Haberler

Fındıkta Örnek Projeler Verimi Arttırdı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, 5 yıldır uygulanan "Her İlçede Örnek Fındık Bahçeleri Projesi"nin fındık üretiminin tekniğine uygun yapılmasıyla verim ve kalite artışı yaşandığını gösterdiğini söyledi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, 5 yıldır uygulanan "Her İlçede Örnek Fındık Bahçeleri Projesi"nin fındık üretiminin tekniğine uygun yapılmasıyla verim ve kalite artışı yaşandığını gösterdiğini söyledi.

Son on yıllık fındık üretim rakamlarının ortalaması dikkate alındığında Türkiye'nin yaklaşık 550 bin ton yıllık fındık üretiminin olduğunun görüldüğünü, bu haliyle dünya fındık üretiminin yüzde 65-70'ini tek başına ürettiğini belirten Kemal Yılmaz, Ordu'nun ise ortalama 150-200 bin tonluk yıllık üretimi ile dünya fındığının yüzde 25'ini tek başına üreten il olarak fındığın merkezi konumunda olduğunu kaydetti.

Üretimde ve dikim alanları bakımından lider bir il konumunda olmalarına rağmen fındıkta birim alan verimi bakımından aynı şeyleri söylemek maalesef mümkün olmadığını belirten Yılmaz, "Dünyanın değişik ülkelerinde dekara 300-400 kg fındık alınabilirken ülkemizde dekara verim 90-100 kg civarındadır. Tabii bu verim düşüklüğünün bir kısmı bahçelerimizin yaşlı olması, coğrafyamızın güçlüğü, eğimli arazilerimiz ve parçalı arazi yapımızdan kaynaklı olabilir. Sebebi her ne olursa olsun birim alan verimimiz lider ülkeye yakışmayacak durumdadır" dedi.

Bu durumun önüne geçmek için İl Müdürlüğü olarak birim alan verimini artırmak ve lider ülkeye yakışır seviyeye getirmek için projeler hazırlayarak uygulamaya başladıklarını belirten Yılmaz, "Bu projeleri uygularken lider ülkeye yakışır verim ve kaliteye ulaşarak, hem üreticimizin hem de ülkemizin daha çok kazanmasını sağlamak istiyorduk. Çalışmalarımızı dekara sağlayacağımız 10 kg'lık bir verim artışının dahi bu ilin ekonomisine yıllık 200 milyon TL ilave kazanç sağlayacağını bilerek büyük bir sorumlulukla gerçekleştirdik" diye konuştu.

Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"Uyguladığımız projelerden birisi olan 'Her İlçede Örnek Fındık Bahçeleri Projesi' ile ilçelerimizde toplam 225 dekar alanda örnek fındık bahçeleri oluşturduk. İşte bugün gelinen noktada dekara 100 kg olan verimi 250-300 kg'lara çıkarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İşi tekniğine uygun yapınca, yüksek verim alınabileceğini tüm üreticilerimize göstermiş bulunuyoruz. Şunu ifade etmek istiyorum ki dünya fındık üretiminin yüzde 25'ini tek başına gerçekleştiren ilimiz üreticilerine yakışan dünyaya örnek olmaktır. Ordu artık örnek alan il değil, dünyaya örnek olan bir il olacaktır. Bu çalışma sonuçları bunu göstermiştir." - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kemal Yılmaz Türkiye Ordu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title