Haberler

Fojnica Belediyesi Ümraniye Kültür Merkezi Açıldı

Ümraniye Belediyesi'nin Bosna Hersek'in Fojnica kentinde yaptırdığı Fojnica Belediyesi Ümraniye Kültür Merkezi, düzenlenen bir törenle hizmete açıldı.

Ümraniye Belediyesi tarafından Bosna Hersek'in Fojnica kentinde yaptırılan Fojnica Belediyesi Ümraniye Kültür Merkezi, düzenlenen büyük bir törenle hizmete açıldı. İki kardeş şehir arasında kardeşlik ve dostluk bağlarının güçlendirilmesi amacıyla yaptırılan açılış törenine Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ak Parti İstanbul Milletvekilleri Mihrimah Belma Satır ve Osman Boyraz, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Fojnica Belediye Başkanı Salkan Merdzanic, Federasyon Başbakanı Nermin Niksic, Bosna Hersek Reis'ul Uleması Dr. Mustafa Ceriç, iki ülkeden bürokrat, iş adamları, STK temsilcileri ile çok sayıda Fojnicalı vatandaş katıldı.

MERDZANİC: ' BAŞKAN HASAN CAN RÜYAMIZI GERÇEKLEŞTİRDİ'

Açılış töreni Bosnalı sanatçıların seslendirdiği eserlerle başladı. Daha sonra Fojnikalı öğrencilerin sahnelediği halk oyunları ile devam eden programda ilk konuşmayı Fojnica Belediye Başkanı Salkan Merdzanic yaptı. Konuşmasına kısa bir süre önce annesini kaybeden Başbakan recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı dileyerek başlayan Salkan Merdzanic, şunları söyledi:

'Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, bize rüyasını gördüğümüz güzel bir hizmet kazandırdı. Artık büyükşehirlerdeki gibi gençlerimizin etkinliklerini yapabileceği bir kültür merkezimiz var. Burası bizim kültür merkezimizdir ve yaşlanıp unutulmayacaktır. Burası gençlerimizin kalplerinin bir parçası gibi oldu. Gençler yaşadığı müddetçe bu binanın ruhu da yaşayacak. Tıpkı bizim iki millet ve iki şehrin ortak duygularının ilelebet yaşayacağı gibi. Ümraniye ve Fojnica belediyelerinin ilişkisi 15 senedir var. 95'te başlayan bir süreçti ama bilinmeyen nedenlerden dolayı ilişkilerimiz durmuştu. Fakat Hasan Can Bey'in Başkanlığı ile ilişkilerimiz yeniden canlandı. Huzurlarınızda kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Bir şeyi daha ifade etmek istiyorum; artık Fojnica'nın yeni bir hemşerisi vardır; Başkan Sayın Hasan Can.

'KÜLTÜR MERKEZİ ARAMIZDA GÜZEL BİR KÖPRÜ OLDU'

Fojnica Belediye Başkanı Salkan Merdzanic, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kültür ve sanat insanların ortaya koyduğu en güzel şeydir. İki belediye olarak dostluğumuzu kültürle sanatla pekiştirdik. Çok yerinde oldu. Umarım başka alanlarda da bu birlikteliğimiz devam eder. İlişkilerimizde yeni bir dönem başladı. Bosna ve Türkiye artık Avrupa'nın birer parçası. Belediyelerimiz de Avrupa standartlarına ulaşmaya başladı. Açılışını gerçekleştirdiğimiz kültür merkezi bu açıdan yeni bir köprü oldu. İşadamlarına da sesleniyorum. Buralara yatırım yapsınlar. Ümraniye ve Fojnica Belediyeleri olarak her konuda kendilerine yardımcı olacağız. Ekonomik, kültürel ortaklıklar yapalım. En uzun yollar bir adımla başlar denir. Bu kültür merkezi uzun dostluk ve kardeşlik yolumuzun, birlikteliğimizin güzel bir adımı olsun. Gelecekte burayı kullananların memnuniyeti bizim mutluluğumuz olacak.'

