Haberler

Fırtınanın Getirdiği Kum Yüzünden Balıkçı Tekneleri Limana Yanaşamıyor

VAN Gölü sahilinde bulunan ve her gün çok sayıda balıkçı teknesinin kullandığı Çitören Mahallesi'ndeki liman, 2 aydır dalgaların getirdiği kum yığınları yüzünden kullanılamıyor.

VAN Gölü sahilinde bulunan ve her gün çok sayıda balıkçı teknesinin kullandığı Çitören Mahallesi'ndeki liman, 2 aydır dalgaların getirdiği kum yığınları yüzünden kullanılamıyor. Teknelerini limana yanaştıramadıkları için büyük sıkıntı yaşayan ve başka limanları kullanmak zorunda kaldıklarını belirten balıkçılar, yetkililerden yardım istedi.

Av yasağının 15 Temmuz'da son ermesi ardından balıkçılar Van Gölü'ne açılmaya başlarken, Van'a yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Çitören Mahallesi'ndeki balıkçılar zor günler geçiriyor. Çitören'de balıkçılık yapanlar, teknelerini 2 aydan bu yana limana yanaştıramıyor. Fırtınanın oluşturduğu dalgaların getirdiği kum yığınlarının limanının giriş kısmını kapatması ve su düzeyindeki düşüş, teknelerin limana yanaşamamasına ve kuma saplanmasına neden oluyor. Bu olumsuzluk nedeniyle yaklaşık 30 balıkçı teknesi, ya başka limanlara yanaştırılıyor ya da zorluklara katlanılarak küreklerle kum yığınlarını temizlemek zorunda kalıyorlar. Çitören'de balıkçılık yapan ve aynı zamanda mahalle muhtarı olan Mustafa Abalı, teknelerin limana giremediği için büyük zorluklar yaşadıklarını ve avlanamadıklarını söyledi. Abalı, şöyle dedi:

"Burası Van'ın Tuşba ilçesine bağlı Çitören köyü. Van'ın en büyük balıkçı köylerinden biriyiz. Yaklaşık iki ay önce dalgalardan dolayı limanın ağzı kumlarla doldu ve kapandı. Teknelerimiz dışarıda kaldı, limana giremediğimiz için mağduruz. Şiddetli bir dalga gelirse durum daha da kötü olacak. Yetkililer, 1-2 iş makinasıyla limanın ağzını açabilirler. Konunun acilyetini kaymakamlığa bildirdim. Yetkililerden isteğimiz mağduriyetimizin bir an önce giderilmesidir."

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Mustafa Akkuş ise balıkçı teknelerinin Çitören limanını kullanamadığı için başka limanlara yöneldiğini, bu yüzden balıkçıların maddi olarak zor durumda kaldıklarını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Akkuş, "Bu limanda yaklaşık 30 tekne bulunmakta ve 500 kişi bu limanda balıkçılık yaparak geçimini sağlamakta. Fakat son 2 aydır dalgalardan dolayı kumlar limanın girişini kapattı ve bu yüzden limandan çıkan tekneler denizde mahsur kalıyorlar. Denizcilikteki en büyük çıktı mazot gideridir. Van Gölü, balıkçılık açısından oldukça zor bir ekosistem, buradaki balıkçılar 1 litre mazotu, yakıtı hesaplamak zorundalar. Fakat limanın ağzı kapalı kaldığı için balıkçılar başka limanlara gitmek zorunda kalıyor, bu da balıkçıların kazancını olumsuz yönde etkiliyor. Dolayısıyla yetkililere şunu söylüyoruz, bu limanın ağzı açılırsa tekrardan balıkçılar rahatlıkla limana girecekler ve kazançları tekrardan eskisi gibi olacak." - Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Akkuş Van Gölü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TESLA'DA MİLYON DEĞERİNDE İNDİRİM! Tesla Model Y ne kadar? Tesla'nın en ucuzu Türkiye'de satışta... İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Sarıyer'de taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title