Foto Galeri Foto Galeriler Resimler

Dizüstü Bilgisayarınızı Şarj Etmeden Önce Mutlaka Okuyun!

06.02.2017 16:02
1

Dizüstü Bilgisayarınızı Şarj Etmeden Önce Mutlaka Okuyun! - Resim 1

Dizüstü bilgisayarınızı şarj etmek için pilin tamamen bitmesini mi beklemelisiniz yoksa sürekli fişe takılı mı kullanmalısınız? Bugüne kadar doğru bildiğiniz yöntem tamamen yanlış olabilir. Bilgisayar, cep telefonu ve tabletlerde kullanılan bataryaların neredeyse tamamı lityum iyon teknolojisine sahiptir.

2

Lityum iyon pilin ömrü ne kadardır?

Lityum iyon pilin ömrü ne kadardır? - Resim 2

Lityum iyon piller kullanıldıkça ömürleri azalır. Her ne şekilde kullanırsanız kullanın, ister sürekli batarya ile isterseniz fişe takılı olarak, pilinizin ömrü gün geçtikçe kısalacaktır.

3

Dizüstü Bilgisayarınızı Şarj Etmeden Önce Mutlaka Okuyun! - Resim 3

Hatta hiçbir şey yapmasanız, öyle kenarda dursa bile ömrü kısalır. Çünkü bu piller bir raf ömrüne de sahiptir. Yine de onu uzun yaşatmak elinizde.

4

Lityum iyon pilin ömrünü nasıl uzatırım?

Lityum iyon pilin ömrünü nasıl uzatırım? - Resim 4

Öncelikle sıcağın, lityum iyon pillerin düşmanı olduğunu bilmelisiniz. Dizüstü bilgisayarlar kullanım sırasında ısınır. Çok işlemci gücü gerektiren programlar kullanırsanız, ısınma o oranda artacaktır. Buna karşı önlem olarak dizüstü soğutucu stantlarından kullanabilirsiniz. Cihazı daha iyi hava alacağı bir ortamda çalıştırabilirsiniz. Isıyı düşürmek, bataryanızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

5

Bataryayı %100 dolulukta bırakmalı mı, bırakmamalı mı?

Bataryayı %100 dolulukta bırakmalı mı, bırakmamalı mı? - Resim 5

Bilgisayaranızı uzun süre kullanmayacaksanız, bataryasını yüzde 100 dolulukta bırakmamalısınız. Uzmanlara göre ideal olan yüzde 40-50'lik bir şarj oranı.

6

Kilitli poşetle, buzdolabına koyun!

Kilitli poşetle, buzdolabına koyun! - Resim 6

Bilgisayarı kullanmayacağınız süre çok uzunsa, tavsiye edilen bir yöntem daha var. Cihazı su ve hava geçirmez plastik kilitli bir poşetin içine koyup buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu maddeye dikkat, dondurucuya değil, buzdolabının içine koymalısınız. Bu yöntem size daha uzun bir pil ömrü verecektir.

7

Ve en kilit soru; fişe takılı mı kullanmalısınız, pille mi?

Ve en kilit soru; fişe takılı mı kullanmalısınız, pille mi? - Resim 7

Derin deşarj, yani pilin tamamen bitmesini beklemek doğru bir yöntem değil. Bilgisayarınızı eğer her gün kullanıyorsanız, en akılcı yol onu sürekli fişte tutmak olacaktır. Derin deşarjlar, pil ömrünü kısaltır. Pilinizi ne kadar çok şarj ve deşarj ederseniz, kısa sürede tükendiğini göreceksiniz. Oysa kısa şarjlar (yüzde 80'den 90'dan yüzde 100'e) size daha uzun bir pil ömrü sağlayacaktır. Ancak cihazı her gün kullanmıyorsanız, fişten çekmeniz tavsiye ediliyor.

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title