Haberler

Finlandiya Dışişleri Bakanı Kanerva'nın Kosova Temasları

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (Agit) Dönem Başkanı ve Finlandiya Dışişleri Bakanı İlkka Kanerva, Avrupa Birliği (AB) Üyesi Olarak Finlandiya'nın AB'nin Kosova'nın Bağımsızlığı Konusundaki Tutumunu İzleyeceğini ve Bağımsızlıkla Sonuçlanacak Olan Kosova'nın Nihai Statüsünün Ahtisaari Planı Uyarınca Belirlenmesini Sonuna Kadar Desteklediğini Açıkladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Finlandiya Dışişleri Bakanı İlkka Kanerva, Avrupa Birliği (AB) üyesi olarak Finlandiya'nın AB'nin Kosova'nın bağımsızlığı konusundaki tutumunu izleyeceğini ve bağımsızlıkla sonuçlanacak olan Kosova'nın nihai statüsünün Ahtisaari Planı uyarınca belirlenmesini sonuna kadar desteklediğini açıkladı.

Bir günlük resmi ziyaret için geldiği Priştine'de Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından bir açıklama yapan Finlandiya Dışişleri Bakanı Kanerva, Kosova'ya uluslararası gözetimde bağımsızlık öngören Ahtisaari Planı'nın sonuna kadar uygulanmasının çok büyük bir önem taşıdığını belirterek, "Kosova liderleri ve kurumlarının Ahtisaari Planı'na sahip çıkmaları çok önemli bir olguyu teşkil etmektedir. Bu kapsamda Kosova liderleri ile kurumlarından, insan hakları ile azınlık

haklarının korunması ve ilerletilmesi yönünde kararlı olmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Kosova'nın önemli bir sürecin sonuna doğru yaklaştığını kaydeden Kanerva, AB'nin "Eulex" misyonunun, Kosova'nın AB ile bütünleşmesi sürecinde önemli bir rol oynayacağının altını çizerek, Kosova'nın bağımsızlığa kavuşmasından sonra da çalışmalarına devam etmesi için AGİT'in Kosova Misyonu'na destek vermeyi sürdüreceğini hatırlattı.

Kosova Başbakanı Thaçi ise, basın mensuplarının ısrarlı sorularına rağmen bağımsızlığın ilan edileceği tarihi açıklamaktan yine kaçınarak, "Washington, Brüksel ve Priştine, Kosova'nın bağımsızlığının ilan edileceği günü bilmekte. Her şey sona ermiştir, sadece detaylar üzerinde durulmaktadır. Bağımsızlık tarihi Kosova kurumları tarafından açıklanacaktır" demekle yetindi. Bağımsızlığın ertelenmesinin kesinlikle söz konusu olamayacağına dikkat çeken Thaçi, "Kosovalılar'ın artık bağımsızlık gününün

açıklanması ile ilgili değil, bu günü en iyi şekilde nasıl kutlayacakları yönünde hazırlık yapmaları gerekir. Kosova halkına inancım sonsuzdur. Kutlamaların olaysız geçeceği inancı içindeyim" dedi. Başbakan Thaçi ayrıca, AGİT Kosova Öisyonu ile Kosova'da göreve başlayacak olan AB misyonunun bağımsız bir devletteki kurumlara yardımcı olacağı ve danışmanlık rollerinde bulunacağını umut ettiğini belirtti.

(EK-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title