Haberler

Fırıncılar, Ekmek Zammında Geri Adım Atmadı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ankara'da 150 Gram Ekmeğin Fiyatına Yapılan Yüzde 20'lik Zammın Geri Çekilmeyeceğini Belirtirken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Yapılan Zammın Buğday Fiyatları, Kuraklık ve Rekolte Düşüklüğü Gibi Nedenlere Bağlanmamasını İstedi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ankara'da 150 gram ekmeğin fiyatına yapılan yüzde 20'lik zammın geri çekilmeyeceğini belirtirken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, yapılan zammın buğday fiyatları, kuraklık ve rekolte düşüklüğü gibi nedenlere bağlanmamasını istedi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı ve beraberindeki heyet, Ankara'da ekmeğe yapılan zamla ilgili bilgi vermek üzere Bakan Eker'i ziyaret etti. Ziyarette ilk sözü alan Balcı, 25 yeni kuruş olan 150 gram ekmeğin alınan kararla 30 yeni kuruşa yükseldiğini ve Ramazan ayından önce alınan bu kararı Ramazan'da uygulamadıklarını belirtti. Girdilerdeki artışa rağmen Türkiye genelinde ekmeğin kilogram fiyatının 2 YTL'nin üzerine çıkmadığını ifade eden Balcı, Türkiye'nin son günlerde

terör kaynaklı yaşadığı hassas dönemde temel gıda olan ekmekle ilgili zam konusunu gündeme getirmek istemediklerini söyledi. Balcı, girdilerde 'fevkalade bir artış' olmaması durumunda ekmeğin kilogram fiyatının 2 YTL'de kalması kararlılığını sürdürdüklerini bildirdi. Tarım Bakanı Eker ise, Balcı'nın söylediğinin aksine, Türkiye genelinde ekmeğin kilogram fiyatının 2 YTL değil, 1.63 YTL olduğunu, sadece 8-9 ilde bu ortalamanın üzerinde fiyatlar olduğunu belirtti. Türkiye'nin serbest fiyat ekonomisi uygulanan

bir ülke olduğunu belirten Bakan Eker, ekmeğe zam konusunda bakanlıklarıyla ilgili kısmın, hammaddenin buğday olması olduğunu belirtti. Eker, "Buğdayın ekmek maliyeti içindeki payı sadece yüzde 21'dir. Gerisi diğer girdilerdir. Diğer maliyet unsurlarındaki artışı ben bilemem" dedi. Buğday fiyatlarında belirgin bir artış olmadığını belirten Eker, dünyada son 5-6 ayda buğday fiyatlarının yüzde 96-97 arttığını, Türkiye'de ise bu artışın yüzde 25 olduğunu söyledi. "Eğer ekmeğin fiyatı yüzde 20 artıyorsa ve bunu

buğdayla ilişkilendiriyorsak, ekmekteki yüzde 20 zam için buğdayda yüzde 100 artış olması gerekirdi" diye konuştu. 81 ilde ekmeğin kilogram fiyatının ortalama 1.63 olduğunu ve bu illerin yarısında bu ortalamanın da altında fiyatla ekmek satıldığını belirten Eker, buğdaydaki fiyat artışının, ekmekteki artışın haklı gerekçesini teşkil etmediğini söyledi.

Balcı ise, kendi maliyet hesaplarına göre maliyetler içinde unun payının yüzde 35 olduğunu, Bakan Eker ise, bu payın yüzde 30 olduğunu söyledi. Balcı ayrıca, 50 kilogram unun 32 YTL'den 38-40 YTL'ye çıktığını belirterek, işçi ve akaryakıt girdilerinde de artışlar olduğunu söyledi. Balcı, fırıncıların gösterdiği sağduyuyu un esnafının da göstermesini isteyerek, "40 lira olan un fiyatı 35-36 lira düzeyinde tutulursa biz de zam yapmayız" dedi. Balcı, 1 Kasım itibariyle Ankara'da 25 yeni kuruş olan 150 gram

ekmeğin fiyatının 30 yeni kuruş olacağını söyledi. Balcı diğer şehirler için de kilogram fiyatının 2 YTL'nin üzerine çıkmayacağını söyledi.

Bakan Eker, gazetecilerin bir sorusu üzerine, "Zam benim karar vereceğim bir iş değildir. Ancak zammı buğdayla, kuraklıkla, rekolteyle ilişkilendirmek de doğru değildir" dedi.

(MÜG-MAY-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title