberler

Franco Döneminin Kayıpları 114 Bin 226 Kişi

Şenhan Bolelli - İspanya'da iç savaş ve diktatör Franco döneminin kayıpları konusunda soruşturma açma kararı alan Ulusal Mahkeme hakimi Baltasar Garzon, 17 Temmuz 1936 ile Aralık 1951 tarihleri arasında kayıp olanların sayısını 114 bin 226 olarak açıkladı.

Hakim Garzon'un açıkladığı karar metnine göre, şimdilik tespit edilen 114 bin 226 kaybın sayısının değişebileceği, bunun için uzman grubu oluşturulacağı bildirildi. Kayıp olanlardan 32 bin 289 gibi önemli bir çoğunluğunun başta Malaga ve Cordoba kentleri olmak üzere ülkenin güneyindeki Endülüs bölgesinde olduğu belirtildi.

Bu arada hakim Garzon'un kararı sonrasında açıklama yapan İspanyol hükümeti, mahkemenin istediği her şeyi yerine getirip, tüm işbirliğine açık olduklarını ifade etti. İç savaş ve Franco döneminde yakınlarını kaybedenlerin oluşturdukları 22 dernek de mahkemenin kararını ''zafer'' olarak yorumladı.

Hakim Garzon'un kararıyla aralarında ünlü şair Federico Garcia Lorca'nın da gömülü bulunduğu toplam 19 toplu mezarın açılması için işlemler başlatılırken, mahkeme, 1936-1939 iç savaş ve 1939-1975 Franco döneminde meydana gelen kurşuna dizerek öldürme ve insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı aralarında general Francisco Franco'nun da bulunduğu dönemin 35 üst düzey yetkilisini sorumlu olarak gösterdi.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title