BAŞKAN HASAN CAN: 'DOSTLUK BAĞIMIZIN ÖLÜMSÜZ İŞARETİ OLDU'

Daha sonra söz alan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, açılış öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan Hanımefendi'nin vefat haberini aldıklarını belirterek, bu acı haberden duydukları üzüntüyü dile getirdi. Cenaze dolayısıyla açılış öncesinde Türkiye'ye döndüklerini ifade eden Başkan Hasan Can, bu nedenle açılışın geciktiğini söyledi. Başkan Hasan Can, konuşmasına şöyle devam etti:

'Ümraniye Belediyesi olarak iki millet arsındaki dostluğu pekiştirme gayretini hızlandırdık. Burada çok güzel dostluklar kazandık. Bosna halkı ile Türk halkının bu dostluğu inşallah Fojnica halkının hizmetine sunduğumuz kültür merkezi ile daha da güçlenecek. Bu kuvvetli dostluk bağlarının ölümsüz işareti olan kültür merkezinin bahçesinde bayraklarımız dalgalanacak. Bosna Hersek ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrakları barış ve kardeşlik rüzgârıyla dalgalanacak. Mutluyuz çünkü kardeşlerimizle ortak değerlerimizi geliştireceğimiz platformları güçlendiriyoruz. Fojnica halkının da kendi kültürel zenginliklerini sergileyecek bu kültür merkezinden dolayı mutlu olduğunu düşünüyorum.'

'BARIŞA KATKI SAĞLAYANLARA MİNNETTARIZ'

Başkan Hasan Can, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Balkanlardaki barış, dünya barışının en önemli garanti unsurlarındandır. Balkanlardaki bu barış ve huzuru sağlamak için gayret sarf eden Balkan ülkelerinin tüm liderlerini, özellikle de bu uğurda canlarını verenleri rahmetle anıyoruz. Yaşayan gazilerimizi şükranla selamlıyoruz. Bosna Hersek'in Kurucu Cumhurbaşkanı bilge kahraman Aliya İzzetbegoviç'i rahmetle yâd ediyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Görmüş olduğunuz bu kültür merkezinin aynısını 2006 yılında Ümraniye'de inşa ettik ve adına Aliya İzzetbegobviç adını verdik. Bu tarihi barışın sorumluluğunu yerine getirmeye gayret eden Türkiye Cumhuriyet'inin Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve yine Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimizi, Bakanımız Sayın Egemen Bağış'ı sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. Bu eserin yapımında emeği geçen her iki belediyeden arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.'

ANT YAPI'YA TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ

Başkan Hasan Can, konuşmasının sonunda, Türkçe ve Boşnakça dillerinde 'Türkiye ve Bosna kardeşliği yaşasın' dedi. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay'ı kürsüye davet eden Başkan Hasan Can, katkılarından dolayı kendisine verilecek gümüş plaketi takdim etmeleri için Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç ve Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ı da kürsüye davet etti.

BAKAN EGEMEN BAĞIŞ: 'ALİYA İZZETBEGOVİÇ BOSNA'YI BİZE EMANET ETTİ'

Kürsüde kısa bir konuşma yapan Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bosna Hersek'in Kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen duygulu bir hatırasını paylaştı. Başbakan Erdoğan'ın Bosna Hersek'in kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'i vefatından kıs bir süre önce ziyaret ettiğini hatırlatan Bağış, şunları söyledi: 'Rahmetli Aliya İzzetbegoviç'i vefatından iki gün önce Sayın Başbakanımızla birlikte ziyaret ettiğimizde, Sayın Başbakanımıza 'Bosna Hersek size emanet' demişti. Emaneti emanetimizdir. Bosna güldüğünde biz de güler, ağladığında biz de ağlarız. Fojnica nasıl Ümraniyemizin kardeş şehri ise, Bosna da Türkiye'nin kardeş ülkesidir. Bu kültür merkezinin yapımında, başta Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.'

BAKİR İZZETBEGOVİÇ: 'KÜLTÜR MERKEZİ DOSTLUĞUMUZA KATKI SAĞLADI'

Törende konuşan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Başbakan Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki dostluğa vurgu yapan İzzetbegoviç, kültür merkezinin iki ülke ve halklara arasındaki kardeşliğe güzel bir katkı sağlayacağını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından açılış faslına geçildi. Davetliler kültür merkezinin açılış kurdelesini birlikte kesti. Konuklar, daha sonra kültür merkezini birlikte gezdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title