Foto Galeri Foto Galeriler Resimler

Patlamaya Hazır, En Ölümcül 10 Yanardağ

10.01.2017 11:29
1

Taal Yanardağı / Filipinler

Taal Yanardağı / Filipinler - Resim 1

Taal, Filipinler'de Luzon Adası'nda bulunan 311 m yüksekliğindeki yanardağdır. Filipinler'in en aktif 2. yanardağıdır. Başkent Manila'nın 50 km güneyinde yer almaktadır. Şimdiye kadar 33 defa püskürmüştür. 1906'daki püskürmesi 1500, 1911'deki püskürmesi ise 1300 kişinin ölümüne neden olmuştur. 1965'deki püskürmesiyle birlikte oluşan gelgit dalgası yanardağ yakınlarındaki Taal gölünde birçok teknenin batmasına neden olmuştur.

2

Ulawun Yanardağı / Papua Yeni Gine

Ulawun Yanardağı / Papua Yeni Gine - Resim 2

1700'lü yıllardan beri, bu yanardağ 22 kez patlamıştır. Yerel sakinler ise kesintisiz olarak lav ve kül ile sonuçlanan küçük patlamalara şahit oluyorlar.

3

Nyiragongo Yanardağı / Kongo

Nyiragongo Yanardağı / Kongo - Resim 3

Afrika'nın en aktif yanardağı olduğu düşünülmektedir. Lav gölleri çok ünlüdür. Bu göller çoğunlukla dağın kraterinde görülürler. Nyiragongo, çevresinde yaşayan insanlar için aktif bir tehdittir.

4

Merapi Yanardağı / Endonezya

Merapi Yanardağı / Endonezya - Resim 4

Konik şekilli ve Java adasının merkezi ile Yogyakarta arasında bulunan yanardağ. Endonezya'nın en aktif yanardağıdır ve 1548'den beri düzenli olarak lav püskürtmektedir. İsim ateş dağı anlamına gelir. Yogyakarta şehrine çok yakındır ve binlerce insan yanardağ eteklerinde, denizden 1700 metre yükseklikte olan köylerde yaşamaktadır. Yılın 300 günü dağdan dumanların yükseldiği gözlemlenmesine rağmen, birkaç kez faliyete geçip ölümlere sebep oldu. 1994 yılında yaşanan patlama sonrası, yanardağın batısında çoğunukla Muntilan şehrinde, zehirli gazdan 43 kişi hayatını kaybetti. Yogyakarta depreminden kısa süre önce 2006'da diğer büyük patlama yaşandı.

5

Galeras Yanardağı

Galeras Yanardağı - Resim 5

Bu yanardağ, Kolombiya'nın güney kesiminde bulunmaktadır. Yaklaşık 1 milyon yıldır aktiftir. 1580'de kaydedilen bu yanardağda sıkça patlamalar yaşanıyor. Bu yanardağın eteklerinde bulunan Pasto şehrinde ise 450.000 kişi yaşıyor.

6

Sakurajima Yanardağı

Sakurajima Yanardağı - Resim 6

Japonya'da bulunan kompozit yanardağdır. Sakurajima bir zamanlar kendi adasıydı. Bununla birlikte, 1914'teki patlamalar burada lav akışını sağladı ve tehlikeli adayı ana karaya bağladı. Çok yüksek bir faaliyet seviyesine sahiptir.

7

Popocatépetl Yanardağı

Popocatépetl Yanardağı - Resim 7

El Popo veya Don Goyo olarak da adlandırılır. Orta Meksika'nın ikiz volkanlar olarak adlandırılan volkanlarından biridir. Küçük kardeşi 5.286 m. yüksekliğindeki Iztaccíhuatl'dir. <Şu an 5.462 m olan yüksekliğiyle Kuzey Amerika'nın Citlaltépetl'dan (Píco de Orizaba) sonra ikinci en yüksek volkanıdır. Dağın 21 Aralık 1994'teki patlaması, 50 yıllık suskunluk evresini sona erdirmiştir.

8

Yellowstone Yanardağı

Yellowstone Yanardağı - Resim 8

Dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin gezdiği Milli Park'a komşu yanardağ. Nefes kesici parkın içindeki yanardağ ise tehlikeli. Patladığı an ABD'nin yarısını yok edebilir.

9

Vezüv Yanardağı / İtalya

Vezüv Yanardağı / İtalya - Resim 9

Napoli'nin doğusunda bulunan, 1281 m yüksekliğindeki aktif bir yanardağdır. Avrupa ana karasındaki son yüz yılı içinde aktivite gösteren tek yanardağdır. Diğer iki benzer yanardağ olan Etna ve Stromboli adalarda yer almaktadır. Vezüv'ün MS 79 yılındaki püskürmesiyle Pompei, Herculaneum ve Stabia kentleri haritadan silinmiştir. Vezüv yanardağı aynı zamanda Spartaküs'ün başlattığı isyana ilk ev sahipliği yapan yerdir. Spartaküs MÖ 73'te kendisiyle birlikte Capua'daki gladyatör okulundan kaçan 77 arkadaşıyla Vezüv Yanardağı'na sığınmıştır.

10

Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı

Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı - Resim 10

Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı ABD'nin Hawaii adalarına ismini veren Hawaii Adası'nda bulunan bir ulusal parktır. Ulusal park, dünyanın en aktif yanardağlarından olan Mauna Loa ve Kilauea yanardağlarına ev sahipliği yapar.

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title