Haberler

Fön Makinesinin Felç Ettiği İddiası

Mersin Üniversitesi (Meü) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arda Yılmaz, Fön Makinesinin Felce Yol Açmayacağını Belirterek, Basında Bu Yönde Çıkan Haberlerin Gerçeği Yansıtmadığını Söyledi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arda Yılmaz, fön makinesinin felce yol açmayacağını belirterek, basında bu yönde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Yılmaz, geçtiğimiz günlerde Başak Ergün isimli genç kızın felç geçirmesi üzerine basında yer alan "Fön çektirdiği için mi felç oldu?" haberlerine açıklık getirdi. Sık sık fön çektirmenin felci tetikleyebileceği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Yılmaz, fön çektirmenin felce neden olamayacağını bildirdi. Yılmaz, "Yarım saatlik veya 1 saatlik fön ya da sıcak altında dolaşmak böyle bir etkiye neden olmaz. Fön makinesinin verdiği sıcaklıkla beyin ısınmaz. Sıcak inmesi anında olur,

sıcakta kaldıktan bir gün sonra gerçekleşmez. Böyle haberler kesinlikle gerçeği yansıtmıyor" dedi.

Sıcak inmesiyle ilgili bilgiler veren Arda Yılmaz, sigara kullanmayan ve düşük seviyede östrojen içeren haplar kullanan kişilerde sıcak inmesinin çok nadir görüldüğünü dile getirdi. Sıcakta uzun süre yürüyen bir insanın daha fazla enerji harcadığı için tansiyonunun düşebileceğine, bu nedenle beyin kanaması geçirebileceğine dikkat çeken Yılmaz, bu durumun da felce neden olabildiğini, ancak herkeste aynı etkiyi göstermeyebildiğini kaydetti. Gelişmekte olan ülkelerde sıcak inmelerinin yüzde 20-30'unun genç

nüfusta görüldüğüne işaret eden Yılmaz, gelişmiş ülkelerde ise bu oranın yüzde 8-10 arasında değiştiğini ifade etti. Yılmaz, gelişmekte olan ülkelerde sıcak inmelerin fazla olmasını, romatizma ve kalp hastalıklarının daha fazla olmasına bağladı.

Boyunda ani hareketler yapılmaması konusunda da uyarılarda bulunan Yılmaz, boyundaki ani hareketlerin şah damarında damar katmanlarının ayrılmasına neden olabileceğini belirtti. Yılmaz, bu durumun hemen düşme anında felç yapmayacağını, ancak zamanla tehlikeli olabileceğini söyledi.

"Damarın içindeki zar yıpranarak bir süre sonra damarı tıkıyor. Beyne kan gitmesini önlüyor" diyen Yılmaz, fizik tedavi sürecinde boyunda yapılan ani hareketlerin zarı zedeleyebilme ihtimali olduğuna da dikkat çekti. Sıcak inmesinden korunma yollarını da anlatan Yılmaz, "Bunun için düzenli spor yapılmalı, kolesterolden fakir yemekler tercih edilmeli, sigara içilmemeli, alkol azaltılmalı, alkol almayanlar hiç içmemeli ve düzenli sağlık kontrolleri yapılmalı. Bununla beraber yüksek seviyede östrojen içeren

haplar kullanan kadınlarda sıcak inmesi riski çok fazla" dedi.

(HK-MT-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title