Haberler

İstanbul'da Fırınlarda Satılacak Pidenin Fiyatı 1 lira 80 Kuruş

Güncelleme:

İstanbul için pide fiyatı belli oldu. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin kararına göre, İstanbul'da 350 gram sade pide 1 lira 80 kuruşa satılacak.

Türkiye Fırıncılar Federasyonunun geçen yıla göre Ramazan pidesi fiyatlarına yüzde 10 zam açıklamasına Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) tepki gösterdi. TÜDEF Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, "Halk Ekmek pide fiyatına zam yapmadığı gibi kilosunu 2.40'tan satarken nasıl oluyor da Fırıncılar Federasyonu yüzde 10 zam yapıp, kilosunu 6 lira 60 kuruşa yükseltiyor? Bu ülkede modern fabrikalarda birinci sınıf sert durum buğdayından, bol yumurta ile fırınlanan ve bünyesinde hiç nem bulunmayan paketli makarnayı markette kilosu 1 lira 80 kuruşa satıldığı da gözden kaçmasın" dedi.

FIRINCILAR FEDERASYONU PİDEYİ 2 LİRAYA SATACAK

Türkiye Fırıncılar Federasyonu dün Ramazanda 300 gram pidenin 2 liradan satılacağını duyurdu. Federasyon, girdi fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle geçen yıla göre pide fiyatlarına yüzde 10 artış yapmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

HALK EKMEKTEN 3 KAT PAHALI

Bu açıklamanın ardından TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, "Halk Ekmek fabrikalarının fiyatları baz alındığında piyasada satılan pidelerin yaklaşık üç misli daha pahalı olması kabul edilemez. Önemli bir gıda ürünün fiyatının esnaf odasınca tek taraflı belirlenmesine ilişkin yasa değişmeli. Evrensel Tüketici ve İnsan Haklarını öngeren çağdaş düzenlemeler yapılmalı" dedi.
Hekimci, iftarın vazgeçilmezi Ramazan Pidesinin fiyatlarının aşırı şişirildiği iddiasını ise şu sözlerle dile getirdi:

EN PAHALI KENT İSTANBUL'DA BİLE ARTMADI

Fırıncılara sorarsanız pideye yüzde 10 gibi küçük bir zam yapılmış! Ancak un, maya, elektrik, doğal gaz, işçilik gibi temel girdilerde bu oranı haklı gösterecek bir artış yok. Zira, bu mazeret aslında zaten şişirilmiş olan fiyatları masum gösterme çabasından başka bir şey değil. Ankara, İstanbul gibi belediyelerin halk ekmek fabrikalarının fiyatlarına baktığınızda pide fiyatlarının artmadığını görüyoruz. Fırıncılara göre Türkiye genelinde fiyatlar yüzde 10 artmış oldu. Oysa Türkiye' nin en pahalı kentlerinden olan İstanbul'da geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da belediyenin ürettiği 350 gr. pide 85 kuruştan satılacak olup kilosu 2 Lira 42 Kuruşa gelecektir. Yine en pahalı kentlerimizden olan Ankara'da ise belediyenin ürettiği 250 gram pide 70 Kuruşa satılacak olup kilosu 2 Lira 80 Kuruşa gelmektedir. İstanbul ve Ankara Halk Ekmek fabrikalarının fiyatları baz alındığında piyasada satılan pidelerin yaklaşık üç misli daha pahalı olduğu görülmektedir. Ancak Halk Ekmek Fabrikalarında sınırlı sayıda pide üretildiği dikkate alındığında, Ramazan Pidesi bu fiyatlarla kolay kolay vatandaşın boğazından geçmeyecektir.

PİDE NEDEN MAKARNADAN PAHALI

Her türlü kalite ve hijyen kontrolleri yapılmış, birinci sınıf sert durum buğdayından, bol yumurta ile fırınlanan ve bünyesinde hiç nem bulunmayan paketli makarnayı markette kilosu 1 Lira 80 kuruşa alabilirsiniz. Oysa pidenin yaklaşık üçte biri nemdir. Ülkemizde neredeyse her mahalleye bir fırın düşmektedir. Kara düzen, çok düşük kapasitelerle çalışan bu fırınlardaki; un, malzeme, işçilik ve hijyen kalitesinin ne derece denetlendiği de söylenemez. Bu durumda yaşanan bu başıboş verimsizliğin faturası tüketiciye çıkarılmaktadır. Serbest piyasa, başıboş piyasa anlamına gelmemektedir. Tarım Bakanlığı pide, ekmek et, süt gibi bazı temel gereksinim maddelerinde sosyal devlet ilkesi doğrultusunda daha etkin bir şekilde piyasayı düzenleyici görev üstlenmelidir."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

İstanbul Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title