Haberler

Fındıkta Külleme Hastalığıyla Mücadele

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındıkta külleme hastalığıyla ilgili ne kadar erken müdahale edilirse o kadar başarılı olunacağını söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındıkta külleme hastalığıyla ilgili ne kadar erken müdahale edilirse o kadar başarılı olunacağını söyledi.

Ordu'da Ziraat Odaları yetkililerince üreticilere külleme hastalığıyla mücadele kapsamında uygulamalı eğitim verildi.

Perşembe ilçesine bağlı Efirli Mahallesi'ndeki bir üreticinin bahçesindeki eğitimi takip eden Soydan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede özellikle son 4-5 yıldır fındıkta külleme hastalığının görüldüğünü vurguladı.

Bir süre sonra bu hastalığın ciddi boyut kazandığını ifade eden Soydan, külleme hastalığının özellikle fındık dallarında ve çotanak üzerinde beyaz bir tabakaya neden olarak ürünün çürümesine, olgunlaşmadan dökülmesine neden olduğunu aktardı.

Soydan, külleme hastalığına karşı mücadelenin bu dönemde yapılması gerektiğine işaret ederek, üreticilerin bu hastalığa karşı zamanında ve etkin şekilde mücadele yürütmesi gerektiğini kaydetti.

Külleme hastalığıyla mücadele kapsamında ilaçlamanın son derece önemli olduğuna işaret eden Soydan, zamanında yapılacak çalışmayla bahçelerin külleme hastalığından kurtulabileceğini söyledi.

Soydan, zamanında yapılan ilaçlamanın fındığa olumlu yansıyacağına dikkati çekerek, "İlk yıllarda külleme hastalığını pek anlayamamıştık. Bundan dolayı da çiftçilerimiz ilaçlama yapmadılar. O yıllarda birçok bahçede fındık dökülmeleri de görüldü. Bu da ciddi rekolte düşüşlerine neden olmuştu." diye konuştu.

Üreticilerin bu hastalığa karşı zamanında tedbir almasını isteyen Soydan, "Fındıkta külleme hastalığıyla ilgili ne kadar erken ve zamanında müdahale yaparsak o kadar başarılı oluruz." ifadesini kullandı.

Soydan, hastalıkla mücadele ederken ilacın dozajının da iyi ayarlanması gerektiğini belirterek, tüm üreticilerin bu gibi konularda Ziraat Odalarındaki tarım danışmalarına başvurmalarını önerdi.

Üreticilerden Aydın Karadeniz ise yaklaşık 30 yıldır fındık yetiştirdiğini belirterek, "Son yıllarda bu hastalıkla karşı karşıya kaldık. Ben de üç yıldır bu hastalıkla mücadele ediyorum. Tarım danışmalarımızın katkılarıyla şimdiye kadar iyi sonuçlar aldık." dedi.

Hastalıkla mücadele kapsamında ziraat odalarının verdiği eğitimleri son derece olumlu bulduğunu dile getiren Karadeniz, verilen eğitimlerle üreticilerin daha da bilinçlendiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title