Haberler

Fitoterapi Bilimsel Esaslara Dayanıyor

Eczacı Ümran Uzun, Avrupa'daki Tıp Fakültelerinde Ders Olarak Okutulan ve Bitkilerle Tedavi Anlamına Gelen Fitoterapinin Bilimsel Esaslara Dayanan Bir Tedavi Şekli Olduğunun Hekimlere ve Halka Anlatılması Gerektiğini Söyledi.

Eczacı Ümran Uzun, Avrupa'daki tıp fakültelerinde ders olarak okutulan ve bitkilerle tedavi anlamına gelen fitoterapinin bilimsel esaslara dayanan bir tedavi şekli olduğunun hekimlere ve halka anlatılması gerektiğini söyledi.

Bitkilerin içerdiği kimyasal maddeleri belirli doz ve şekillerde kullanarak hastalıkları önleme ve tedavi etmeye önem verilmesi gerektiğini kaydeden Eczacı Ümran Uzun, "Dünya üzerinde bir milyon civarında bitki yetişmektedir. Bunun 250 bini çiçekli bitki olup insanlar yüzde 80'inden değişik amaçlarla (baharat, gıda, ilaç, kozmetik, süs bitkisi) yararlanmaktadır. Fitoterapötikler; endikasyonlar açısından değerlendirildiğinde en çok yüzde 27.2 oranıyla kardiyovasküler hastalıklarda ve yüzde 15.3'le solunum

sistemi rahatsızlıklarında tercih edilmektedir" dedi.

Fitoterapinin ilk çağlardan beri uygulanan bir tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekerken, "Günümüzde hastalıkların önlenmesi, sağlıklı ve zinde bir yaşam için şifalı bitkiler tamamlayıcı bir tıp yöntemidir" diyen Ümran Uzun, şöyle devam etti:

"Türkiye'de doğal ilaçlarla tedavi, çoğunlukla eczacı olmayan ama kendisini herbalist, bitki özü uzmanı, Lokman Hekim gibi isimlerle tanıtan kişilerce uygulanmakta, bitkisel droglar kontrolsüz bir şekilde ilaç olarak kullanılmakta ve genellikle aktar veya benzeri yerlerde satılmaktadır. Halbuki Avrupa'da tıp eğitiminde fitoterapi dersleri mutlaka yer almakta, hekimler de bitkesil ilaçlara ait reçeteleri yazma alışkanlığına sahiptir."

Tıbbi bitkilerin, tedavi amacıyla yararlanılması yanında aynı zamanda ilaç etken maddelerinin sentezinde model bileşik ya da başlangıç maddesi olarak kullanıldıkları için her zaman önemini koruduğuna da işaret eden Ümran Uzun, "Tıbbi bitkisel ürünlerin ilaç olarak kabul edilmesi konusunda yasal düzenlemeler ülkeden ülkeye değişmektedir. Avrupa ülkelerinde bitkisel ürünler, koruyucu veya iyileştirici etkiye sahipse tıbbi ürün sayılmakta ve eczanelerde reçeteli veya reçetesiz satılmaktayken ABD'de gıda ya

da gıda destekleyicisi olarak değerlendirilmektedir. Bitkilerin farklı etken madde içeren dolayısıyla farklı etkilere sahip türleri mevcuttur. Fitoterapide kullanılan bitkilerin, botanik açıdan tayini yapılmış, mikrobiyolojik ve kimyasal kontrollü, etken madde miktarı belli, standardize edilmiş ve sıhhi şartlarda ambalajlanmış olarak hastaya sunulması gerekir" diye konuştu.

Bilimsel temele dayanan ve yararları kanıtlanmış fitoterapötiklerin tedavide uygun bir yer almasının sağlanması için eczacıların olduğu kadar tıp mesleğini seçmişlerin de kollektif gayretlerine gereksinim olduğunu vurgulayan Ümran Uzun, fitoterapinin bilimsel esaslara dayanan bir tedavi şekli olduğunun hekimlere ve halka anlatmak görevinin eczacıya düştüğünü sözlerine ekledi.

(AG-SA-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title